Fantastische foto’s maken met je smartphone

Foto's maken met je smartphone

Zo maak je fantastische foto’s met je telefoon

Smartphones doen eigenlijk qua fotokwaliteit niet onder voor veel fotocamera’s. Het mooie is dat je je mobiele telefoon bijna altijd bij je hebt, dus altijd kansen om mooie herinneringen vast te leggen.
Maar hoe doe je dat nu op een professionele manier? Met een paar tips & tricks maak je professionele foto’s met je smartphone, met een kwaliteit die goed is voor uitstekende fotoprints. Bekijk onze 6 tips hieronder.

Tip 1. Maak je lens schoon

Je telefoon zit vaak in je broekzak of ligt de bodem van je tas, waardoor er vuil op de lens komt. Dus voordat je foto’s gaat maken, maak de lens schoon met een tissue of zacht doekje.

Tip 2. Maak gebruik van natuurlijk licht

Smartphones zijn niet in alle gevallen goed in goede foto’s maken bij weinig licht. Probeer daarom zoveel mogelijk natuurlijk licht ‘te vangen’ voor je gaat schieten. Dat kan betekenen dat je je foto-onderwerp moet verplaatsen of dat je zelf ergens anders moet gaan staan. Gebruik de ingebouwde flitser liever niet, alleen als het echt niet anders kan.

Smartphone natuurlijk licht

Tip 3. Ga dichter naar je onderwerp toe

Is je foto-onderwerp te ver weg? Zoom dan niet in, want inzoomen met je smartphone zorgt meestal voor een lagere fotokwaliteit. Technisch gezien is de zoomfunctie van je smartphone namelijk geen echte zoom, zoals bij camera’s waarvan de lens kan bewegen. Je kunt dus beter zelf dichter naar je onderwerp toe gaan en de zoomfunctie niet gebruiken.

Foto smartphone compositie

Tip 4. Neem de tijd voor de compositie

De compositie is de manier waarop de beeldelementen van je foto geordend zijn. Dus bijvoorbeeld wie waar staat en wat er op de achtergrond staat. Het is natuurlijk jammer als je een leuke foto van je hele familie hebt gemaakt, maar op de achtergrond iets blijkt te staan wat onwijs storend is. Kijk daarom goed naar het scherm. Zie je iets dat je niet bevalt, positioneer dan eventueel je foto-onderwerpen opnieuw. Of probeer de foto vanuit een andere hoek te maken.

Tip 5. Maak gebruik van de focus-optie

Veel smartphones hebben tegenwoordig een focus-optie. Hiermee kan je zelf aangeven op welk onderwerp de camera de focus op moet leggen. Dat doe je heel gemakkelijk door in het scherm met je vinger je focus-onderwerp te selecteren. Erg handig!

Tip 6. Sta stil

Tussen het moment dat je op de button klikt en dat de foto gemaakt wordt, zit een kleine vertraging. Het gebeurt vaak dat je tijdens die vertraging iets beweegt, waardoor je foto onscherp wordt. Houd daarom je mobiel goed stil. Dat doe je door twee handen te gebruiken en eventueel ergens op te steunen. Zorg ook dat je onderwerp stil staat. Maak je een foto van je vrienden, vraag dan of ze even écht stil willen staan, dus even een mannequin challenge voor iedereen.

We gaan ervan uit dat het je nu lukt fantastische foto’s te maken met je mobiel. En vergeet niet ze uit te printen of een mooi fotoboek te maken, zodat je herinneringen echt tastbaar worden. Veel plezier met fotograferen!

Smartphone foto maken

Maak direct jouw fotoproduct in onze webshop:

Bekijk uit de categorie Foto ook:

Reageer