Voetschimmel: dit doe je eraan!

Header_

Dit moet je weten over voetschimmel

Van nature heb je altijd bacteriën en schimmels op je huid. Normaal gesproken doen deze geen kwaad, maar als schimmel zich ontwikkelt en je huid weet binnen te dringen, kan hij daar een huidinfectie veroorzaken. Dit noem je voetschimmel. Hier ontdek je of voetschimmel besmettelijk is en wat je ertegen kunt doen.

Wat is voetschimmel en hoe ontstaat het?

Voetschimmel is een huidinfectie en wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. De oorzaak van zo’n huidinfectie is een schimmel. Deze leeft op je huid. In een broeierige en warme omgeving zoals in je sokken en schoenen en bijvoorbeeld in de sauna weet zo’n schimmel soms te groeien en een infectie te veroorzaken. Ook loop je meer risico op voetschimmel als je je voeten met zeep wast. Je tast dan de zuurtegraad van de huid aan waardoor ze minder goed beschermd is.

Je herkent voetschimmel aan (witte) huidschilfertje en kloofjes tussen je tenen, ook wel tenenkaas genoemd. Soms geeft dit jeuk aan de zij- en onderkant van je voet en kun je een pijnlijke, rode uitslag krijgen. Ook ruiken je voeten vaak niet zo prettig en kunnen er jeukende blaasjes op ontstaan.

Is voetschimmel besmettelijk?

Omdat voetschimmel vaak gepaard gaat met schilfertjes, is het besmettelijk. Als de huidschilfers loslaten en bij iemand anders op zijn voeten komen, kunnen ze bij die persoon ook voetschimmel veroorzaken. Vooral op vloeren van vochtige ruimtes zoals een sauna, badkamer of zwembad is voetschimmel makkelijk overdraagbaar.

Hoe behandel je voetschimmel?

Voetschimmel is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Omdat het niet altijd vanzelf overgaat, is het belangrijk om het goed te behandelen. Er zijn speciale zalfjes en crèmes verkrijgbaar die de schimmel doden of de groei ervan remmen. Gebruik een antischimmelcrème, -zalf of -poeder van bijvoorbeeld Lamisil op de aangetaste plekken.

Lamisil Voetschimmelcrème of Lamisil Spray zorgt ervoor dat je snel van je voetschimmel afkomt. De crème en spray zorgen met minder vaak aanbrengen voor een effectieve behandeling. Een belangrijk verschil tussen de werkzame stoffen voor een voetschimmelbehandeling is het aantal keer aanbrengen*.

Sfeerbeeld

Lamisil biedt een tot twee keer kortere behandeling** tegen voetschimmel, zwemmerseczeem of atletenvoet. Met slechts zeven dagen behandelen***, en maar één keer smeren per dag. Bij het gebruik van Lamisil Once is zelfs één behandeling (van eenmalig smeren) al voldoende.

Daarnaast is het goed om ook een speciale voetschimmelspray of -poeder in je sokken en schoenen te gebruiken.  Zo voorkom je dat hier sporen van de schimmel in achterblijven. Wassen in de wasmachine doodt de schimmel helaas niet.

Tip: heb je door de voetschimmel ook een kalknagel gekregen? Lees dan in Zo pak je kalknagels aan hoe je deze behandelt.

Gaat voetschimmel niet over en wordt de infectie steeds erger? Neem dan contact op met je huisarts. De kans bestaat dat je dan een bacteriële infectie hebt opgelopen.

Hoe voorkom je dat je nog een keer voetschimmel krijgt?

Om een voetschimmel te voorkomen, is het belangrijk om goed voor je voeten te zorgen. Zo verklein je de kans op voetschimmel:

  • Draag in de sauna, het zwembad en kleedkamers altijd slippers.
  • Droog je voeten na het douchen goed af, ook tussen je tenen.
  • Draag goed passende en ventilerende sokken en schoenen.
  • Was je voeten alleen met water, niet met zeep.

 

*SPC/bijsluiter clotrimazol, miconazol, terbinafine
**Vergeleken met producten die azol bevatten, gedurende een behandeling van 2 tot 6 weken
***Behandeling met Lamisil gedurende 7 dagen, zoals beschreven in de bijsluiter

Lamisil (terbinafine) is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. PM-NL-LAM-21-00006 KOAG-nr. 309-0121-6000.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer