Kruidvat BLOG

Welke SD-kaarten zijn handig om te gebruiken?

Header - Welke SD-kaarten zijn handig om te gebruiken

Welke geheugenkaart is de beste?

Heb jij ook een SD-kaart in je smartphone of fotocamera? Of ben je van plan er een te gaan kopen? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten en welke handig zijn in gebruik. Hier ontdek je daarom alles over deze geheugenkaartjes.

Wat is een SD-kaart?

Een SD-kaart (Secure Digital Card) is een geheugenkaart voor in je digitale camera of smartphone. Voor je camera gebruik je dit kaartje voor de opslag van foto’s en video’s. In je mobiele telefoon is het een aanvulling op het telefoongeheugen waardoor je nog meer foto’s, documenten en apps op je telefoon kunt zetten.

Verschillende soorten SD-kaarten

Er zijn drie formaten SD-kaarten:

  • De standaard SD-kaart is 32 bij 23 bij 2,1 millimeter.
  • De mini-SD-kaart is 20 bij 21,5 bij 1,4 millimeter.
  • De Micro-SD-kaart is 15 bij 11 bij 1 millimeter.

Welke je kiest, hangt af van wat er in je camera of smartphone past. Vaak staat dit op het apparaat aangegeven of vind je het in de handleiding.

Daarnaast heb je ook nog verschillende typen SD-kaarten. De SDHC-kaart (Secure Digital High Capacity) heeft tot 32 GB opslagruimte. Als je op je apparaat het logo van dit kaarttype ziet, past er zowel een normale SD- als een SDHC-kaart in. De SDXC-kaart (Secure Digital eXtended Capacity) heeft een geheugen tussen de 32 GB en 2 TB. Als het logo van dit kaartje op je apparaat staat, passen alle drie de typen geheugenkaarten.

Lees- en schrijfsnelheid

Voor de aanschaf van een SD-kaart is het ook belangrijk om te letten op de lees- en schrijfsnelheid. Deze wordt meestal weergegeven in MB/s. De leessnelheid is belangrijk voor het overzetten van bestanden naar je computer.

De schrijfsnelheid is vooral belangrijk als je veel foto’s achter elkaar in RAW-formaat maakt. Zo’n serie-opname wordt eerst in de buffer van je camera opgeslagen waarna de foto’s zo snel mogelijk doorgezet moeten worden naar je SD-kaart zodat je meer foto’s kunt maken. In de buffer is vaak maar ruimte voor 10 foto’s. Als deze niet snel overschreven worden, kun je niet meer fotograferen.

Ga je filmen? Dan is de snelheidsklasse van het SD-kaartje belangrijk. Deze staat op het logo op het kaartje. In de handleiding van je camera staat welke snelheidsklasse je minimaal nodig hebt.

sfeerbeeld - Welke SD-kaarten zijn handig om te gebruiken

Hoeveel extra geheugen heb je nodig?

Welke geheugenkaart je nodig hebt, hangt af van hoeveel extra geheugencapaciteit je nodig hebt. Hoe hoger het aantal gigabyte, hoe meer ruimte je op je smartphone of camera krijgt. Maak je veel foto’s en video’s en download je vaak apps? Neem dan een SD-kaart met een hoog aantal gigabytes.

Tip: ga je regelmatig met je camera op pad? Bekijk dan eens hoeveel MB’s je foto’s gemiddeld in beslag nemen. Aan de hand hiervan reken je dan gemakkelijk uit hoeveel foto’s er op een SD-kaart passen. Goed om te weten: 1 GB = 1024 MB. Filmen kost veel meer MB’s. Voor een uur filmen heb je vaak al zo’n 12 GB opslagruimte nodig, afhankelijk van je instellingen.

Benieuwd naar ons eigen merk SD-kaarten? Deze zijn te bestellen in de webshop en te verkrijgen in de winkel!

close

Previous

5 redenen waarom je spijt krijgt als je geen ...
close

Next

Deze 10 foto’s mogen niet ontbreken in je eer...