Kruidvat BLOG

Zwanger worden? Zo bereken je je ovulatie

blog_example1-04-9

Alles over het berekenen van je ovulatie en vruchtbare dagen

Tijdens je ovulatie, ook wel eisprong genoemd, ben je het meest vruchtbaar. Als jullie proberen zwanger te worden, is dit dan ook het beste moment om seks te hebben. Maar hoe weet je wanneer dit is? We leggen je hier uit hoe je dit berekent.

Wat is de ovulatie?

Tijdens je ovulatie geeft je eierstok een eicel af. Dit noem je ook wel de eisprong. Je eileider vangt de rijpe eicel op. Deze kan dan bevrucht worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet binnen 24 uur, dan gaat de eicel verloren en wordt je ongesteld.

Wil je meer weten? Lees dan Wat gebeurt er tijdens de ovulatie?

Wanneer ben je vruchtbaar?

De dagen rondom je ovulatie zijn de enige dagen dat je zwanger kunt worden. Je ovuleert één keer per menstruatiecyclus. Meestal is dit zo’n 14 dagen voor je menstruatie. Een gemiddelde cyclus ziet er namelijk als volgt uit:

• In de eerste week van je menstruatiecyclus ben je ongesteld. Je menstruatie houdt meestal twee tot acht dagen aan. Het eitje van je vorige cyclus wordt afgevoerd en je lichaam maakt zich klaar voor de volgende eisprong.
• In de tweede week begint de voorbereiding op de ovulatie. Sommige vrouwen hebben in deze week gespannen borsten, een opgeblazen gevoel of buik- en rugpijn. Ook heb je soms meer vaginale afscheiding. Deze is helderder en dunner zodat de zaadcellen makkelijker naar je baarmoeder zwemmen. Vaak heb je in deze week ook meer zin in seks dan normaal.
• In de derde week vind je eisprong plaats. Sommige vrouwen hebben hierbij last van ovulatiepijn. Na de ovulatie kan het eitje bevrucht worden door een zaadcel.
• Is het eitje bevrucht? Dan vindt in de vierde week de innesteling in je baarmoederwand plaats. Hier ontwikkelt de bevruchte eicel zich verder. Als de eicel niet bevrucht is, wordt je na deze week weer ongesteld.

Hoe bereken je je eisprong?
De dagen rondom je eisprong zijn je meest vruchtbare dagen. Het is hierbij goed om te weten dat een zaadcel enkele dagen in je baarmoeder kan overleven. Het is daarom het beste om in de dagen voor je ovulatie gemeenschap te hebben.

Maar hoe bereken je wanneer je ovuleert? Dat kan op meerdere manieren. Om te beginnen is het goed om je eigen cyclus te kennen. Hou daarom een aantal maanden bij wanneer je ongesteld wordt. Dit kan gewoon in een agenda of bijvoorbeeld in een speciale app. Bij een regelmatige cyclus kan je dan ongeveer inschatten wanneer je ovulatie plaatsvindt.

Sfeerbeeld_Yannick-3

Daarnaast zijn er lichamelijke symptomen die je vertellen dat je eisprong komt. Dit zijn de meest voorkomende ovulatiesymptomen:

• Tijdens je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur. Wil je je eisprong aan de hand hiervan bepalen? Meet dan vanaf de eerste dag van je menstruatie je temperatuur. Doe dit elke ochtend op hetzelfde moment. Stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graden? Dan bestaat er de kans dat je vruchtbare periode is aangebroken.

• Ovulatiepijn is een soort kramp ter hoogte van je eileiders. De pijn zit meestal aan de linker- of rechterkant van je onderbuik. Ovulatiepijn houdt meestal enkele uren aan.

• Tijdens je vruchtbare dagen verandert je afscheiding. Het slijm uit je baarmoederhals verandert dan. Dit slijm, ook wel cervixslijm genoemd, voelt glibberig en nat aan en is doorzichtig.

De ovulatietest

Ben je op zoek naar een andere manier om je ovulatie te berekenen? Gebruik dan een ovulatietest. Deze is speciaal ontwikkeld voor het bepalen van het moment van je eisprong. De test meet wanneer je een LH-piek hebt.

Het luteïniserend hormoon (LH) is verantwoordelijk voor het rijpen en ‘springen’ van je eicel. Twee dagen voordat je eisprong plaatsvindt, maakt je lichaam veel van dit hormoon aan. Een ovulatietest meet hoeveel er van dit hormoon in je urine zit. Als de test een LH-piek signaleert, betekent dit dat je twee of drie dagen later ovuleert. Als de ovulatietest positief is, is dit dus het beste moment om te vrijen. De kans dat je zwanger wordt is dan het grootst.

Wanneer je de ovulatietest gebruikt, is afhankelijk van je cyclus. Bij een regelmatige cyclus is het het beste om zo’n 17 dagen voor je ongesteld wordt voor het eerst te testen. Doe vanaf die dag elke dag op hetzelfde tijdstip een ovulatietest tot deze positief is of totdat je zeker weet dat je je eisprong gemist hebt.

Hoe bereken je je ovulatie bij een onregelmatig menstruatiecyclus?

Heb je een onregelmatige cyclus? Dan is het lastiger om je vruchtbare periode te berekenen. Een ovulatietest kan de LH-piek dan namelijk missen. Volg een half jaar lang je menstruatiecyclus. Ga bij het bepalen van het moment voor de eerste ovulatietest uit van je kortste cyclus. Het nadeel hiervan is wel dat je dan waarschijnlijk vrij veel ovulatietesten nodig hebt.

Ook kan je je lichaam een tijdje goed in de gaten te houden om zo te proberen de ovulatiesymptomen te herkennen. Aan de hand van deze lichamelijke symptomen kan je dan proberen te voorspellen wanneer je eisprong is.

Hoe bereken je je ovulatie bij een korte of lange menstruatiecyclus?

Bij een regelmatige menstruatiecyclus duurt de cyclus elke keer evenveel dagen, meestal tussen de 21 en 42 dagen. Duurt jouw cyclus langer of korter? Dan kan het lastig zijn om in verwachting te raken. Zeker als je menstruatie uitblijft, bestaat er de kans dat je geen eisprong hebt. Het is dan goed om je vruchtbaarheid te laten onderzoeken. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

close

Previous

4 redenen om te kiezen voor een drinkbeker va...
close

Next

Maak je klaar voor de zomer: hitteplan voor j...