Kruidvat BLOG

Make-up: alle soorten op een rij

Article_header_Make-up alle soorten op een rij

Wist je dat make-up al sinds het stenen tijdperk wordt gebruikt? Al eeuwenlang zijn mensen bezig met het accentueren van het gezicht en het lichaam. Hierdoor hebben wij tegenwoordig een breed scala aan make-up producten. Benieuwd welke make-up er allemaal zijn? Je leest het in deze blog!

Wat is make-up?

Make-up is een vorm van cosmetica, die bestaat uit verschillende producten. Deze make-up producten worden gebruikt om het uiterlijk van het gezicht aan te passen. Dit noemen we opmaken. Voornamelijk vrouwen maken zich op, maar in principe kan iedereen make-up opdoen. Het aanbrengen van make-up wordt vanuit verschillende doeleinden gedaan:

 • Accentueren van gelaatstrekken
 • Verhullen van oneffenheden
 • Professioneel gebruik

Je kunt er zelf voor kiezen welke dagen je make-up opdoet. Voor sommige beroepen is het echter van belang om je altijd op te maken. Denk maar eens aan werk op tv, toneel of in de mode. Naast make-up wordt er soms ook schmink gebruikt om iemand mee op te maken.

Verschillende soorten make-up

Make-up komt in verschillende soorten voor. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor gewone make-up of of luxe designer make-up. De productie en ingrediënten lopen gigantisch uiteen. We zetten hier verschillende soorten make-up voor je op een rij:

 • Natuurlijke make-up: hierbij hebben de ingrediënten een natuurlijke oorsprong. Controleer de ingrediëntenlijst om erachter te komen of je make-up 100% natuurlijk is.
 • Biologische make-up: ook wel organische make-up; gemaakt van ingrediënten die geproduceerd zijn zonder synthetische bestrijdingsmiddelen.
 • Hypoallergeen make-up: make-up voor de zeer gevoelige huid. Het risico op huidirritaties- of allergieën is hierbij klein zijn.
 • Dierproefvrije make-up: make-up die niet getest is op dieren. Dierproefvrije make-up is niet perse vegan.
 • Vegan make-up: natuurlijke, biologische en dierproefvrije make-up vrij van diergebruik en dierenleed.
Sfeerbeeld_Make-up alle soorten op een rij

Make-upproducten

Make-up is dus een verzamelnaam voor verschillende cosmetische producten. Wanneer je make-up gebruikt kan je ervoor kiezen om jezelf volledig op te maken, of om maar een paar producten te gebruiken.

Wanneer je ervoor kiest om je volledig op te maken, begin je eerst met het aanbrengen van de basis make-up (product 1 t/m 7), voordat je gaat accentueren (8 t/m 13).

We zetten de verschillende typen make-up voor je op een rij:

 1. Primer: is hét beautygeheim voor langhoudende make-up! Daarbij zorgt een primer ervoor dat je huid er egaler uitziet, omdat het je poriën kleiner maakt en lijntjes in je huid doet vervagen.
 2. Foundation: zorgt voor dekking in je gezicht. Je kunt foundation in zowel vloeibare vorm als in poedervorm kopen. Als je de dekking minder hard wilt hebben, kies dan voor een BB-cream.
 3. Concealer: zie je na het aanbrengen van de foundation nog zwarte kringen onder je ogen? Dan gebruik je een concealer. Breng de concealer in de vorm van een driehoek aan, zodat je je ogen een lift geeft. Er zijn ook lichtere varianten die je kunt gebruiken zonder foundation.
 4. Poeder: dit gebruik je als je wilt matteren, je meer dekking nodig hebt of de basis van je make-up wilt fixeren. Zorg er wel voor dat het poeder geen glitter bevat; anders geeft het niet de basis die je nodig hebt.
 5. Bronzer: creëert warmte en contouren. Breng de bronzer onder de jukbeenderen aan en aan de zijkanten van je voorhoofd. Wanneer de bronzer te hard is aangebracht kun je het blenden met een make-up kwast.
 6. Blush: ook wel rouge; dit breng je aan op de appeltjes van je wangen, om een blos te creëren. De meest gebruikte kleuren zijn roze, oranje of rood. Je kunt blush als poeder of als crème kopen.
 7. Highlighter: zorgt voor een natuurlijke gloed in je gezicht. Highlighter is een glanzend poeder of een crème. Je brengt het aan op je neusbrug, jukbeenderen en wenkbrauwbot.
 8. Oogschaduw: komt in allerlei verschillende kleuren voor. Donkere kleuren gebruik je als je schaduw wilt creëren. Lichte oogschaduw gebruik je als je je ogen wilt highlighten.
 9. Eyeliner: brengt je ogen naar voren door het trekken van een lijn bij de rand. Dit kun je doen met vloeibare eyeliner of met een oogpotlood. Ook hier kun je variëren met kleuren.
 10. Mascara: gebruik je om je wimpers te accentueren. De wimpers lijken hierdoor langer en voller, waardoor je een open blik creëert. Je kunt hier eventueel ook nepwimpers voor gebruiken.
 11. Wenkbrauwpotlood: gebruik je om de wenkbrauwhaartjes aan te tekenen in de wenkbrauw of om kale plekjes in te kleuren. Je kunt hiervoor ook een wenkbrauwpoeder- of crème voor gebruiken.
 12. Lippenstift: is de finishing touch van je look. Lippenstift of lipgloss accentueren je lippen met kleur. Je kunt ook voor een natuurlijke uitstraling gaan door een kleur te kiezen die lijkt op je natuurlijke lipkleur.
 13. Fixing spray: zorgt ervoor dat je make-up langer blijft zitten. Het werkt dus als een soort topcoat. Houd de fixing spray op circa 30 centimeter afstand van je gezicht voordat je gaat sprayen. Na het sprayen ben je klaar.

Deze verschillende soorten make-up zijn allemaal met elkaar te combineren, maar veelal ook los van elkaar te gebruiken. Experimenteer, en kijk wat het beste bij jou past!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Nieuw! Kruidvat High Gloss nagellak
close

Next

Collageenpeptiden: onmisbaar in je huidverzor...