Vaginale droogheid? Zo wordt de seks weer fijn

durex

Oorzaken en oplossingen bij vaginale droogheid

Het is een fabeltje dat alleen vrouwen in de menopauze last hebben van vaginale droogheid. Ook veel jongere vrouwen ervaren dit. Vaginale droogheid is vervelend, vooral tijdens de seks. Hier leggen we uit wat vaginale droogheid precies is en wat de belangrijkste oorzaken en oplossingen zijn.

Wat is vaginale droogheid?
Bij vaginale droogheid maakt je vagina te weinig vocht aan. Hierdoor kunnen de slijmvliezen in je vagina geïrriteerd raken. Dit geeft vaak een pijnlijk en branderig gevoel, bijvoorbeeld bij het plassen of tijdens de seks.

Als je als vrouw opgewonden raakt, scheidt je vagina normaal gesproken een natuurlijk glijmiddel af. Hierdoor voelt het vrijen plezierig. Bij een droge vagina kan het weefsel tijdens de seks geïrriteerd raken. Dit geeft dan een branderig en vervelend gevoel, wat de seks een stuk minder fijn maakt.

durex

Even minder behoefte aan seks
Vaginale droogheid kent diverse oorzaken. Veel mensen denken dat het alleen voorkomt tijdens de menopauze, maar dat is niet waar. Er zijn meerdere levensfasen waarin het lichaam van een vrouw minder vaginaal vocht aanmaakt. Dit gebeurt tijdens de menopauze, maar ook na de bevalling of tijdens het geven van borstvoeding. Vaginale droogheid wordt dan veroorzaakt door een verandering in het oestrogeengehalte. Tijdens deze levensfasen heb je vaak een lager libido en minder behoefte aan seks. Hierdoor produceert je lichaam ook minder vaginaal vocht.

Vaginale droogheid door medicijngebruik
Naast deze lichamelijke oorzaken zijn er ook externe factoren die vaginale droogheid kunnen veroorzaken. Vaginale droogheid is een bekende bijwerking van bepaalde medicijnen, waaronder antihistamine. Dit wordt voorgeschreven bij bijvoorbeeld hooikoorts of een allergie voor stof of huisdieren.

Tip: heb je last van vaginale droogheid en staat dit je seksleven in de weg? Gebruik dan een condoom met glijmiddel.

Emotionele factoren
Ook emotionele factoren spelen een grote rol bij een verminderd libido van een vrouw. Als je bang, verdrietig of depressief bent, voel je je niet snel sexy of opgewonden. Ook stress heeft een negatieve invloed op je liefdesleven en vermindert de doorbloeding van je lichaam. Hierdoor raakt het vochtgehalte in je vagina vaak ontregeld. Zoek daarom een uitlaatklep voor je stress. Je lichaam kan dan weer ontspannen en je vindt het plezier in de seks terug.

Problemen in je relatie
Met de juiste partner zou seks een intiem en plezierig moment moeten zijn. Maar als je niet meer opgewonden raakt door je partner, verlies je vaak ook het plezier in de seks en kan de seks zelfs minder fijn worden. Je lichaam vindt het namelijk moeilijk om vocht te produceren als je eigenlijk niet in the mood bent. Het is dan belangrijk om eerst de andere problemen in je relatie aan te pakken en zo je lustgevoelens weer terug te brengen.

Ben jij benieuwd naar ons hele Durex assortiment? Ga dan naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer