Het coronavirus en roken

Article_header_

Wat we allemaal weten over het coronavirus is dat de klachten per persoon erg kunnen verschillen. De ene persoon krijgt zware klachten en moet naar het ziekenhuis. Een ander krijgt milde klachten en is na een week klachtenvrij. Vaak is het wel zo dat een coronapatiënt verkouden wordt. De meest voorkomende symptomen van het coronavirus zijn daarnaast hoesten, vermoeidheid en koorts. Wanneer het erger wordt kan er ook benauwdheid ontstaan. Het hebben van corona kan dus grote gevolgen hebben voor je longen.

Zoals bekend is, heeft ook roken een slechte invloed op je longen. Benauwdheid en hoesten zijn veel voorkomende problemen bij zware rokers. De teer die in sigaretten zit, zorgt ervoor dat de trilhaartjes in je longen aan elkaar vast plakken. Dit zorgt er onder andere voor dat je als roker last kan krijgen met je ademhaling. Omdat het coronavirus ook gevolgen kan hebben voor je longen, gaat dit niet goed samen met roken: als rokende coronapatiënt hebben je longen het extra zwaar te verduren. In deze blog lees je hier meer over.

Wordt een roker sneller besmet?

Voor rokers is de kans op het krijgen van zwaardere coronaverschijnselen groter. Dit komt doordat de afweer van hun longen minder goed werkt dan die van een niet-roker. De kans dat een roker ernstig ziek wordt door corona is daarom groter dan bij een niet-roker. Er is nog geen onderzoek gedaan om te kijken of rokers ook daadwerkelijk sneller besmet worden met het coronavirus. Wel is het aannemelijk dat rokers meer risico lopen het virus te krijgen doordat zij vaak met hun vingers aan hun mond zitten.

Waarom is corona gevaarlijker voor rokers?

Er zijn verschillende redenen waarom corona gevaarlijker kan zijn voor rokers dan voor niet-rokers. In de eerste plaats werkt de afweer van de longen van rokers minder goed. Daarnaast tast roken ook de binnenkant van de bloedvaten aan. Dit heeft als gevolg dat de bloedvaten dicht kunnen slibben. Het coronavirus kan er voor zorgen dat deze klachten verergeren.

Stoppen met roken

Roken kan een negatieve invloed hebben wanneer je het coronavirus krijgt. De complicaties bij rokers kunnen erger zijn dan dat bij niet-rokers. Hoewel het natuurlijk altijd verstandig is om te stoppen met roken, kan de coronacrisis een goede reden zijn om vandaag nog te stoppen.

Heeft het zin om nu nog te stoppen?

Zeker! Het is nooit te laat om te stoppen met roken. De afweer in je longen zal na het stoppen langzaam verbeteren, wat de kans op ernstige klachten verkleint. Je algehele gezondheid verbetert, waardoor ook de symptomen van het coronavirus minder erg kunnen zijn. Het heeft dan ook zeker zin om nu nog te stoppen met roken. Na drie dagen kan er namelijk al verbetering gezien worden in je gezondheid. Bepaalde stoffen die de longen irriteren verlaten je lichaam. Je hebt meer energie, en ook ademhalen gaat makkelijker.

Er wordt momenteel aangeraden om thuis te werken wanneer dit kan. Hierdoor zijn huisgenoten en familieleden vaak in de buurt wanneer je rookt. Ook dit meeroken kan schadelijk zijn voor de mensen om je heen. Dit geldt voor huisgenoten, maar natuurlijk ook voor eventuele kinderen. Door te stoppen met roken voorkom je dat anderen hier ook meer last van krijgen.

Sfeerbeeld_

Waarom is het lastig om te stoppen tijdens de coronacrisis?

Voor veel mensen is dit een bijzonder stressvolle periode. Stress wordt in Nederland met name op twee manieren ervaren tijdens de coronacrisis. Enerzijds op het gebied van gezondheid, anderzijds op zakelijk niveau. Wanneer een roker veel stress ervaart, is de kans groot dat de behoefte naar roken ook toeneemt. Als je wil stoppen met roken is het juist van belang dat je ontspannen bent. Zorg er dan ook voor dat als je écht wil gaan stoppen tijdens de coronacrisis, je het je thuis zo comfortabel mogelijk maakt om onnodige stress te voorkomen.

Meer weten? Ontdek dan hier alles over stoppen met roken.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer