Kruidvat BLOG

Wat is een SD-kaart?

Header_Wat is een SD-kaart

Hoe werkt een SD-kaart?

Wat is een SD-kaart? Misschien heb je al wel eens een SD-kaart gebruikt, of heb je een camera waar een SD-kaart in moet. SD-kaarten zijn daarnaast ook te vinden in navigatiesystemen, MP3-spelers en mobiele telefoons. Maar wat is een SD-kaart nu eigenlijk precies en hoe werkt het? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat is een SD-kaart?

Een SD-kaart is een geheugenkaart. Je kunt het vergelijken met een USB-stick. Voor veel apparaten is een USB-stick echter veel te groot. Een SD-kaart is dan de oplossing. Op een SD-kaart slaat je camera bijvoorbeeld de gemaakte foto’s op en passen alle filmpjes die je met je smartphone maakt. De SD-kaart is als het ware het geheugen van je apparaat.

Hoe werkt een SD-kaart?

Een SD-kaart is heel eenvoudig te gebruiken. Je plaatst de kaart in bijvoorbeeld je camera. Meestal zit het poortje vlakbij de batterij. Als je het poortje niet kunt vinden, raadpleeg dan het instructieboekje. Zodra je SD-kaart erin zit, is je toestel klaar om foto’s en filmpjes te schieten.

Als je de foto’s op groot scherm wilt bekijken, haal je de SD-kaart uit het toestel. Bijna elke computer heeft een poort voor een SD-kaart. Stop de SD-kaart daarin. In je verkenner kun je vervolgens de SD-kaart openen en alle foto’s en filmpjes op je computerscherm zien. Op dat moment kun je ook de foto’s en filmpjes verplaatsen naar je computerbestanden. Je SD-kaart is dan leeg en heeft dus weer alle ruimte voor nieuwe foto’s en filmpjes.

Er bestaan ook SD-kaarten voor mobiele telefoons. Daarmee vergroot je het geheugen van je telefoon. De SD-kaart kun je ook weer gebruiken in een nieuwe telefoon, dan heb je heel makkelijk je oude bestanden bij de hand.

Sfeerbeeld-Wat is een SD-kaart

Verschillende maten SD-kaart

Er zijn drie verschillende maten bij SD-kaarten:
• De standaard SD-kaart is 32 bij 23 bij 2,1 millimeter.
• De mini-SD-kaart is 20 bij 21,5 bij 1,4 millimeter.
• De Micro-SD-kaart is 15 bij 11 bij 1 millimeter.
Kleine SD-kaarten passen uit zichzelf meestal niet in de SD-kaartlezer van je computer, maar je kunt er wel een omhulsel voor kopen waardoor de kaart tóch in je computer past. Zo’n omhulsel is heel handig om in huis te hebben.

Hoe zit het met de opslagcapaciteit?

De opslagcapaciteit van een SD-kaart verschilt. Hieronder geven we je een overzichtje van het aantal GB’s en hoeveel foto’s en filmpjes je ermee kunt maken met een gemiddelde camera. Dit zijn slechts indicaties, sommige camera’s schieten in zeer hoge kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer ruimte het materiaal inneemt op de kaart.

• 8 GB: 2288 foto’s en 80 minuten video
• 16 GB: 4577 foto’s en 160 minuten video
• 32 GB: 9154 foto’s en 320 minuten video
• 64 GB: 18.308 foto’s en 640 minuten video
• 128 GB: 36.616 foto’s en 1280 minuten video

Wil je meer weten over verschillende soorten SD-kaarten? Check dan onze BLOG over verschillende soorten SD-kaarten.

Benieuwd naar ons hele Foto assortiment? Bekijk snel onze webshop!

close

Previous

Foto op hout of canvas? Dit zijn de verschill...
close

Next

In 5 stappen zelf je trouwalbum maken