Droge keel door je mondmasker? Dit kun je doen

Article_header_Droge keel door je mondkapje Dit kun je doen

Tips bij een droge mond of keel door een mondmasker

Een mondmasker is één van de meest besproken wapens in de strijd tegen het coronavirus. Maar het brengt helaas ook wat ongemakken met zich mee. Eén daarvan is een droge keel. Hier ontdek je hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

Waarom krijg je een droge keel als je een mondmasker draagt?

Als je een mondmasker even kort draagt, heb je er meestal weinig last van. Maar als je het een paar uur of misschien zelfs wel een hele dag moet dragen, voelt dit toch vaak wat ongemakkelijk. Eén van de dingen waar je last van kunt krijgen, is een droge mond.

De belangrijkste oorzaak van een droge keel is te weinig vocht. Het slijmvlies van je mond en keel droogt hierdoor uit en dat geeft een vervelend gevoel.

Tips bij een droge keel door het dragen van een mondmasker

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is dan ook om voldoende water te drinken. Drink bijvoorbeeld altijd nog even een glas water voordat je het mondmasker opzet. Dit kan echt het verschil maken.

Als je het mondmasker voor langere tijd draagt, is het ook belangrijk om tussendoor genoeg te blijven drinken. Denk er wel om dat je bij het afzetten van je mondmasker om te drinken, alleen de touwtjes vastpakt en niet het masker zelf. Lees hier mee over het juiste gebruik van een mondmasker.

Er zijn daarnaast nog meer tips die helpen om een droge mond door een mondmasker te voorkomen:
• Zorg ervoor dat je duidelijk praat. Het is misschien een beetje gek om met een mondmasker op te praten. Door het masker ben je minder goed verstaanbaar. Houd hier rekening mee en voorkom dat je elke keer moet herhalen wat je gezegd hebt. Veel praten zorgt namelijk ook voor een droge keel.
• Vermijd cafeïne en sigaretten. Cafeïne droogt je keel uit en irriteert je stembanden. En we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat roken hetzelfde effect heeft. Moet je een hele dag met een mondmasker op werken? Drink dan thee in plaats van koffie en bewaar dat sigaretje tot na je werkdag, of beter nog, grijp deze kans aan om te stoppen met roken.
• Op keelpastilles zuigen helpt om je slijmvliezen vochtig te houden.

Sfeerbeeld_Droge keel door je mondkapje Dit kun je doen

Bekijk uit de categorie Corona ook:

Reageer