Kruidvat BLOG

Hormonen: alles over je hormoonhuishouding

Article_header_26_Hormonen alles over de hormoonhuishouding 202126GE6

Weet jij wat hormonen precies zijn? Je weet ongetwijfeld dat ze een belangrijke rol spelen bij bijvoorbeeld je menstruatie en de menopauze, maar kun jij vertellen wat ze precies doen? Nee? Lees dan snel door! Wij zijn namelijk in de wereld van je hormoonhuishouding gedoken en hier ontdek je alles over je hormonen.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn lichaamseigen stoffen die ervoor zorgen dat alle cellen in je lichaam met elkaar samenwerken. In je lichaam bevinden zich namelijk miljarden cellen. Je hormonen zorgen voor de communicatie hiertussen.

Hormonen worden aangemaakt in klieren. Van hieruit worden ze via je bloed naar de cellen in je lichaam vervoerd. Niet elk hormoon kan met elke cel communiceren. Dit kan alleen als de cel een zogenaamde receptor voor dat hormoon heeft. De receptor bepaalt welke effect het hormoon op de cel heeft.

In totaal zijn er heel veel verschillende hormonen die allerlei functies en processen in je lichaam reguleren. Hormonen blijven vaak voor langere tijd in je bloed aanwezig. Uiteindelijk worden ze in je lever afgebroken.

Wat is de functie van hormonen?

Hormonen zorgen ervoor dat je organen goed functioneren. Daarnaast sturen ze processen aan, zoals je immuunsysteem, bloeddruk, stofwisseling en groei. Hormonen spelen ook een rol bij de voortplanting. Zo reguleren vrouwelijke hormonen je menstruatie, menopauze en zwangerschap en zorgen mannelijke hormonen voor de productie van sperma.

Maar waar veel mensen niet direct bij stilstaan is dat hormonen ook een rol spelen bij je gedrag, emoties en gevoelens. Gevoelens van stress en angst worden dan ook vaak aan hormonen gekoppeld.

Waar worden hormonen gemaakt?

Je hormonen worden aangemaakt in klieren in je lichaam, zoals de hypofyse, pijnappelklier, bijnieren, eierstokken en zaadballen. De verschillende klieren maken verschillende hormonen aan. Soms kan een hormoon invloed uitoefenen op het aanmaken van een hormoon door een klier. Doordat er van een bepaald hormoon dan meer aangemaakt wordt, wordt de aanmaak van een ander hormoon bijvoorbeeld afgeremd.

Soorten hormonen

In je lichaam vind je allerlei soorten hormonen. Er zijn verschillende manieren om deze in te delen, bijvoorbeeld op basis van hun structuur of op basis van hun functiegroep.
Om wat meer inzicht te geven in welke hormonen er allemaal zijn en wat zij doen, lichten we de bekendste hier toe:

• Testosteron
• Oestrogeen
• Progesteron
• Cortisol
• Adrenaline
• Insuline
• Melatonine
• Groeihormoon

Article_thumb_Alles over yoga

Testosteron

Bij testosteron denk je waarschijnlijk meteen aan een mannelijk hormoon. Maar niets is minder waar, want ook vrouwen hebben dit hormoon. Het zorgt voor spier- en botopbouw, geeft kracht bij stress en stimuleert de afbraak van vet.

Oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon, maar komt in kleine hoeveelheden ook bij mannen voor. Het hormoon is onder andere betrokken bij de groei van je baarmoeder en borsten. Vlak voor je eisprong neemt de hoeveelheid oestrogeen toe waardoor je meer zin hebt in seks en meer kans hebt om in verwachting te raken. Als je in de menopauze komt, neemt de aanmaak van oestrogeen af.

Progesteron

Ook het hormoon progesteron neemt af als je in de overgang komt. Dit hormoon zorgt bij vrouwen voor de rijping van een eicel. Daarnaast is het bij zowel mannen als vrouwen verantwoordelijk voor het tot rust brengen van je zenuwstelsel en een goede nachtrust.

Cortisol

Het hormoon cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Het helpt je omgaan met stress en stimuleert je hersenen en spieren. Ook heeft cortisol invloed op je eetlust en spijsvertering.

Adrenaline

Ook adrenaline is een soort stresshormoon, net als cortisol. Je lichaam maakt dit hormoon aan als het denk dat het in ‘gevaar’ is. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je schrikt, boos bent, stress ervaart of fanatiek sport. Het hormoon staat erom bekend dat het ervoor zorgt dat je snel kan reageren. Het hormoon heeft daarnaast ook invloed op bijvoorbeeld je hart, hersenen en longen. Niet zo gek dus dat je ademhaling en hartslag versnellen als je adrenalineniveau stijgt.

Insuline

Insuline is een bekend hormoon dat onder meer je bloedsuikerspiegel reguleert. Hoeveel insuline je lichaam produceert, hangt af van de hoeveelheid glucose in je bloed. De hoeveelheid insuline in je bloed is van invloed op hoe je je voelt.

Melatonine

Melatonine staat ook wel bekend als het slaaphormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je aan het eind van de dag slaperig wordt. ’s Avonds en ’s nachts maakt je lichaam meer melatonine aan en tegen de ochtend neemt de hoeveelheid af zodat je weer wakker wordt.

Groeihormoon

Het groeihormoon speelt voornamelijk een rol tijdens je puberteit. Het hormoonniveau is dan het hoogst en neemt de rest van je leven geleidelijk af. Het groeihormoon vermindert de hoeveelheid vet in je lichaam, zorgt voor meer spiermassa en helpt bij het krijgen van sterke botten.

Hormoonaandoeningen

Je hormonen beïnvloeden veel processen in je lichaam. Om deze reden spelen ze vaak een rol bij gezondheidsproblemen. Zo kunnen hormonen een rol spelen bij een groeiachterstand, onvruchtbaarheid en diabetes.

Als je hormoonhuishouding niet goed meer functioneert, kan dit allerlei processen in je lichaam beïnvloeden. Vaak wordt er dan te veel of te weinig van een bepaald hormoon aangemaakt. In je bloed en urine kunnen de hormoonniveaus vaak gemeten worden. Aan de hand hiervan kun je bij een tekort bijvoorbeeld een hormoon toegediend krijgen.

Hormonen uit balans

Als je hormoonhuishouding verstoord is, betekent dit dat je lichaam te veel of te weinig van een of meerdere hormonen aanmaakt. Dit kan zorgen voor zowel mentale als fysieke problemen, zoals:

• Veranderingen in gewicht
• Minder of juist meer eetlust
• Hoofdpijn
• Stemmingswisselingen
• Angst of depressieve gevoelens
• Minder zin in seks

Een hormonale disbalans kan ontstaan doordat je in de menopauze komt, maar ook je voeding, slaap en stress kunnen een rol spelen. Ook zijn er ziektes die je hormoonbalans kunnen verstoren. Vermoed je dat je hormoonbalans verstoord is? Neem dan contact op met je huisarts voor verder onderzoek.

Hormonen in balans brengen

Is je hormoonbalans verstoord en wil je deze weer in balans brengen? Wij hebben een aantal tips voor je verzameld die je hierbij kunnen helpen:

1. Eet gezond en gevarieerd.
2. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter.
3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
4. Ontspan regelmatig en vermijd stress.
5. Zorg voor een goede nachtrust.
6. Vermijd ongezonde leefgewoontes zoals roken of een onregelmatig slaapritme.

Zorg goed voor je hormonen

Je hormonen spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen verschillende cellen in je lichaam. Er zijn verschillende hormonen die elk hun eigen functie hebben. Als je lichaam te veel of te weinig van een bepaald hormoon aanmaakt, kan je hormoonhuishouding verstoord raken. Het is dan belangrijk om een gezonde levensstijl na te streven en zo je hormonen weer in balans te brengen.

close

Previous Article

Wat is impotentie en hoe los je het op?
close

Next Article

Slapen: hoelang moet je slapen?