Kruidvat BLOG

Verliefdheid: wat is het en hoe herken je het?

Article_thumb_Droge keel door mondkapje

Je voelt vlinders in je buik en kan de hele dag alleen maar aan die ene persoon denken. Verliefd zijn is heerlijk! Maar wat is verliefdheid precies en hoe weet je wanneer iemand verliefd is? Dat ontdek je hier!

Wat is verliefdheid?

Verliefdheid is een warm en liefdevol gevoel dat je van een bepaald persoon krijgt. Je voelt je blij als je aan diegene denkt en je wilt die persoon het liefst zo vaak mogelijk zien. Wanneer je verliefd op iemand bent, maken je hersenen bepaalde hormonen aan. Deze worden ook wel de vier geluksstofjes genoemd. Dit zijn:

1. Testosteron
2. Oestrogeen
3. Dopamine
4. Serotonine

De eerste twee stoffen die vrijkomen zijn sekshormonen, de andere twee zijn neurotransmitters. Dopamine is een stof die je hersenen aanmaakt bij beloning. Serotonine is een stofje die stemming en gedrag reguleert.

Door bovenstaande “verliefdheidshormonen” voel jij je extreem gelukkig als je met die persoon bent. Bij een overschot aan deze stoffen in je hersenen, is het mogelijk dat je tijdelijk ‘verslaafd’ bent aan iemand. Je kunt maar geen genoeg krijgen van die persoon, waardoor je als het ware verblind bent door de liefde.

Hoelang duurt verliefdheid?

Verliefdheid duurt gemiddeld tussen de 3 en 38 maanden. Dit kan natuurlijk per persoon en per situatie verschillen. Alhoewel de meeste verliefde gevoelens minder worden wanneer je iemand eenmaal langer kent, is het mogelijk om opnieuw verliefd te worden. Doordat je samen met iemand groeit, krijg je nieuwe waardering voor die persoon. Je hersenen maken dan opnieuw geluksstoffen aan en je bent weer verliefd. Je partner kan hierdoor uitgroeien tot de liefde van je leven.

Fases van verliefdheid

Verliefd op het eerste gezicht? Dat kan, maar in de meeste gevallen komt verliefdheid in fases. Je hoeft dus niet altijd direct verliefd te zijn, maar een duidelijke aantrekkingskracht is wel van belang. De fases van verliefdheid zijn:

1. Lust
2. Verliefdheid
3. Relatie

Het meest gecompliceerde deel in deze drie fases is om de verliefdheid om te zetten naar een toegewijde relatie. Wanneer verliefdheid wegebt, word je je bewust van de negatieve kanten van iemand en zie je waarin jullie qua karakter verschillen. Je begint je af te vragen of jullie wel een match zijn. Wanneer je iemand oprecht waardeert, ondanks de verschillen, heb je draagvlak voor een goede relatie.

Sfeerbeeld_Verliefdheid_ wat is het en hoe herken je het

Ben je verliefd?

Wanneer ben je verliefd? Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt herkennen of je verliefd bent op iemand. Zo verandert je gedrag, maar ook je lichaam. Bekijk hieronder de kenmerken om erachter te komen of jij verliefd bent:

● Vlinders in je buik
● Veel energie hebben
● Meer moeten lachen
● Minder eetlust
● Hartkloppingen
● Zweethanden
● Stotteren
● Concentratieproblemen

Zoals je hierboven kunt lezen kunnen de kenmerken van verliefdheid zowel positief als negatief uitpakken. Het is lastig om je te focussen en je komt moeilijk uit je woorden. Dit komt omdat de vlinders in je buik te maken hebben met de vlucht-vecht-reactie van je lichaam. Je lichaam benadert verliefdheid op dezelfde manier als een gevaar: “Let’s go of hell no!”

Hoe zie je dat iemand verliefd is op jou?

Wat misschien wel de belangrijkste vraag is van allemaal, hoe zie je dat iemand verliefd is op jou? Want verliefd zijn op iemand is leuk, maar alleen wel als diegene ook verliefd is op jou. Een onbeantwoorde liefde vinden we namelijk een beetje eng. We zijn bang om onszelf voor schut te zetten of afgewezen te worden. Ontdek hieronder de signalen van wanneer iemand verliefd is op jou:

● Veel en lang oogcontact
● Jaloezie
● Er wordt (overdreven) geïmponeerd
● Degene neemt veel contact met je op
● De persoonlijke ruimte tussen jullie is kleiner dan bij anderen
● Je wordt betrokken in het netwerk van degene (vrienden en familie)

Een ander bekend verschijnsel wat veel voorkomt wanneer iemand verliefd op je is, is dat diegene zich vreemd en apart gedraagt. Soms lijken de zinnen die gezegd worden weinig logisch te zijn. Bestempel diegene dus niet meteen als raar, want wie weet speelt er wel iets romantisch tussen jullie!

Verliefd zijn

Zoals je hierboven gelezen hebt, is verliefd zijn op iemand het krijgen een warm gevoel. Je hart begint sneller te kloppen, er zijn vlinders in je buik en je eetlust vermindert. De meeste verliefdheden duren niet je hele leven, maar komen in fases. Gemiddeld duurt verliefdheid tussen de 3 en 38 maanden.

Benieuwd wanneer iemand verliefd is op jou? In de meeste gevallen is er sprake van intens oogcontact, wil diegene je imponeren en is er sprake van jaloezie. Nu weet jij alles wat je moet weten over verliefd zijn!

close

Previous Article

Tips om te stoppen met roken
close

Next Article

Wondverzorging: do’s en don’ts