Kruidvat BLOG

Vegan make-up en cosmetica: wat betekent dat?

Zijn jouw make-up en andere verzorgingsproducten niet op dieren getest? Goed bezig! Steeds meer mensen kiezen voor diervriendelijke cosmetica. De term vegan duikt dan ook steeds vaker op. Maar wanneer spreken we van vegan beautyproducten? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Geen dierlijke producten

Vegetariërs eten geen vlees, vis en gelatine. Veganisten gaan nog verder en gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Niet als voeding, maar ook niet in hun kleding, verzorgingsproducten of make-up. Vegan producten passen goed bij hun levensstijl. Maar ook als je geen veganist bent, kun je kiezen voor diervriendelijke vegan producten.

Wat betekent het als een product vegan is?

Voor vegan producten zijn geen dieren gedood of gebruikt. De producten bevatten daarnaast geen dierlijke ingrediënten, ook niet van nog levende dieren of dieren die ‘diervriendelijk’ verzorgd worden. Zo weet je zeker dat er geen dierenleed is geweest bij het ontwikkelen van je vegan shampoo, make-up of dagcrème.

Vegan vs. dierproefvrij

Vegan producten zijn dierproefvrij, maar dierproefvrije producten zijn niet altijd vegan. Deze begrippen worden soms door elkaar gehaald. Dierproefvrije cosmetica kan dierlijke ingrediënten bevatten en is daarom niet vegan. Op een rijtje:

  • Dierproefvrije cosmetica is vrij van dierproeven
  • Vegetarische cosmetica bevat geen ingrediënten van dode dieren
  • Veganistische (vegan) cosmetica is vrij van dierproeven en bevat geen ingrediënten van dode of levende dieren

Zo zie je of een product vegan is

Steeds meer producten hebben een speciaal logo op hun verpakking staan. Hiermee geven ze aan vegan te zijn. Er zijn twee betrouwbare logo’s. De eerste is die van de Vegan Society en de tweede van dierenrechtenorganisatie PETA. De PETA heeft zowel een logo voor dierproefvrije producten als voor vegan producten.

Naast het logo kun je ook naar de ingrediënten kijken. Sommige ingrediënten hebben geen plantaardige of synthetische oorsprong en zijn dus niet vegan.

Zie je deze op de verpakking staan? Dan is het product niet vegan:

  • Bijenwas (beeswax, cera alba)
  • Honing (honey, mel)
  • Karmijn (carmine, CI75470)
  • Keratine (keratin)
  • Lanoline (lanolin, lanolate)
  • Zijde (silk)

Kruidvat make-up: 100% vegan én betaalbaar

Wil je graag vegan make-up gebruiken? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment Kruidvat make-up. Al deze producten zijn vegan en zeer betaalbaar.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Heb jij onze nieuwste Kruidvat make-up al ges...
close

Next

Je ondergoed wassen: 4 tips en tricks