Kruidvat BLOG

Hoe vroeg kun je een zwangerschapstest doen?

zwangerschapstest-hoe-vroeg-kun-je-testen-header

Wanneer test je of je zwanger bent?

Ervaar je zwangerschapssymptomen zoals ochtendmisselijkheid en vermoeidheid en blijft je menstruatie uit? Dan bestaat er een kans dat je zwanger bent. Om dit met meer zekerheid te weten, kun je zelf een zwangerschapstest doen. Hier lees je vanaf wanneer dat kan.

Wat is een zwangerschapstest en hoe werkt deze test?

Een zwangerschapstest meet via je urine of je zwanger bent. De test meet de hoeveelheid humaan choriongonadotrofine (hCG) in je lichaam. Dit hormoon wordt aangemaakt nadat de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand heeft genesteld. Het ondersteunt de groei van je foetus en zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen meer worden aangemaakt.

De hCG-waarde in je lichaam stijgt sterk in het eerste trimester van je zwangerschap. Zwangerschapstesten kunnen vaak pas vanaf een bepaalde waarde een betrouwbare meting doen. Daarom is het belangrijk om niet te vroeg te testen.

Meer weten over de betrouwbaarheid van zwangerschapstesten? Lees dan Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

zwangerschapstest-hoe-vroeg-kun-je-testen-sfeerbeeld

Wat is het beste moment om een zwangerschapstest te doen?

De hormoonspiegel van hCG wordt weergegeven in International Units per liter, afgekort IU/l. Als je niet zwanger bent, heb je nagenoeg niets van dit zwangerschapshormoon in je lichaam. In de eerste drie weken van je zwangerschap neemt dit toe tot tegen de 50 IU/l. Dit loopt daarna in snel tempo verder op, want na vier weken zwangerschap heb je soms wel 426 IU/l in je lichaam. En na vijf weken is dit aantal zelfs nog groter: tot maximaal 7.340 IU/l.

Een test kan de hoeveelheid zwangerschapshormonen in je urine vanaf ongeveer 28 dagen na je laatste menstruatie meten. Om een zwangerschapstest te kunnen doen, is het namelijk belangrijk dat de hCG-waarde minimaal 25 IU/l is. Maar omdat deze waarde een week later nog vele malen hoger is, is het betrouwbaarder om de test vijf weken na je laatste ongesteldheid te doen. Dit is dan ook het beste moment voor een zwangerschapstest.

Is de uitslag van de test negatief? Doe dan enkele dagen later nog een zwangerschapstest. Het kan zijn dat je hCG-waarde nog te laag is.

Toch eerder testen met een vroege zwangerschapstest?

Wil je liever eerder testen of je zwanger bent? Er zijn meer gevoelige testen verkrijgbaar die je iets eerder al vertellen of je wel of niet zwanger bent. Zo’n vroege zwangerschapstest kan zelfs al een kleine hoeveelheid van het zwangerschapshormoon in je urine ontdekken. Waar een normale test vanaf 25 IU/l kan vertellen of je wel of niet zwanger bent, kan een vroege test dit al vanaf 12,5 IU/l. Een vroege zwangerschapstest is meestal wel iets duurder dan een normale zwangerschapstest.

Vroege zwangerschapstesten kun je meestal al vier dagen voordat je menstruatie begint doen, sommige zelfs al zes dagen van tevoren. Er zijn verschillende vroege zwangerschapstesten verkrijgbaar, waaronder de Kruidvat Early Zwangerschapstest.

Ben jij benieuwd naar ons hele assortiment? Ga dan snel naar onze webshop!

close

Previous

De tandjes van je baby: wanneer komen ze?
close

Next

10 fijne zonnecrémes voor je baby en kind