Kruidvat BLOG

Gelnagellak: zelf aanbrengen en verwijderen

Gelnagellak: zelf aanbrengen en verwijderen

Gelnagels, we love it! Deze nagellak ziet er prachtig uit en heeft een mooie natuurlijke glans. De gellak voelt zacht aan en is daarmee zeer comfortabel. Maar als je elke keer naar de nagelstudio moet om je gelnagellak aan te laten brengen, ben je wel wat geld kwijt. Wij komen daarom to the rescue met dit handige stappenplan voor het zelf aanbrengen van je gelnagellak. Want dat is simpeler dan je denkt.

Wat is gelnagellak?

Gellak is een speciale nagellak waarbij je een soort gel aanbrengt op je nagels en deze laat uitharden onder een speciale led- of uv-lamp. De gel is een stroperige substantie van polymeerhars en is in de jaren ’90 speciaal ontwikkeld om kunstnagels mee te maken.

Gelnagels zijn flexibel en buigzaam en voelen daardoor natuurlijker aan dan bijvoorbeeld acrylnagels.  Van nature hebben ze een mooie glans. Gellak droogt door het gebruik van de lamp sneller dan gewone nagellak en blijft ook langer zitten.

Hoelang blijft gellak zitten?

Veel mensen kiezen voor gelnagellak omdat hun nagels er dan lang mooi uitziet en ze er geen omkijken naar hebben. Gellak blijft namelijk vaak tot wel drie weken mooi. Dit komt doordat het dikker is dan gewone nagellak en goed hecht aan je nagels.

Heb je gelnagellak op je teennagels aangebracht? Dan heb je kans dat de nagellak zelfs nog een aantal weken langer mooi blijft.

Gellak aanbrengen: 5 stappen

Het aanbrengen van gelnagellak is iets tijdrovender dan gewone nagellak, maar het resultaat maakt dat helemaal goed! Gelukkig is gellak op je nagels aanbrengen wel heel makkelijk zelf te doen. Het is niet schadelijk voor je nagels, mits je het op de juiste manier aanbrengt en de juiste producten gebruikt. In deze 5 stappen breng je zelf gelnagellak aan:

 • Vijl je nagels
 • Gebruik een nagelprimer
 • Breng een basecoat aan
 • Breng de gelnagellak aan
 • Breng een topcoat aan

Tip: ga je voor de eerste keer zelf gellak aanbrengen? Shop dan deze Impulss Color Gel Starterskit. Hierin vind je bijna alles voor mooie gelnagels. Je mag alleen nog even zelf een mooie kleur gelnagellak uitzoeken.

Vijl je nagels

Voordat je begint met je thuismanicure is het belangrijk je nagels te ontvetten. Eventueel kun je voor een complete manicure je nagelriemen nog even terugduwen met een bokkenpootje.

Vijl je nagels vervolgens in de gewenste vorm. Vijl hierbij altijd in één richting, want zo voorkom je scheurtjes in je nagels. Naar wens kun je ook je nageloppervlak lichtjes vijlen. De gellak hecht dan beter.

Gebruik een nagelprimer

De volgende stap is het aanbrengen van een primer. Hiermee geef je je nagels wat extra verzorging en maak je ze helemaal klaar voor de gelnagellak. Laat de primer aan de lucht drogen.

Breng een basecoat aan

Voordat je de gellak aanbrengt, begin je met een basecoat voor gelnagels. Dit is een basis die ervoor zorgt dat je gelnagellak langer mooi blijft. Breng de basecoat op je nagels aan een laat deze laag twee minuten drogen onder de speciale lamp.

Breng de gelnagellak aan

Heb je een mooie kleur gelnagellak uitgekozen? Breng deze dan op je nagels aan. Hierna laat je je nagels weer 2 minuten drogen onder de lamp. Begin met een dunne laag nagellak. Wil je een hogere dekking? Breng dan na het drogen nog een laag aan en laat ook deze laag 2 minuten onder de gellaklamp drogen. Naar wens kun je eventueel nog een laag aanbrengen.

Breng een topcoat aan

De finishing touch van je gelnagels is het aanbrengen van topcoat. Deze laatste laag geeft je gelnagels extra glans en houdt ze langer mooi. Ook de topcoat laat je weer 2 minuten onder de lamp drogen.

De 3 meest voorkomende fouten bij het aanbrengen van gelnagellak

Zelf gelnagellak aan brengen is simpel, maar je moet dan wel om een aantal dingen denken. Dit zijn de grootste valkuilen:

 • Contact met water
 • Vergeten te ontvetten
 • Te lang of te kort uitharden

Contact met water

Als je nagels een uur voor of na het aanbrengen van de gellak in contact komen met water blijven je gelnagels minder lang mooi. De gelnagellak kan zich dan niet goed hechten.

Vergeten te ontvetten

Van nature ligt er een vettig laagje op je nagels. Als je dit er niet afhaalt voordat je de gelnagellak aanbrengt, kan de gel niet goed hechten.

Te lang of te kort uitharden

Houd de tijd altijd goed bij als je gelnagels onder de lamp laat uitharden. Te lang of te kort kan ervoor zorgen dat je gelnagels minder mooi worden en niet goed blijven zitten.

Hoe verwijder je gellak?

Verkleuren je gelnagels of begin je kleine barstjes te zien? Dan is het tijd om je gelnagellak te verwijderen. Dit doe je door het van je nagels af te vijlen en de gellak er daarna af te weken met aceton. Volg hierbij deze 4 stappen:

 1. Ga met een nagelvijl over je gellak heen tot de lak dof wordt.
 2. Besprenkel watjes of wattenschijfjes met wat aceton en doe ze om je nagel. Wikkel hier wat aluminiumfolie omheen en laat je nagels zo een kwartiertje weken. Doordat je je nagels net gevijld hebt, trekt de aceton goed in de gelnagellak.
 3. Haal de watten van je nagels en verwijder de gelnagellak. Gebruik bijvoorbeeld een bokkenpootje om de nagellak er voorzichtig af te schrapen. Dit moet gemakkelijk gaan. Wil de nagellak er nog niet goed af? Laat je nagels dan wat langer weken, anders beschadig je ze.

Na het verwijderen van de gellak was je je handen. Ook kun je je nagels nog even verwennen met wat nagelriemolie of een handcrème.

Voor mooi gelakte nagels

Met gelnagellak zien je nagels er mooi gelakt uit met een natuurlijke glanzende finish. Gelnagels kun je bij de nagelsalon laten zetten, maar je kunt de gellak ook eenvoudig zelf aanbrengen. Met ons handige stappenplan weet je nu precies hoe dat moet en welke fouten je niet moet maken. Wil je de gelnagellak weer verwijderen? Ook dat doe je vanaf nu gewoon zelf thuis.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Je ondergoed wassen: 4 tips en tricks
close

Next

Wenkbrauw epileren: hoe doe je dat?