Kruidvat BLOG

Welke kleding kan je verven?

welke-kleding-kan-je-verven-header

Zo krijg je het beste resultaat met textielverf

Katoen, polyester, viscose, wol, zijde, lycra en nog veel meer. Duizelt het jou ook als je denkt aan alle mogelijk textielsoorten? Zeker als je je kleding wil gaan verven, is het belangrijk om goed naar het materiaal te kijken. Stel jezelf hierbij de vraag: kan ik dit verven? Het antwoord vind je hier. Alvast het hele Dylon textielverf assortiment bekijken? Ga dan naar de webshop!

Onze tip: Een kleurvaste verf voor de handwas, dat is Dylon Flamingo Pink Handwas Textielverf. Geschikt voor het verven van natuurlijke weefsels. Ook ideaal voor stoffen die niet in de wasmachine mogen, zoals wol en natuurzijde.

Verschillende textielsoorten

Er zijn heel veel verschillende textielsoorten. Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën:

1 - Natuurlijke stoffen vinden hun oorsprong in de natuur. In deze categorie vallen zowel dierlijke als plantaardige stoffen. Dierlijke stoffen zijn bijvoorbeeld wol, leer en zijde. De bekendste plantaardige stoffen zijn katoen en linnen.

2 - Synthetische stoffen worden gemaakt uit aardolie en aardgas. Nylon, polyester en polyamide zijn de bekendste in deze categorie.

3 - Gemengde stoffen zijn een combinatie van bovenstaande.

De drie basisregels bij het verven van kleding

Wil jij je kleren een tweede leven geven met de hulp van textielverf? De categorie waar het kledingstuk in valt, is dan heel belangrijk. Onthoud hierbij deze drie regels goed:

  • Synthetische stoffen kun je niet zelf verven.
  • Natuurlijk stoffen kun je altijd verven, soms is het wel beter om dit met de hand te doen.
  • Gemengde stoffen kun je soms wel en soms niet verven.
    De eerste stap bij het kleuren van je kleding is dus bepalen van welke textielsoort het gemaakt is. Natuurlijk stoffen zoals katoen, linnen, denim, vlas, viscose en canvas zijn hier het meest geschikt voor. Wol, kasjmier en zijde kan je ook zelf verven, maar het is dan wel het beste om dit met de hand te doen

Gemengde stoffen verven

Is je kledingstuk gemaakt van een mix van natuurlijke en synthetische stoffen? Kijk dan goed naar de verhouding. Het is het beste als de natuurlijke vezels overheersen. Deze absorberen namelijk de kleur. Hoe groter het deel synthetische stof, hoe lichter de kleuring wordt. Hou daarom als regel aan dat er niet meer dan 50% synthetische stof in het kledingstuk mag zitten. De verf wordt dan niet goed opgenomen.

welke-kleding-kan-je-verven-rondsfeerbeeld
close

Previous

Hoe maak je oude kleding weer mooi?
close

Next

De geschiedenis van de onderbroek