Waardoor ontstaat zwemmerseczeem en wat doe je ertegen?

Article_header_zwemmerseczeem

Hoe voorkom je voetschimmel?

Heb je wel eens grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen je tenen, en jeuken die soms? Waarschijnlijk is dat voetschimmel, ook wel bekend als zwemmerseczeem. Maar wat is dit precies, en hoe kom je van die vieze, jeukende plekjes af? Hier vertellen we je er alles over.

Wat is zwemmerseczeem?

Je hebt altijd bacteriën en schimmels op je huid. Dit kan normaal gesproken geen kwaad. In sommige gevallen ontwikkelt een schimmel zich en zo kan een huidinfectie zoals voetschimmel ontstaan. De reden dat voetschimmel ook wel zwemmerseczeem genoemd wordt, is omdat je op vochtige plaatsen zoals in zwembaden veel meer kans hebt om deze schimmel op te lopen. Ook als je vaak naar de sauna gaat of vaak je voeten wast met zeep heb je meer kans op zwemmerseczeem.

Waardoor ontstaat zwemmerseczeem?

Schimmels houden van warmte en vocht. Tussen je tenen blijven vocht en warmte meer hangen. Je kunt je dus wel voorstellen dat schimmels zich daar graag nestelen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van zwemmerseczeem:
• Door vaak warme schoenen met sokken te dragen vergroot je de kans op schimmel.
• Ook als je vaak zwemt of naar de sauna gaat heb je meer kans op zwemmerseczeem.
• Zwemmerseczeem kan ook ontstaan als je huid geïrriteerd of beschadigd is of als de zuurtegraad van je huid is aangetast. Dat gebeurt vooral wanneer je je voeten te vaak met zeep wast.

Is zwemmerseczeem besmettelijk?

Ja, zwemmerseczeem is besmettelijk. Het is dus mogelijk om je voetschimmel door te geven aan iemand anders, of misschien heeft iemand anders jou wel besmet. Vooral gemeenschappelijke doucheruimtes, sportruimtes en de vloeren van zwembaden zijn een bron van schimmels. Dat komt omdat veel mensen daar met blote voeten lopen, en omdat schimmels lang overleven in een vochtige omgeving.

Hoe behandel je zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is heel vervelend. Gelukkig zijn er veel behandelingen tegen voetschimmel op de markt. Gebruik bijvoorbeeld Lamisil Voetschimmelcrème. Dit is een behandeling van zeven dagen die je huid hydrateert en verzorgt. Een andere crème voor het behandelen van je zwemmerseczeem is de Kruidvat Miconazolnitraat 20mg/g Anti-schimmelcrème. Heb je liever een makkelijke spray? Gebruik dan Lamisil Spray. Dit is een handige, hygiënische manier om voetschimmel te behandelen.

Sfeerbeeld_zwemmerseczeem

Ook is er Daktarin Voetschimmel Strooipoeder. Dit poeder strooi je tweemaal per dag over de geïnfecteerde plek en je huid eromheen. Wil je zwemmerseczeem ondanks behandeling maar niet weggaan? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe voorkom je zwemmerseczeem?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Dus hoe voorkom je dat je zwemmerseczeem krijgt? Met deze tips maak je de kans op voetschimmel zo klein mogelijk:

  • Was je voeten zonder zeep, of gebruik een sulfaatvrije zeep zoals de Dove Purifying Detox Hydraterende Douchecrème . Was je toch een keer met normale zeep? Spoel je voeten dan extra goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog goed af tussen je tenen. Dit is een plekje dat vaak vergeten wordt.
  • Draag schone sokken van katoen of wol. Draag in de zomer zo min mogelijk dichte schoenen. Kies in plaats daarvan een leuk paar sandalen uit!
  • Draag slippers wanneer je naar het zwembad of een gemeenschappelijke doucheruimte gaat.

We hopen dat je snel van de zwemmerseczeem af bent!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer