Op citytrip? Zo maak je de mooiste foto’s van de stad

citytrip foto's maken

6 praktische tips voor stadsfotografie

Ga je binnenkort op stedentrip of een dagje een stad bezoeken? Dan wil je natuurlijk niets liever dan die mooie plekken vastleggen en de herinneringen mee naar huis nemen. Met deze 6 tips gaat dat zeker lukken!

1 – Wat wil je fotograferen?

Denk van tevoren goed na over wat je precies wilt fotograferen. Wil je dat oude gebouw alleen op de foto zetten of neem je de moderne omgeving ook mee, met alle auto’s en de wolkenkrabber die ernaast staat? Bedenk ook of je van dichtbij of veraf wilt fotograferen, zo kun je direct naar de beste locatie gaan.

2 – Ga voor een langere sluitertijd

Door met de sluitertijd te spelen, krijg je soms de mooiste foto’s. Zo is fotograferen met een lange sluitertijd ideaal voor in het donker. De gebouwen zijn dan beter zichtbaar en lichtjes vallen extra op.

Ook kun je met een lange sluitertijd wandelaars, fietsers en auto’s als een veeg op je foto krijgen. Zet je fotocamera op een statief en richt je lens op het gebouw. Zet het fototoestel op een langere sluitertijd en kijk wat er gebeurt als je foto’s maakt.

Sfeerbeeld-2 - Op citytrip Zo maak je de mooiste foto’s van de stad

Extra tip: Wil je liever zo min mogelijk voorbijgangers op je foto? Sta dan vroeg op en ga op pad voordat de stad helemaal ontwaakt is.

3 – Het zit ‘m vaak in de details

Veel gebouwen hebben prachtige details. De gevels zijn prachtig versierd, in het raamwerk zit glas-in-lood en op de rand staan kleine beeldjes. Fotografeer de gebouwen in een stad daarom niet alleen in hun geheel, maar leg ook de details vast.

4 – Experimenteer met kleur en belichting

Stel de belichting en kleuren altijd zo in dat ze bij het gebouw passen. Durf hier ook mee te spelen. Neem bijvoorbeeld ook wat zwart-wit foto’s of fotografeer in RAW zodat je je foto’s later aan kunt passen.

5 – Bezoek ook onbekende steden en dorpen

Londen, Amsterdam, Parijs, Rome, de iconische plaatsen uit deze steden kennen we allemaal en het blijft natuurlijk prachtig om ze zelf te fotograferen. Maar als je een stedentrip plant, is het ook leuk om een wat minder bekende stad te bezoeken. In de Italiaanse stad Lecce staan bijvoorbeeld nog Romeinse gebouwen met typische kenmerken van de barokstijl en in het kleine Tellaro staan prachtig gekleurde huisjes.

In Frankrijk ligt het bos van Fontainebleau met daarin het plaatsje Barbizon. Vroeger kwamen hier veel schilders en deze regio is dan ook schilderachtig mooi. Ideaal voor het maken van prachtige foto’s!

6 – Fotografeer je eigen beleving van de stad

Vergeet niet om ook persoonlijke foto’s te maken. Wat maakt de stad voor jou zo bijzonder? Wat was je favoriete restaurantje en in welk parkje kon je urenlang van het uitzicht genieten? Leg deze momenten vast. Maak je foto’s interessanter door leuke composities te maken en vanuit verrassende standpunten te fotograferen.

Bekijk uit de categorie Foto ook:

Reageer