5 supertips om effectief thuis te werken

Header_

Supertips voor thuiswerken

Thuiswerken is een luxe waarvan de meeste mensen maar af en toe mogen genieten. Door het coronavirus werken echter meer mensen dan ooit vanuit huis. Er zitten zeker voordelen aan: je bent geen tijd meer kwijt aan het reizen van en naar je werk, je werkt in het comfort van je eigen huis en je wordt niet afgeleid door collega's die even een praatje komen maken.

Maar het werken in een nieuwe omgeving kan ook gepaard gaan met uitdagingen. Zo heb je meer afleiding en is het soms moeilijk jezelf gemotiveerd te houden. Daarom hebben wij hier vijf handige thuiswerktips voor je om het meeste uit je nieuwe werkomgeving te halen en gemotiveerd te blijven.

Creëer een werkruimte

Om gemotiveerd en productief te blijven, is het belangrijk dat je een ruimte creëert waar je elke dag kunt gaan zitten, net als op kantoor. Het klinkt misschien als een aantrekkelijk idee om op de bank of in bed te werken met je laptop, maar als je regelmatig vanuit huis werkt, is dat geen haalbare optie.

Als je een afzonderlijke ruimte hebt in je huis, is dat helemaal mooi. Maak daar je werkruimte van. Je hebt dan niet alleen een plek om heen te gaan elke morgen, maar je raakt ook niet afgeleid door wat er in de rest van het huis gebeurt. Als je geen extra kamer hebt, creëer dan een werkplek waar je ruimte hebt, bijvoorbeeld aan de eettafel. Het belangrijkste is dat je een plek vindt waar je comfortabel kunt zitten en je kunt concentreren.

Volg een ochtendroutine

Laat je niet verleiden om je wekker te zetten één minuut voordat je aan de slag moet. Als je een goede ochtendroutine volgt, ben je overdag productiever. Sta op, neem een douche, kleed je aan (je werkt op kantoor ook niet in je pyjama, dus dat je thuis ook niet), zet koffie, maak een ontbijtje klaar en ga aan het werk.

Breng structuur aan in je dag

Als je voor langere tijd thuis moet werken, dan is het voor je productiviteit belangrijk dat je structuur aanbrengt in je dag of je werktijden plant. Het voordeel van thuiswerken is dat je je werkuren flexibel kunt indelen. Als je 's morgens productiever bent, sta dan vroeg op en begin vroeg met werken. Als je later op de dag productiever bent, kun je wat later opstaan. Zorg ervoor dat je de uren werkt die in je contract staan en dat je tijdens werktijden bereikbaar bent als je collega's en baas wel gewoon van negen tot vijf werken.

Plan je maaltijden voor de dag

Als je eigen keuken zo dichtbij is, is het erg verleidelijk om telkens even heen en weer te lopen voor een lekkere snack. Plan wanneer je opstaat of de avond ervoor wat je gedurende de dag gaat eten, zoals je dat ook zou doen als je naar kantoor zou gaan. En houd je aan de ingeplande pauzes.

Blijf uit de buurt van social media

Social media zijn zo ontworpen dat ze snel toegankelijk zijn en ze kunnen dan ook een enorme afleiding zijn. Vergeet niet dat je aan het werk bent, ook al doe je dat vanuit huis, en voorkom dat je tijd verspilt op social media terwijl je eigenlijk iets anders zou moeten doen. Zet de meldingen uit totdat je werk af is.

6. Sfeerbeeld - Titel Blogartikel

Haal het maximale uit videochat

Je voelt je misschien wat geïsoleerd als je thuiswerkt, zeker als je het voor langere tijd moet doen. Als iets telefonisch of met een videoconferentie kan worden geregeld, doe dat dan in plaats van een e-mail te sturen. Anders kan het maar zo gebeuren dat je de hele dag met niemand praat.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer