Waarom is het goed om zelf je bloeddruk te meten?

Article_header_40+_ Meet zelf je bloeddruk.jpg8

De kans op een hoge bloeddruk stijgt vanaf je 40e

Er zijn in België 2,5 miljoen mensen met een hoge bloeddruk, waarvan de helft het niet weet. Misschien ben jij er wel een van. Een hoge bloeddruk voel je namelijk vaak niet. Maar hij verhoogt wel je kans op een hartinfarct of beroerte. Daarom is het belangrijk dat je vanaf je 40e regelmatig je bloeddruk meet. Hier ontdek je waarom.

Hou zelf je bloeddruk in de gaten

Zelf je bloeddruk meten is eigenlijk een preventieve check. Net als dat je elk jaar naar de tandarts gaat voor controle. Of dat je regelmatig op de weegschaal gaat staan. We zien er allemaal graag goed en verzorgd uit, maar hoe zit het eigenlijk met de binnenkant van je lichaam? Dat verdient toch evenveel aandacht als de buitenkant? Koop daarom nu een bloeddrukmeter.

Maar hoge bloeddruk is toch een ouderdomskwaal?

Veel mensen denken dat een hoge bloeddruk een ouderdomskwaal is. Dat klopt niet. Al vanaf je 40e stijgt de kans op een hoge bloeddruk.

Er zijn mensen die hun bloeddruk niet willen meten omdat ze denken dat je bij een hoge bloeddruk altijd medicijnen moet slikken. Maar dat is niet waar. Als je op tijd ontdekt dat je een hoge bloeddruk hebt, kun je hier vaak zelf al wat aan doen, door bijvoorbeeld minder zout te eten, of meer te bewegen. En dat hoeft echt geen zware sport te zijn! Daarom vindt de Hartstichting het belangrijk dat je vanaf je 40e elk jaar je bloeddruk meet, zodat je op tijd actie kunt ondernemen als hij te hoog is.

Sfeerbeeld_40+_ Meet zelf je bloeddruk.png

Zelf je bloeddruk meten is makkelijker dan je denkt

Je bloeddruk meten is eigenlijk net zo makkelijk als het meten van je temperatuur. Een bloeddrukmeter meet automatisch je bloeddruk. Alvast een paar tips voor een goede meting:

1. Zorg ervoor dat je voor de meting ontspannen bent.
2. Doe de band om je bovenarm.
3. Zorg ervoor dat je goed zit.
4. Meet je bloeddruk door op de startknop van je bloeddrukmeter te drukken.
5. Schrijf je bloeddrukwaarden op en zoek advies bij je arts als de waarden te hoog zijn.

Zo makkelijk is het!

Bekijk deze video waar huisarts David uitlegt hoe je thuis je bloeddruk meet:

Hoe vaak moet je je bloeddruk meten?

Een goede bloeddruk ligt tussen de 120/80 tot 135/85. Als je een goede bloeddruk hebt, is het belangrijk dat je in de gaten houdt dat die ook goed blijft. Daarom vraagt de Hartstichting mensen om elk jaar hun bloeddruk te meten.

Is je bloeddruk hoger dan 135/85? Zoek dan advies bij je huisarts. Let op dat je bloeddruk per meting altijd een beetje kan verschillen. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld het moment van de dag, of wat je gegeten hebt. Het is daarom goed om je bloeddruk een aantal keer te meten voordat je weet wat je bloeddruk echt is.

Koop nu een bloeddrukmeter

De Kruidvat bloeddrukmeter is volgens de Hartstichting in Nederland een goede, betrouwbare bloeddrukmeter. Koop hem nu en meet je bloeddruk. Veel succes!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer