Kruidvat BLOG

Zwangerschapssymptomen: ben je zwanger?

Article_header_14_Zwangerschapssymptomen ben je zwanger LEQUAL

Vroege zwangerschapssymptomen zijn de eerste signalen van een mogelijke zwangerschap. Ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen zijn een aantal van de bekendste zwangerschapssymptomen. Maar wanneer ontstaan deze verschijnselen en hoe snel merk je dat je in verwachting bent? Je ontdekt het hier.

De eerste zwangerschapssymptomen?

Vaak ervaar je de eerste zwangerschapssymptomen al voordat je een zwangerschapstest kunt doen. Maar dat je zwangerschapsverschijnselen ervaart, wil niet zeggen dat je ook echt zwanger bent. Als je zeker wil weten of je in verwachting bent, is het goed om vier tot vijf weken na je laatste menstruatie een zwangerschapstest te doen.

Wanneer beginnen zwangerschapssymptomen?

Gynaecologen rekenen met een zwangerschapsduur van 40 weken. De eerste dag van je zwangerschap is de eerste dag van je laatste menstruatie. Hieronder lees je wat je in de eerste weken van je zwangerschap merkt.

Symptomen zwangerschap week 1 en 2

Omdat je meestal pas 14 dagen na je laatste menstruatie bevrucht bent, ben je dan eigenlijk nog niet eens echt zwanger. In de eerste weken van je zwangerschap ervaar je daarom eigenlijk nog geen zwangerschapssymptomen. Deze beginnen vaak pas in de derde of vierde week.

Symptomen zwangerschap week 3

In de derde week van je zwangerschap is er voor het eerst de kans dat je iets merkt. Het zwangerschapshormoon hCG zorgt ervoor dat de eerste zwangerschapsverschijnselen kunnen ontstaan. Je hebt bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten en je voelt je sneller vermoeid.

Symptomen zwangerschap week 4

In de vierde week heb je het bekendste zwangerschapssymptoom: je bent over tijd. Dit is ook het moment dat het hCG-gehalte in je bloed hoog genoeg kan zijn om een zwangerschapstest te doen.

Iedere vrouw is anders

In de eerste vier weken merk je dus nog niet zo veel, maar in de weken erna stijgt het aantal zwangerschapshormonen in je lichaam in hoog tempo. Hierdoor ervaar je steeds meer zwangerschapssymptomen. Welke verschijnselen je ervaart en in welke mate, verschilt per persoon en per zwangerschap.

Iedere vrouw is anders en dat geldt ook voor de eerste zwangerschapssymptomen. Waar de een extreem veel last heeft van ochtendmisselijkheid, staat de ander elke ochtend fluitend op. En waar de een sneller moe is, barst de ander nog steeds van de energie. Luister daarom altijd goed naar je lichaam en maak je ook geen zorgen als je relatief weinig zwangerschapskwaaltjes hebt. Misschien ben jij wel een van de geluksvogels met een nagenoeg probleemloze zwangerschap.

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen veroorzaken allerlei zwangerschapsverschijnselen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Over tijd
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Veranderingen in borsten
  • (Spier)krampen
  • Hoofdpijn
  • Vaker naar het toilet moeten
  • Opgeblazen gevoel
  • Eetbuien
  • Stemmingswisselingen
Sfeerbeeld_14_Zwangerschapssymptomen ben je zwanger LEQUAL

Over tijd

Ben je altijd regelmatig ongesteld en nu ineens over tijd? Dan is de kans groot dat je zwanger bent. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het uitblijven van je menstruatie helaas een minder goede indicator.

Toch kan je ook nog steeds (lichte) bloedingen hebben als je zwanger bent, zoals een innestelingsbloeding. Zo’n 6 tot 12 dagen na de conceptie nestelt de eicel zich vast in je baarmoederwand. Dit kan een lichte bloeding en soms ook lichte buikkramp als gevolg hebben.

Misselijkheid

Misselijkheid is misschien wel één van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Onterecht wordt dit vaak ochtendmisselijkheid genoemd, want je kan je de hele dag misselijk voelen. Meestal heb je hier in de tweede tot twaalfde week van je zwangerschap last van.

Vermoeidheid

Eén van de zwangerschapssymptomen dat je als eerste merkt is vermoeidheid. Al in de eerste week van je zwangerschap kun je je extreem vermoeid voelen. En dat is niet zo raar, want er groeit een klein mensje in je buik en je lichaam moet dan ook hard werken.

Verandering in borsten

Doordat je hormoonhuishouding verandert, krijg je een betere doorbloeding en zijn de aderen in je borsten beter zichtbaar. Je borsten kunnen hierdoor wat opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Gelukkig neemt deze zwangerschapskwaal af als je lichaam je hormonen weer wat beter op orde heeft.
Je tepels maken zich tijdens je zwangerschap alvast klaar voor het geven van borstvoeding. Ze worden daarom vaak wat steviger en de tepelhoven worden donkerder van kleur.

(Spier)krampen

Als je in verwachting bent, gaat je lichaam calcium op een andere manier verwerken. Hierdoor kan je last krijgen van (spier)krampen in je benen of voeten.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is een bekende zwangerschapskwaal. Deze wordt veroorzaakt door je hormonen of door andere zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid of vermoeidheid. Ook kunnen stress en spanning tijdens je zwangerschap hoofdpijn veroorzaken.

Vaker naar het toilet moeten

Doordat je hormonen veranderen, stroomt er meer bloed door je nieren. Hierdoor zit je blaas sneller vol en moet je vaker naar het toilet. Dit merk je vaak vanaf de zesde week van je zwangerschap. Doordat je baarmoeder tijdens je zwangerschap steeds meer op je blaas gaat drukken, is dit een zwangerschapssymptoom waar je vaak de hele zwangerschap last van houdt.

Opgeblazen gevoel

Als je in verwachting bent, hou je vaak meer vocht vast en werken je darmen trager. Hierdoor ervaar je vanaf de 4e week van je zwangerschap vaak een opgeblazen gevoel en merk je dat je buik wat meer opgezet is.

Eetbuien

Je hebt vast wel eens gehoord dat zwangere vrouwen veel augurken eten. Dit geldt niet voor alle zwangere vrouwen, maar eetbuien horen vaak wel bij een zwangerschap. Andersom kan het ook, want veel vrouwen ontwikkelen tijdens hun zwangerschap een afkeer voor bepaald eten of drinken. Zo lusten sommige vrouwen ineens geen koffie meer of worden ze misselijk als ze gebakken vlees ruiken.

Stemmingswisselingen

Je zwangerschapshormonen hebben ook invloed op de neurotransmitters in je hersenen. Hierdoor verlies je soms de controle over je emoties en ervaar je de bekende stemmingswisselingen. Veel vrouwen houden hier de hele zwangerschap last van.

Je zwangerschap van week tot week

Een zwangerschapstest vertelt je of je wel of niet zwanger bent. Vanaf de derde week van je zwangerschap kun je de eerste zwangerschapssymptomen zoals ochtendmisselijkheid en vermoeidheid ervaren. Wil je precies weten wat er per week in je lichaam gebeurt? Ga dan naar onze Kruidvat zwangerschapskalender.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Babyvoeding kopen: waar moet je op letten?
close

Next

Opvoedtips: alles over het opvoeden van je ba...