Kruidvat BLOG

Hooikoorts alarm! Dit moet je weten

hooikoorts-alarm-header

Wat is hooikoorts?

Wat geeft jou het ultieme lentegevoel? De lammetjes in de wei, het heerlijke zonnetje of die vervelende hooikoorts? In België heeft naar schatting tussen 12 tot 28% van de bevolking ermee te kampen. Terwijl de rest lekker de natuur in gaat en terrasjes pakt, blijven zij liever binnen. Wat is hooikoorts en wat zijn de meest voorkomende symptomen? We vertellen je er alles over.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie. Je lichaam reageert op het stuifmeel (pollen) van grassen, planten en bomen. Het stuifmeel zweeft in de lucht en als je buiten komt, adem je dat in. Door het contact met je slijmvliezen ontstaat een allergische reactie. Je immuunsysteem raakt van slag en er komt histamine vrij. Deze histamine laat je hoesten, maakt je snotterig en laat je ogen tranen. Hooikoorts is het ergst in de maanden mei t/m augustus. Dat komt omdat in deze maanden veel bomen en planten in bloei staan.

Hooikoorts ontwikkelt zich meestal tussen je tiende en dertigste. Veel mensen groeien over de hooikoorts heen en hebben er op latere leeftijd minder of helemaal geen last meer van. Sommigen hebben wekenlang last van hooikoorts, anderen slechts af en toe een dagje. Waarom de ene persoon wel last van hooikoorts heeft en de ander niet, is niet bekend. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid hierbij een rol.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoortsklachten lijken veel op de klachten die horen bij een verkoudheid: je moet niezen, hoesten en je ogen tranen. Heel vervelend! Hoe meer pollen er in de lucht hangen, hoe ernstiger je klachten zijn.

De mogelijke symptomen van hooikoorts op een rijtje:

  • Loopneus of een verstopte neus
  • Niesbuien
  • Kriebelhoest
  • Jeuk
  • Tranende, jeukende, gezwollen en rode ogen
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Benauwdheid
  • Slecht slapen en vermoeidheid

Hooikoortsverwachting

Hooikoorts is, net als het weer, redelijk voorspelbaar. Er zijn verschillende websites en apps die elke dag een pollenverwachting geven. Zo weet je of je rustig een wandelingetje kunt maken of beter een dagje binnen kan blijven. Kijk bijvoorbeeld op de pollenbarometer, het pollennieuws of op buienrader.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

De beste tip bij een allergie is de stof vermijden waar je allergisch voor bent. Bij hooikoorts is dat wel moeilijk. Pollen zijn overal. Probeer het contact met stuifmeel toch zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer weten? Lees dan onze Do’s en don’ts bij hooikoorts.

Hooikoorts bij kinderen

Hatsjie! Is je kind al een aantal weken verkouden en wil het maar niet overgaan? Het kan zijn dat hij of zij dan last heeft van hooikoorts. Als je kind tussen de zeven en vijftien jaar is, ontwikkelen de eerste symptomen zich. Wil je het zeker weten? Ga dan bij je huisarts langs voor een allergietest.

Hooikoorts bij zwangere vrouwen

Je lichaam verandert tijdens een zwangerschap. Door de veranderende hormoonhuishouding kan je ook anders op allergieën reageren. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap meer last van hooikoorts, bij andere vrouwen zijn de klachten juist minder erg.

Hooikoorts is niet schadelijk voor je baby. Als je door de hooikoorts slechter slaapt en daardoor vermoeider bent, wordt je immuunsysteem wel minder sterk. Let daarom goed op je rust.

close

Previous Article

Do’s en don’ts bij hooikoorts
close

Next Article

Voel je zen met chai thee!