Foto’s afdrukken: wat is het juiste formaat?

Header_fotos afdrukken wat is het juiste formaat

Dit moet je weten over fotoformaten en -verhoudingen

Ben je van plan je leukste foto’s af te laten drukken? Dan is het goed om te weten hoe groot je fotoafdrukken gaan worden. Dat ligt namelijk aan de foto’s die je wilt afdrukken. Lees snel door en ontdek alles over fotoverhoudingen en afdrukformaten.

De beeldverhouding van je foto’s

Voordat je je foto’s gaat afdrukken is het belangrijk om te weten wat de beeldverhouding is. Dit is de verhouding tussen de lengte en breedte van je foto’s. Deze verhouding is afhankelijk van de instellingen van de camera die je hebt gebruikt. Zo hebben veel compactcamera’s standaard een 3:4 verhouding, digitale spiegelreflexcamera’s een 2:3 verhouding en smartphones een 16:9 verhouding.

Tip: je kunt de beeldverhouding vaak vooraf instellen. Als je dus al weet op welk formaat je je foto’s wilt afdrukken, is het goed om vooraf de juiste beeldverhouding in te stellen.

Sfeerbeeld_round_fotos afdrukken wat is het juiste formaat

In welke formaten kun je je foto’s afdrukken?

Je fotoafdrukken zijn bij de Kruidvat fotoservice in verschillende maten te bestellen. Bij de beschikbare formaten kies je zelf de lengte van de korte kant van je foto, de lengte van de lange kant is variabel of vast:

  • Bij een variabel formaat worden je foto’s afgedrukt op basis van je camera-instellingen. Als je foto’s met verschillende camera’s zijn gemaakt, kunnen ze daardoor in formaat verschillen.
  • Bij een vast formaat worden je foto’s in de 2:3 verhouding afgedrukt. Als je foto’s een andere verhouding hebben, worden ze automatisch bijgesneden. In de fotosoftware zie je dat aan de rode vlakken.

Meerdere foto’s in hetzelfde formaat bestellen?

Wil je meerdere foto’s bestellen in hetzelfde formaat? Dan heb je twee mogelijkheden. In onze offline software selecteer je alle foto’s die je wilt afdrukken en kies je vervolgens onder ‘verhouding’ voor ‘klassiek’.

Gebruik je onze online software? Dan start het programma automatisch met een optie waarmee je al je foto’s in hetzelfde formaat laat afdrukken. Hierbij kan een deel van je foto worden afgesneden.

Bekijk uit de categorie Foto ook:

Reageer