Kruidvat BLOG

Libido: wat is het en hoe wordt het beïnvloed?

Article_header_202127GE2 - Libido wat is het en hoe wordt het beïnvloed.jpg8

Seks is in veel relaties belangrijk. Hoeveel behoefte je aan intimiteit hebt, verschilt per persoon. Maar wat als je een langere tijd geen zin hebt in seks? Een verminderd of laag libido komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Vaak gaat dit vanzelf weer over, maar wat als dit niet zo is? Wij helpen je met handige tips.

Wat is libido?

Je libido, ook wel seksdrive genoemd, is je seksuele behoefte. Het woord komt uit het Latijn en betekent letterlijk lust, wens en verlangen. Je libido bepaalt hoeveel zin je hebt in seks. Hoe hoog je seksdrive is, verschilt per persoon. Over het algemeen hebben mannen vaak een hoger libido dan vrouwen. Zolang het verschil tussen jou en je partner niet te groot is, zorgt dit niet snel voor problemen. Dat is wel het geval als de één een veel hoger of lager libido heeft dan de ander.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen hebben vaak een hoger libido dan vrouwen. Dat komt doordat zij meestal meer testosteron hebben. Bij vrouwen spelen andere factoren ook een grotere rol, dus zij hebben vaak iets meer nodig om zin te krijgen. Maar er zijn ook vrouwen die juist een hoog libido hebben.

Welke factoren hebben invloed op je libido?

Je libido wordt bepaald door hormonen die je lichaam aanmaakt en verandert gedurende verschillende levensfasen. Naarmate je ouder wordt daalt het libido, dat is normaal. De hoeveelheid oestrogeen en testosteron in je lichaam neemt dan af waardoor je seksdrive minder wordt. Je libido wordt ook aangewakkerd door het hebben van seks, als een soort vliegwiel. Hoe meer je het doet, hoe meer zin je er in krijgt.

Verder wordt de zin in seks sterk bepaald door omstandigheden als je gezondheid, stress en natuurlijk je relatie. Als je veel stress ervaart op je werk, problemen in je familie of relatie hebt of last heb van schommelingen in je hormonen, heeft dit invloed op je zin in seks. Ook je zelfvertrouwen speelt een rol. Als je een laag zelfbeeld hebt en je onzeker voelt in je relatie, kan dit je libido beïnvloeden.

Sfeerbeeld_202127GE2 - Libido wat is het en hoe wordt het beïnvloed.png

Hoe verhoog je je libido?

Je voelt je moe en futloos, misschien zelfs een beetje depri? En zin in seks heb je al helemaal niet. Maar wil je partner toch graag weer eens met je tussen de lakens kruipen? Wij helpen je met deze tips:

• Probeer zo gezond mogelijk te leven, dat is goed voor je lijf en libido!
• Zorg voor een goed slaapritme. Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Hou je slaapkamer donker en koel en drink ’s avonds geen koffie of alcohol. Dit komt je slaap ten goede en voorkomt libidoverlies.
• Ga sporten. Je krijgt er niet alleen een fitter lichaam van, maar een betere doorbloeding zorgt voor een betere aanmaak van hormonen die belangrijk zijn voor je libido.
• Vermijd stress zoveel mogelijk, want dit is niet goed voor je zin in seks.
• Blijf wel vrijen, seks wakkert je libido immers vanzelf aan. En je slaapt er ook beter door, wat uiteindelijk weer past bij een gezonde levensstijl. Een win-winsituatie, dus!
• Hebben jullie net een kindje gekregen? Dan heeft dit veel invloed op je relatie. Vergeet niet om nog steeds tijd voor elkaar vrij te maken. Regel dus eens een oppas en plan een romantisch avondje samen.
• Als de oorzaak van je verminderde libido medicijngebruik is, kan het soms helpen om over te stappen op een ander geneesmiddel of een kleinere dosis. Maak een afspraak met je huisarts om deze mogelijkheid te bespreken.
• Heb je een lager libido doordat je je schaamt voor je lichaam of je gevoelens en kom je hier zelf niet uit? Wees dan niet bang om hulp te zoeken.

Libido verhogen mannen

Naast deze algemene tips om je libido te verhogen, zijn er voor mannen ook speciale supplementen die je hierbij kunnen helpen.

Libido verhogen vrouwen

Vrouwen kunnen een lager libido krijgen door het gebruik van de pil. Deze zorgt namelijk vaak voor een verlaging van je testosterongehalte. Om je seksdrive te verhogen, kun je dus voor een ander anticonceptiemiddel kiezen. Ga naar je huisarts voor meer advies hierover. Ook kunnen vrouwen minder zin in seks krijgen als zij in de menopauze komen. In dat geval kunnen de algemene tips die we eerder noemden je wellicht helpen om je libido te verhogen.

Hoeveel zin heb jij?

Je libido bepaalt hoeveel zin je hebt in seks. Je leeftijd, hormonen en je fysieke en mentale gezondheid bepalen hoe hoog je seksdrive is. Heb je een verlaagd libido? Dan kun je met onze tips je libido weer verhogen. Zo zorg je ervoor dat jij en je partner het leuk houden tussen de lakens!

close

Previous Article

Slapen: hoelang moet je slapen?