Kriebelhoest of vastzittende hoest: dit is het verschil

Header_Kriebelhoest of vastzittende hoest dit is het verschil

Van welke soort hoest heb jij last?

Je voelt het misschien al wel de hele dag, zo’n vervelende kriebel in je keel. Regelmatig moet je even hoesten. Of heb je juist last van iets dat lijkt vast te zitten in je luchtwegen? Je probeert het steeds los te hoesten, maar dat lukt maar niet. Kriebelhoest en vastzittende hoest zijn twee verschillende soorten hoest. Wat het verschil precies is, ontdek je hier.

Waarom moet je hoesten?

Hoesten is een natuurlijke reactie van je lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Stof, rookdeeltjes en slijm worden zo naar buiten gewerkt. Hoest wordt onderverdeeld in twee typen: niet-productieve hoest (kriebelhoest) en productieve hoest (vastzittende hoest).

Kriebelhoest

Kriebelhoest wordt ook wel prikkelhoest of droge hoest genoemd. De neiging om te hoesten ontstaat door een kriebel in je keel. Je lichaam denkt dan dat er iets opgehoest moet worden, maar dat is niet het geval. Je keel raakt hierdoor geïrriteerd.

Kriebelhoest wordt vaak veroorzaakt door een virusinfectie, zoals griep of verkoudheid. Ook roken, allergieën en slechte ventilatie zijn mogelijke oorzaken. Door veel te hoesten maak je deze vorm van hoest eigenlijk steeds erger.

Vastzittende hoest

Elke dag maakt je lichaam zo’n 1 tot 1,5 liter slijm aan. Dit dikke goedje beschermt de binnenkant van je mond, neus, keel, longen en maag-darmkanaal. Door bijvoorbeeld een griep- of verkoudheidsvirus kan de hoeveelheid en kleur van het slijm veranderen. Het slijm wordt dikker en irriteert, waardoor je gaat hoesten. Dit noem je vastzittende hoest of slijmhoest.

Het slijm komt vaak door het hoesten los en zo worden je klachten verlicht. Maar soms is het slijm erg taai en blijft het zitten. Dit belemmert je ademhaling en is daarom heel vervelend.

Het verschil tussen kriebelhoest en vastzittende hoest

Bij vastzittende hoest heb je vaak last van taai slijm dat diep in je luchtwegen zit. Het zit vaak te vast om los te hoesten. Bij kriebelhoest komt er geen slijm omhoog, en dat is precies het verschil tussen deze twee hoestsoorten. Kriebelhoest wordt niet voor niets ook wel droge hoest genoemd en vastzittende hoest slijmhoest.

Wat moet je doen?

Heb je last van kriebelhoest, dan is het goed om:

  • Veel water te drinken of thee met honing te nemen.
  • Rokerige en benauwde ruimtes te vermijden. Frisse lucht is beter.
  • Op dropjes of keelpastilles te zuigen om je keel te verzachten.

Heb je vastzittende hoest? Dan komen deze tips van pas:

  • Leg een halve ui naast je bed. Deze opent je luchtwegen.
  • Neem even geen zuivelproducten, deze maken het slijm taaier.
  • Smeer een verkoudheidsbalsem op je borst.
Sfeerbeeld_round_Kriebelhoest of vastzittende hoest dit is het verschil

Welke hoestdrank moet je nemen?

Voor zowel prikkelhoest als vastzittende hoest zijn speciale hoestsiropen verkrijgbaar. Deze bevatten speciale ingrediënten die helpen bij dat type hoest. Bij vastzittende hoest is het namelijk belangrijk dat een hoestsiroop het slijm minder taai maakt en zo het hoesten vergemakkelijkt. Je hoest het slijm dan vervolgens los waardoor de hoest verdwijnt.

Bij kriebelhoest is het juist belangrijk dat je minder hoest. Het hoesten irriteert je keel namelijk. Meer weten? Ontdek dan hier welke hoestdrank helpt tegen kriebelhoest.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer