Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerpmondmaskers?

Header_Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerpmondkapjes

Welk mondmasker is het beste?

Mondmaskers zijn hét trending topic van dit moment. Want op steeds meer plekken ben je verplicht er eentje te dragen. Steeds meer winkels en webshops verkopen daarom mondmaskers, zowel wasbare als een wegwerpvariant. Maar voor welke moet je kiezen? Wij helpen je.

Verschillende soorten mondmaskers

Er zijn allerlei verschillende soorten mondkapjes. Voor het verplichte gebruik volstaat een niet-medisch mondmasker. Dit is een mondmasker dat niet gecertificeerd is en daarom niet geschikt is voor gebruik in de gezondheidszorg.

Niet-medische mondkapjes zijn meestal gemaakt van stof of papier. Hierin zit een onderscheid tussen wegwerpmondmaskers en wasbare maskers. Wegwerpmaskers gooi je na gebruik weg, wasbare mondmaskers was je na gebruik in de wasmachine en zijn daarna weer klaar voor gebruik.

Welke mondkapje kies je?

Welk mondmasker je kiest, hangt af van hoe vaak je er eentje nodig hebt en wat je voorkeur heeft. Het grote verschil tussen een wegwerpmondmasker en een herbruikbaar mondmasker is namelijk dat het ene geschikt is voor eenmalig gebruik en het andere voor meervoudig gebruik. Kom je slechts af en toe op een plek waar een mondmasker verplicht is? Dan is het voldoende om een pakje wegwerpmondmaskers in huis te hebben. Heb je dagelijks een mondmasker nodig? Dan is het handiger en voordeliger om wasbare mondmaskers in huis te halen.

Qua bescherming zit er ook verschil tussen herbruikbare en wegwerpmaskers. De wegwerpmaskers voorkomen zo goed mogelijk dat je een ander besmet als je het coronavirus bij je draagt doordat de lucht die je uitademt wordt gefilterd. Onze Kruidvat mondmaskers zijn getest op bescherming tegen deeltjes van minimaal 3 micrometer, dit is de grootte van druppeltjes die vrijkomen bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. Ze voldoen aan de norm zoals door de EU als standaard is bepaald. Met deze norm bieden onze mondkapjes een bescherming van ten minste 95%.

Katoenen mondmaskers bedekken je mond en neus. Je kunt in deze mondmaskers van textiel een speciale mondmaskerfilter doen. De filter met drie lagen is geschikt voor eenmalig gebruik en moet elke 8 uur vervangen worden. Als je de filter in je stoffen mondmasker doet, heb je dezelfde bescherming als met onze wegwerpmondmaskers.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een mondmasker?

Draag een mondkapje nooit langer dan 3 uur. Een wegwerpmondmasker gooi je daarna weg bij het restafval. Een herbruikbaar masker doe je in een af te sluiten bakje of zakje en was je thuis in de wasmachine. Doe een gebruikt wasbaar mondmasker nooit los in je tas of jaszak. Reis je op dezelfde dag heen en weer? Dan heb je twee maskers nodig.

Voor je het mondkapje opdoet en nadat je het hebt afgedaan, is het belangrijk om je handen goed te wassen. Meer weten? Lees dan ook deze 7 tips voor het juiste gebruik van een mondmasker.

Extra tip: heb je toch last van huidirritaties door je mondmasker? Gebruik dan de Kruidvat Cetamacrogol Crème. De crème verzacht en beschermt je huid.

Ben jij benieuwd naar ons hele mondkappen assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer