Je glucose meten, waarom is dat zo belangrijk?

Swiss Point of Care - Je glucose meten, waarom is dat zo belangrijk - header

Waarom is het meten van je bloedsuikergehalte belangrijk?

Glucose is een belangrijke brandstof voor je lichaam. Maar waarom is dat eigenlijk? En wat gebeurt er als je lichaam de glucose niet goed uit je bloed opneemt? Hier lees je er alles over en ontdek je waarom het belangrijk is om je bloedsuikergehalte goed in de gaten te houden.

Waarom heeft je lichaam glucose nodig?

In je maag en darmen worden voedingsmiddelen met koolhydraten omgezet in glucose; een vorm van suiker. Je lichaam neemt de glucose vervolgens op in je bloed en vanuit daar gaat het naar de cellen van je organen en spieren. Dankzij het hormoon insuline nemen je cellen de glucose op. Ze zetten het vervolgens om in energie. Al je organen hebben glucose nodig om goed te kunnen functioneren.

Het is belangrijk dat je lichaam de juiste balans vindt in het glucosegehalte in je bloed. Dit noem je ook wel je bloedsuikergehalte. Dit gehalte stijgt nadat je een maaltijd met koolhydraten hebt gegeten. Insuline zorgt er vervolgens voor dat je cellen de glucose opnemen. Zo komt je bloedsuikergehalte weer in balans.

Swiss Point of Care - Je glucose meten, waarom is dat zo belangrijk - sfeerbeeld

Wat is diabetes?

Als je diabetes hebt, maakt je lichaam geen insuline aan of reageert het minder goed op de insuline. Hierdoor kan je lichaam de glucose minder goed uit je bloed halen en blijft deze in je bloed. Je bloedsuikergehalte wordt dan te hoog. Hierdoor kun je flauwvallen of in het ergste geval zelfs in coma raken. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd.

Wat zijn de symptomen van diabetes?

Er zijn meerdere typen diabetes. Diabetes type 2 komt het meest voor. De symptomen hiervan zijn:

  • Je hebt vaak dorst en moet veel plassen.
  • Je voelt je moe.
  • Je hebt last van je ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien.
  • Wondjes genezen slecht.
  • Je bent kortademig of hebt pijn in je benen bij het wandelen.
  • Je hebt infecties die vaak terugkomen, zoals een blaasontsteking.

Vaak duurt het lang voordat mensen doorhebben dat ze diabetes hebben. Niet iedereen heeft namelijk even duidelijke klachten.

Diabetes type 1 wordt meestal sneller ontdekt. Je drinkt dan vaak heel veel, valt zonder reden af, ziet wazig, bent misselijk en voelt je vaak in korte tijd zo ziek dat je wel naar de huisarts gaat.

Hoe meet je zelf je bloedsuiker?

Met de Swiss Point of Care On Call Extra Glucosemeter meet je heel gemakkelijk en snel zelf je glucose. De meter heeft maar heel weinig bloed nodig en geeft al binnen vier seconden een accuraat resultaat. Dankzij de grote letters lees je de waarde gemakkelijk af. Het apparaat slaat tot 300 metingen op waardoor je je bloedsuikergehalte gedurende een bepaalde periode precies kan bijhouden. Met het meegeleverde reistasje neem je de glucosemeter ook makkelijk mee naar je werk of op vakantie.

Blijk je een te hoge bloedsuikerwaarde te hebben? Ga dan langs bij je huisarts.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer