Hoe gebruik je een tampon?

Article_header_Hoe gebruik je een tampon

Ben je net ongesteld geworden of wil je eens iets anders proberen dan maandverband? Lees dan snel door! We leggen uit hoe je tampons gebruikt en hoe je de juiste tampons kiest.

Zo gebruik je een tampon

Als je nog nooit tampons hebt gebruikt, kun je het beste kiezen voor tampons met een inbrenghuls. Was je handen en neem de tampon uit de verpakking. Het is het handigste om de tampon in te brengen terwijl je op het toilet zit. Voor de eerste keer kan het ook helpen om te gaan staan, met één voet op de toiletbril. Je kunt ook in je slaapkamer op je rug gaan liggen (als je hiervoor de ruimte hebt), met één been op de grond en je andere been tegen een stoel.

Probeer te ontspannen (adem een paar keer diep in), want dan is het gemakkelijker om de tampon in te brengen. Als je tampon een inbrenghuls heeft, trek dan eerst de binnenste huls naar buiten.

Breng de tampon voorzichtig met een hoek van 45 graden in je vagina in. Het kan zijn dat je een beetje moet zoeken voordat je de juiste hoek hebt gevonden om de tampon soepel naar binnen te laten glijden. Als je tampon een inbrenghuls heeft, druk je deze naar binnen totdat de buitenste huls helemaal in je vagina zit, terwijl de binnenste huls er nog uitsteekt. Druk vervolgens de binnenste huls terug in de buitenste huls. Zo wordt de tampon helemaal ingebracht. Verwijder de complete inbrenghuls. De tampon zit nu in je vagina en je ziet alleen nog het koordje. Als je tampon geen inbrenghuls heeft, dan plaats je je middelvinger onder de tampon en duw je de tampon helemaal naar binnen. Zorg ervoor dat het koordje vrij hangt en dat je het niet mee naar binnen duwt. Als je de tampon nog steeds voelt nadat je hem hebt ingebracht, heb je hem misschien niet ver genoeg naar binnen geduwd.

Als je de tampon (na vier tot acht uur) wilt verwijderen, was je weer eerst je handen. Ontspan. Trek voorzichtig aan het koordje tot de tampon naar buiten komt.

Wanneer gebruik je een tampon?

Tampons kun je tijdens je hele menstruatieperiode gebruiken. Let er wel op dat je de juiste tampons gebruikt, afhankelijk van hoe zwaar je menstruatie is. Tampons zijn verkrijgbaar in verschillende maten die meer of minder absorberen. Kies de tampon die het beste past bij je bloedverlies, bijvoorbeeld een grotere tampon op de eerste dag van je menstruatie, als je meer bloed verliest, en een kleinere op de laatste dag.

Als het verwijderen van een tampon onprettig aanvoelt, dan heb je misschien niet het juiste absorptievermogen gekozen. Begin met de kleinste tampon (gebruik maandverband voor het geval de tampon te klein is en lekt) en test zo welke tampon het beste bij je past.

Sfeerbeeld_Hoe gebruik je een tampon

Hoe lang kan je een tampon inhouden?

Je kunt tampons het beste elke vier uur verwisselen. Je kunt tampons ook 's nachts dragen, maar nooit langer dan acht uur. Breng de tampon pas in vlak voordat je naar bed gaat en verwijder hem meteen als je 's ochtends opstaat. Je kunt voor de zekerheid 's nachts ook gewoon maandverband gebruiken in plaats van een tampon.

Zijn tampons de juiste keuze voor jou?

Tampons zijn discreet, minder gedoe dan maandverband en je voelt er niets van. Je kunt ze bovendien gebruiken als je gaat zwemmen. Maar aan tampons zitten wel bepaalde gezondheidsrisico's. Als je een tampon te lang inhoudt, kun je last krijgen van het toxischeshocksyndroom (TSS). Dit is een bacteriële infectie die in extreme gevallen levensbedreigend kan zijn. Denk er dus aan om je tampon regelmatig te verwisselen, want je kunt het zomaar vergeten (zet desnoods een alarm op je telefoon).

Denk erom als dit de eerste keer is dat je tampons gebruikt: ontspan, neem de tijd en was je handen, dan komt het allemaal goed!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer