6 bijzondere feitjes over vitamine D

6-bijzondere-feitjes-over-vitamine-d-header

Wist jij dit al over vitamine D?

Vitamine D is één van de weinige vitamines die je lichaam zelf aanmaakt. Als de zon op je huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan. Daarnaast haalt je lichaam vitamine D uit voeding. Wist je dat deze vitamine eigenlijk uit vijf verschillende vitamines bestaat? Hier lees je deze en nog meer bijzondere feitjes over de ‘zonnevitamine’.

Onze tip: Kruidvat Vitamine D Kauwtabletten. Vitamine D draagt bij tot instandhouding van normale botten en tanden. De Kruidvat Vitamine D Kauwtabletten zorgen voor extra inname ter versterking van de botten en tanden.

van 0.00 2.19

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

We beginnen bij de vraag waarom vitamine D eigenlijk zo belangrijk is. Vitamine D:

  • speelt een rol bij calciumopname
  • draagt bij aan het behoud van sterke botten;
  • verhoogt de opname van kalk in de botten;
  • heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces;
  • heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.

Kortom: je lichaam heeft deze vitamine hard nodig.

6-bijzondere-feitjes-over-vitamine-d-rond-sfeerbeeld

Wist je dat…

De meeste mensen kennen vitamine D. Maar wat zij vaak niet weten is dat veel Belgen kampen met een tekort. De Hoge Gezondheidsraad adviseert daarom extra vitamine D bij diverse groepen zoals kinderen, mannen en vrouwen met een donkere huidskleur of die onvoldoende buiten komen, ouderen boven de 50 jaar en zwangere vrouwen. Een voedingssupplement is dan aan te raden.

Maar er is meer wat je misschien nog niet wist over de zonnevitamine:

  • Je lichaam haalt 80% van je vitamine D uit voeding.
  • Vitamine D is niet slechts één vitamine, maar het zijn eigenlijk vijf vitamines. Ze zijn logisch genummerd van vitamine D1 t/m D5. Hiervan is D3 het belangrijkst voor je gezondheid. Alleen vitamine D2 en D3 komen voor in voeding. Vitamine D1, D4 en D5 zijn isomeren doe in het lichaam worden aangemaakt.
  • Kruidvat Vitamine D bevat voornamelijk vitamine D3 (cholecalciferol).
  • Op de Belgische verpakkingen staan vaak twee meeteenheden. μg betekent hetzelfde als mcg en is de afkorting van microgram. IU wordt in de VS en Europa gebruikt om vitaminehoeveelheden uit te drukken. 1 microgram staat gelijk aan 40 IU.
  • De Gezondheidsraad en wetenschappers zijn het niet eens over de hoeveelheid vitamine D die je moet slikken. In haar rapport van september 2016 adviseert de Hoge Gezondheidsraad 400 IU (10 mcg) tot 800 IU (20 mcg) per dag extra vitamine D aan. Verschillende wetenschappers adviseren een hogere dosering.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer