6 tips voor het fotograferen van de zonsondergang

tips fotograferen zonsondergang

Zo maak je de mooiste zonsondergangsfoto’s

Geniet jij ook altijd zo van de zonsondergang? Je ziet de zon langzaam zakken en dat levert vaak de mooiste kleuren op. Perfect om vast te leggen op een foto! Met deze zes handige fotografietips leg je die zonsondergang op z’n mooist vast.

1 – Kies de juiste locatie

In België hebben we geluk. Omdat de zon in het westen ondergaat, zie je de zon aan de kust altijd in zee zakken. Maar ook als je niet bij de kust bent, zijn er mooie plekjes voor het fotograferen van de zonsondergang. Ben je in de stad? Zoek het dan hogerop. Ga bij iemand op een dakterras staan of op een uitzichtpunt op een gebouw. Ben je op het platteland? Zoek dan een plek waar je bijvoorbeeld wat huizen of bomen aan de horizon ziet.

2 – Kies de juiste tijd

Het uur voor de zon ondergaat en nadat hij opkomt worden de gouden uurtjes genoemd. Toch zijn de kleuren twee uur voor zonsondergang vaak al warmer dan de rest van de dag. En ook nadat de zon onder is gegaan, heb je vaak nog mooi licht voor het maken van foto’s. Zoek altijd van tevoren op hoe laat de zon ondergaat en neem rustig je tijd.

3 – Gebruik de wolken

Geen wolkje aan de lucht! Of toch stiekem wel? Ook geen probleem, maak hier dan gebruik van bij het maken van de mooiste foto’s. In een rustig landschap vult het je beeld wat meer op. Ook is het voor je foto’s perfect als er uitgerekte wolkenflarden hangen. Deze reflecteren de kleuren van het landschap en zorgen voor prachtige plaatjes.

4 – Maak je foto’s spannender met lensflare

Ken je lensflare? Als je richting de zon fotografeert en het licht recht in je objectief schijnt, kun je bijzondere cirkels, strepen of een bepaalde gloed in je beeld krijgen. Dit noem je lensflare. Gebruik dit bij het maken van je zonsondergangfoto’s. Het kan je foto nét even wat spannender maken. Je ziet het wel pas nadat je de foto hebt gemaakt.

Vind je lensflare niet mooi? Neem de foto’s dan vanuit een iets andere hoek of fotografeer met de zon in je rug. Het landschap krijgt tijdens de zonsondergang vaak een mooie gloed.

tips fotograferen zonsondergang

5 – Bepaal de juiste instellingen

De instellingen die je kiest, zijn natuurlijk afhankelijk van je uitzicht. Gebruik je witbalans flexibel om de juiste kleuren op beeld te krijgen. Twijfel je aan de juiste witbalans? Neem je foto’s dan in RAW en pas de witbalans later aan.

6 – Zonsondergangsfoto’s bij het water

Maak je foto’s van de zon die in de zee of een meer zakt? Neem de foto’s dan met een langere sluitertijd. Hiermee krijg je een mooiere reflectie op het water. Zet je fotocamera dan wel op een statief, zodat hij precies op zijn plek blijft tijdens het fotograferen.

Bekijk uit de categorie Foto ook:

Reageer