De meest voorkomende vaginale klachten

header vaginale klachten

Wat moet je doen bij vaginale problemen?

Roodheid, jeuk en overmatige afscheiding down under, we praten er liever niet over maar we hebben er allemaal weleens mee te maken. De oorzaak is een verstoorde vaginale flora. Maar wat kun je hieraan doen? We zetten de meest voorkomende problemen met je intieme zone op een rijtje en geven tips.

Onze tip: Kruidvat Femme Care Vloeistof reinigt en verfrist de vagina inwendig. Gebruik dit product uitsluitend in combinatie met de Kruidvat Femme Care Vaginaaldouche, die apart verkrijgbaar is.

Verstoorde vaginale flora

Een gezonde vaginale flora bevat zowel goede als slechte bacteriën. Deze houden elkaar in balans. Als ze uit evenwicht raken, is je vaginale flora uit balans en kun je vaginale problemen krijgen. Het verkeerd gebruiken van maandverband en tampons is hier één van de mogelijke oorzaken van.

Maandverband zorgt voor een broeierige omgeving. Hier voelen schimmels zich thuis. Zeker als je dan strakke kleding draagt, vergroot je de kans op vaginale klachten. Tampons verstoren de vaginale balans omdat zij vocht uit de vagina onttrekken. Dit zorgt soms voor een vaginale schimmelinfectie net na de menstruatie. Om de kans op vaginale klachten tijdens de menstruatie zo klein mogelijk te houden, is het goed om regelmatig je maandverband of tampon te verwisselen.

Verschillende vaginale problemen

Vrouwen ervaren regelmatig vaginale klachten, zeker net na of tijdens de menstruatie. Maar ook buiten die tijd van de maand hebben ze soms problemen. We hebben de meest voorkomende klachten op een rijtje gezet met bij elk probleem een paar handige tips.

Jeuk en/of een onaangename geur
Normale afscheiding is glad of romig, helder en heeft van zichzelf een licht zure geur. Door bijvoorbeeld verkeerde intiemhygiëne, bacteriële vaginose of seks kan je afscheiding een onaangename geur krijgen.

Alleen water verwijdert niet alle bacteriën of restanten urine, sperma of zweet. Om jeuk en onaangename geurtjes te voorkomen, is het daarom belangrijk je intieme delen extra te ondersteunen met speciale verzorgingsproducten.

Extra tips:

  • Ga nadat je gemeenschap hebt gehad naar de wc.
  • Op het toilet altijd van voren naar achteren vegen.
  • Gebruik geen parfum, deodorant of poeder bij je intieme zone.

Droogheid
Veel vrouwen hebben last van vaginale droogheid. Je vagina maakt dan onvoldoende vocht aan. Hierdoor raken de slijmvliezen geïrriteerd. Vaginale droogheid komt veel voor tijdens de overgang.
De wanden van de vagina en slijmvliezen worden dan dunner en droger.

 

rond sfeerbeeld

Overmatige afscheiding
Tijdens je cyclus heb je soms iets meer afscheiding dan normaal. Verzorg je vagina in deze periode daarom extra goed met een wasemulsie. Probeer bijvoorbeeld de Kruidvat Femme Care Zeepvrije Wasemulsie.

Rode of geïrriteerde vagina
Een rode of geïrriteerde vagina is vaak het gevolg van een vaginale schimmelinfectie. Ook kan je vagina ontstoken zijn door bijvoorbeeld verkeerde intiemhygiëne of vaginale droogheid. Heb je een rode of geïrriteerde vagina? Was je vagina dan voorzichtig met water en dep daarna droog.

Vaginale schimmelinfectie
Als je vaginale balans verstoord is, heeft de schimmel candida albicans kans de overhand te nemen. De symptomen zijn:

  • Jeuk
  • Branderig gevoel
  • Witte, geurloze afscheiding die wat korrelig kan zijn

Probeer in alle gevallen niet te krabben. Je beschadigt de kwetsbare huid dan gemakkelijk. Als je zeker weet dat je een schimmelinfectie hebt, kun je Lactacyd Wasemulsie met Calendula , Kruidvat Femme Care Vloeistof .

Let op: De werkzame stof clotrimazol kan op het rubber van condooms inwerken, waardoor het condoom kan scheuren. Hou hier dus rekening mee wanneer je gemeenschap hebt.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer