Wanneer is een koortslip besmettelijk?

koortslip-1-seo-header

Hoe krijg je een koortslip?

Wist je dat 1 op de 3 mensen wel eens een koortslip heeft? En die krijg je vaak op de meest ongelukkige momenten: net voor een eerste date of als je op sollicitatiegesprek moet. Hier leggen we je uit wat een koortslip precies is, hoe je die krijgt en wanneer hij besmettelijk is.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie op de huid rondom of op je lippen. Vaak uit zich dit in een blaasje op je lip dat een beetje brandt en prikt. Dit noem je een koortslip. Andere benamingen voor een koortslip zijn herpes labialis en koortsuitslag.

Een beginnende koortslip herken je aan een jeukend, tintelend en/of branderig gevoel bij je lippen. Je huid wordt dan ook vaak iets roder. Het virus is al wel aanwezig, maar de koortslip is nog niet zichtbaar. Na een aantal uren ontstaan er blaasjes gevuld met helder vocht. In dit vocht zit het koortslipvirus. De koortsblaasjes veroorzaken vaak een jeukend, pijnlijk en branderig gevoel. Na verloop van tijd barsten de kleine blaasjes open en ontstaan er zweertjes. Deze drogen langzaam uit en er ontstaat een gelig korstje op de plek waar eerst het blaasje zat. Dit korstje verdwijnt vervolgens weer en laat gelukkig geen litteken achter. Een koortslip geneest meestal binnen een tot twee weken.

Een koortslip ontstaat meestal rondom je mond, maar kan ook op andere plekken ontstaan, zoals je kin, wang of neus. Je kunt zelfs koortsuitslag in je ogen krijgen, bijvoorbeeld als je met vingers die besmet zijn met het koortslipvirus in je ogen wrijft of je lenzen in doet. Wees dus zelf ook altijd extra voorzichtig als je een koortslip hebt.

koortslip-1-seo-sfeerbeeld1

Hoe ontstaat een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplexvirus. Je loopt dit virus op door contact te hebben met iemand die dit virus bij zich draagt. Als hij of zij hoest, niest of als je uit zijn of haar glas drinkt, kan je het virus ook krijgen. Er kan dan koortsuitslag ontstaan, maar de kans is ook groot dat je niet merkt dat je dit virus bij je draagt. Je lichaam heeft het virus dan als het ware al onschadelijk gemaakt voordat je er ook maar iets van merkt.

Veel mensen dragen het koortslipvirus bij zich, vaak zonder dit te weten. Bij slechts 20% van de mensen die het virus bij zich dragen, ontstaat een koortslip. Het virus blijft altijd in je lichaam. Als het niet actief is, zit het in bepaalde zenuwcellen verstopt. Af en toe wordt het virus actief en gaat het via een zenuw naar je huid. Het gaat daarbij altijd naar dezelfde plek. Als je dus eenmaal een keer een koortslip hebt gehad, bestaat de kans dat deze regelmatig terugkomt.

Wil je weten hoe je voorkomt dat je weer een koortslip krijgt? Lees dan Met deze handige tips voorkom je een koortslip.

koortslip-1-seo-sfeerbeeld2

Sommige mensen die het virus bij zich dragen, hebben bijna nooit last van een koortslip. Hun weerstand weet het virus goed te onderdrukken. Het immuunsysteem maakt dan antilichamen aan om het virus te bestrijden. Het virus wordt uit de zenuwcellen gelokt door bijvoorbeeld een verminderde weerstand door griep of verkoudheid. Vaak gaat dit samen met koorts, vandaar de naam ‘koortslip’. Naast minder weerstand zijn er ook nog andere factoren die het virus triggeren, zoals:
• Zonlicht
• Kleine wondjes
• Menstruatie
• Zwangerschap

Jonge mensen hebben het vaakst koortsuitslag. Ook baby’s en peuters kunnen hier al last van hebben. Als je ouder wordt, komt de koortslip gelukkig steeds minder vaak terug.

Is een koortslip besmettelijk?

Een koortslip is gelukkig niet gevaarlijk en geneest meestal vanzelf, maar het Herpes Simplex virus is wel zeer besmettelijk. Als je een drager bent, ben je niet direct besmettelijk. Het koortslipvirus is pas besmettelijk als je open blaasjes hebt. In het vocht zit namelijk het virus. Een open en vochtige koortslip is daarom het besmettelijkst. Het is dan belangrijk om extra voorzichtig te zijn.

Het virus overleeft niet in de lucht, maar kan wel worden overgedragen via direct contact met anderen. Heb je vaker een koortslip gehad en voel je er weer eentje opkomen? Dan is het belangrijk om direct voorzorgsmaatregelen te nemen en zo te voorkomen dat je anderen besmet. Zodra de lipblaasjes uitgedroogd zijn, kun je het virus niet meer overdragen.

Hoe voorkom je een besmetting?

Heb je een koortslip en wil je voorkomen dat je deze aan anderen overdraagt? Dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Zo voorkom je dat je anderen besmet met het Herpes Simplex virus:
• Knuffel of kus niet met anderen.
• Deel geen servies en bestek met anderen.
• Leen je lippenbalsem niet uit.
• Raak je koortslip niet aan, je mag ook zeker niet krabben. Je verspreidt het virus dan verder met je vingers.
• Was je handen regelmatig, zeker als je toch per ongeluk aan je koortslip hebt gezeten.
• Gebruik geen handdoeken die anderen ook gebruiken.
• Hou je lippen vet met een lippenbalsem. Ga je de zon in? Gebruik dan een lippenbalsem met uv-filter.
• Vermijd contact met baby’s. Voor baby’s kan een herpesinfectie namelijk zeer gevaarlijk zijn. Hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld en daarom zijn zij kwetsbaarder voor het virus.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer