Aften voorkomen? Ontdek onze 5 tips!

Header_Aften voorkomen Ontdek onze 5 tips

Wat zijn aften en hoe voorkom je ze?

Heb jij wel eens zere plekjes in je mond? Dan heb je misschien wel aften. Een aft is ongevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn bij bijvoorbeeld het eten of tandenpoetsen. Daarom is het beter om ze te voorkomen. En dat kan met onze tips!

Het voorkomen van aften
Een aft is een beschadiging van het mondslijmvlies. Dit slijmvlies beschermt je tegen virussen en bacteriën, dus het is belangrijk om het gezond te houden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om aften te voorkomen:

Tip 1. Vermijd stress

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress is een belangrijke trigger voor het ontstaan van aften. Het moderne leven is heel snel, dus je bent sneller gestrest dan je denkt. Neem daarom regelmatig de tijd om te ontspannen. Zet je laptop en werktelefoon uit wanneer je werkdag erop zit. Pak een goed boek en laat het bad vollopen. Relaxen maar!

Tip 2. Zorg voor een goede mondhygiëne
Propere tanden en een Propere mond zorgen voor gezond mondslijmvlies. En dat beschermt je mond tegen de virussen en bacteriën die aften kunnen veroorzaken. Poets daarom twee keer per dag je tanden en sla je bezoek aan de tandarts niet over.

Tip 3. Poets voorzichtig en bijt niet in je wangen
Een aft kan ook ontstaan doordat je te ruw poetst of in je wangen bijt. Dat is eigenlijk heel logisch, wat een aft is een soort wondje. Poets je tanden dus grondig maar voorzichtig en probeer erop te letten dat je niet in je wangen bijt.

Tip 4. Let op je voeding
Een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kan ook aften veroorzaken. Als je niet genoeg vitamine B, zink en foliumzuur binnenkrijgt kunnen aften ontstaan. Ook spelen gluten soms een rol bij het ontstaan van aften. Als je vaak last hebt van aften, probeer dan eens een wat minder gluten en meer groente en fruit te eten.

Tip 5. Wees extra voorzichtig als je een beugel hebt

Als je een beugel hebt, kunnen aften sneller ontstaan en kun je ook meer pijn hebben omdat de slotjes tegen je wangen schuren. Dit kun je voorkomen door wax op de slotjes te doen. Neem contact op met je orthodontist als je veel last van hebt van aften.

Heb je ondanks onze tips toch last van aften? Lees in deze blog hoe je de pijn verlicht en het genezingsproces versnelt.

Sfeerbeeld_Aften voorkomen Ontdek onze 5 tips!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer