Stappenplan stoppen met roken

Zo wordt die laatste sigaret echt de laatste

Je wilt nu echt definitief, forever, stoppen met roken. Dat juichen we natuurlijk toe. En we helpen je daar graag bij, met de steun van de Stichting tegen Kanker en tabakstop.be. Pak alvast pen en papier en begin met een stappenplan. Want met een stappenplan als gedegen voorbereiding, weet je wat er gaat komen en heb je meer kans van slagen.

Stap 1 – De voors en de tegens
Maak twee kolommen op een vel papier. Zet de voordelen van het roken aan de linkerkant. Je snapt het al, aan de rechterkant komen de nadelen. Links bijvoorbeeld ‘helpt tegen stress’, rechts bijvoorbeeld ‘slecht voor mijn gezondheid’ en ‘kost veel geld’.

Bekijk ook de voordelen van stoppen met roken.

Stap 2 – Lees je in
Er zijn ontzettend goede boeken te krijgen die je helpen bij het stoppen met roken. Zoals de boeken Stoppen met Roken van Allen Carr en De Opluchting van Jan Geurtz. Je leert zo meer over de verslaving, over jezelf en de redenen van het roken. Deze inzichten zullen je enorm helpen bij het stoppen.

Stap 3 – Kies je hulpmiddelen
Er zijn tal van hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Zo kunnen we je de tabakstop.be aanraden. Je kunt gratis bellen met een tabakstopcoach. Check tabakstop.be.

Stap 4 – Kondig aan dat je gaat stoppen
Vertel de mensen in je omgeving, je familie, vrienden en collega’s dat je gaat stoppen met roken. Aan de ene kant kan je er dan niet meer onderuit. Aan de andere kant zal de positieve feedback die je krijgt je stimuleren.

Stap 5 – Vraag steun
Vraag steun en daadwerkelijke hulp van familie, collega’s en vrienden. Ze zullen je dan geen sigaretje meer aanbieden. Vraag ook vast hulp als je straks een moeilijk moment krijgt. Een berichtje van een vriend of vriendin kan op dat moment al een wereld van verschil maken. Of bel even met je tabakstopcoach.

Stap 6 – Kies je datum
Het daadwerkelijke moment komt nu dichterbij. Noteer de dag waarop je wilt stoppen. Kies die heel bewust, bijvoorbeeld in een periode waarin het op je werk rustig is (= minder stress) of je op vakantie gaat zodat je veel afleiding hebt.

Stap 7 – Oefenen
Roken is voor een groot gedeelte een gewoonte. Je bent bijvoorbeeld gewend om na het eten een sigaret op te steken. Doe dat een keer niet. Dan ken je de moeilijke momenten die straks gaan komen vast. Bedenk nu ook al wat je op die momenten kunt doen om de leegte te vullen.

Stap 8 – In één keer helemaal stoppen
Nu ben je klaar om in één keer te stoppen. Het is beter helemaal te stoppen dan het roken af te bouwen. Als je namelijk in één keer stopt, verlies je de behoefte aan nicotine al na drie dagen. Bouw je af, dan blijf je je lichaam van verslavende nicotine voorzien.

Gooi nu alles wat met roken te maken heeft de deur uit. Dat halve pakje sigaretten, de aanstekers en de asbak. Mijd liever ook de plekken waar veel gerookt wordt, tot je de verleiding kunt weerstaan. Of ben je die bikkel die zo’n plek gerust aandurft … daarmee zal je zeker respect mee oogsten.

Stap 9 – Afleiding zoeken
Je gaat het vast ervaren, een bijna onbedwingbare trek in een sigaret. Zorg dat je voor die momenten afleiding bij de hand hebt. Dat kan verschillen van een stuk gaan wandelen tot een verfrissende douche. Iets eten is ook vaak een welkome afleiding. En als het iets is waar je niet te veel van aankomt is dat mooi meegenomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lolly. Je doet er lekker lang mee! Wil je iets met je handen doen? Wat dacht je van je nagels lakken, uitgebreid koken of een verslavend spelletje op je telefoon.

Stap 10 – Als het mis gaat
Gaat het dan toch een keer mis, geef het dan niet direct helemaal op. Pak dat vel papier met de voordelen en nadelen erbij en kijk nog eens naar de redenen waarom je wilde stoppen. Pak de draad weer op en gooi dat pakje sigaretten gewoon weer weg.

Stap 11 – Belonen!
Beloon jezelf voor grote, maar zeker ook kleine stappen. Koop iets voor jezelf nadat je een aantal dagen niet gerookt hebt. Schrijf vooraf op wat je wanneer gaat kopen. Of plan een etentje in een restaurant na een paar dagen. Dan heb je al iets om heerlijk naar uit te kijken. En een nog grotere beloning zijn waarschijnlijk de complimenten die je krijgt omdat je gestopt bent met roken, de verbetering in je gezondheid die je snel gaat voelen en de verbetering van je looks!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer