Kruidvat BLOG

Zwanger, en nu? Checklist zwangerschap

Article_header_14_Wat moet je doen als je zwanger bent

Zwanger zijn is voor een heleboel vrouwen een geluksmoment. Hoe blij een zwangerschap je ook maakt, het brengt ook veel onzekerheden met zich mee. Waarschijnlijk gaan er al heel wat vragen door je hoofd en weet je nog niet precies wat er allemaal geregeld moet worden voordat je baby komt. Geen paniek, deze onzekerheid is heel normaal!

Om het jou wat makkelijker te maken, hebben wij een checklist voor je opgesteld. Hierin staan een aantal belangrijke zaken die geregeld moeten worden wanneer je zwanger bent. Op deze manier houd je het overzicht en geniet je meer van je zwangerschap!

Checklist zwangerschap

Wat moet je doen als je zwanger bent? Met onderstaande checklist is het in één oogopslag duidelijk wat je allemaal moet regelen:

Gynaecoloog (en vroedvrouw) kiezen

Het regelen van een gynaecoloog is een van de eerste zaken die je kunt oppakken wanneer je zwanger bent geworden. Bij de meeste gynaecologen kun je zonder verwijzing een afspraak maken voor een intakegesprek. Voel je niet opgejaagd bij het maken van een keuze. De eerste afspraak bij de gynaecoloog is namelijk op zijn vroegst in de achtste week van je zwangerschap, mits er geen complicaties zijn.

Naast de medische begeleiding van je gynaecoloog in het ziekenhuis, kan je er ook voor kiezen om extra begeleid te worden door een vroedvrouw. Dit kan zowel voor als na de bevalling. Zij kan je met raad en daad bijstaan en ze voert ook de medische controles uit bij een zwangerschap zonder complicaties. Verder begeleidt je vroedvrouw je na de bevalling ook bij de verzorging van je kleintje en bij de borstvoeding.

Ziekteverzekering aanpassen

Zwangere vrouwen hebben meer zorg nodig. Controleer wat jouw zorgverzekering vergoedt tijdens je zwangerschap. Op deze manier kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Zo wordt de gynaecoloog vaak vergoed vanuit de basisverzekering, maar de kraamhulp niet. Let daarbij ook op de locatie van bevalling. Je mag namelijk kiezen om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Sommige verzekeraars hebben vaste afspraken gemaakt met verschillende medici en vergoeden hierdoor niet iedere locatie.

Zwangerschapsverlof aanvragen

Heb je een job en word je zwanger? In dit geval heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Bij zwangerschapsverlof is het wettelijk toegestaan om zes weken tot uiterlijk één week voor de bevalling met verlof te gaan. Na de bevalling heb je dan nog negen tot veertien weken verlof om te kunnen herstellen. Ben je zelfstandige? Dan gelden er specifieke regels. Neem contact op met je ziekenfonds voor meer informatie.

Het is raadzaam om je werkgever op tijd in te lichten over je zwangerschap, zodat er vervanging kan worden geregeld. De meeste vrouwen doen dit wanneer ze hun tweede semester ingaan. De onzekere fase van de zwangerschap is dan namelijk voorbij.

Babyuitzet

Met de babyuitzet wordt de volledige uitrusting aan spullen en kleding voor je baby bedoeld. Met een kleintje op komst zijn er een heleboel babyspullen die nog gekocht moeten worden. Denk hierbij aan een commode met een verzorgingskussen, een kinderwagen en body’tjes. Met een babyuitzetlijst heb je een overzicht van de zaken die je nodig hebt waardoor je niks vergeet. Wacht niet te lang met de aankoop ervan, zodat je ze nog zonder problemen heen en weer kan dragen.

Kinderopvang regelen

Tegenwoordig werken meestal beide ouders, waardoor er kinderopvang geregeld moet worden. Het regelen hiervan kan een tijdrovende en lastige klus zijn. Crèches en onthaalmoeders hebben maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, waardoor de kans groot is dat je in een wachtrij moet. In het ergste geval kan die wachtrij een jaar in beslag nemen. Begin dus niet te laat met het regelen van kinderopvang, liefst van zodra je weet dat je zwanger bent.

Kraamzorg regelen

De kraamzorg vraag je aan wanneer het einde van de eerste trimester nadert. Op dit moment maak je namelijk ook je eerste echo en zijn de eerste onzekere maanden van je zwangerschap achter de rug. De kraamhulp richt zich op de huishoudelijke taken en past op eventuele andere kinderen. Hij of zij kan je ook helpen bij de verzorging van je baby. Je kan daarnaast ook voor een vroedvrouw kiezen. De vroedvrouw aan huis helpt na de bevalling bij de (medische) opvolging van moeder en kind. Hierdoor kun je als nieuwe moeder bijkomen van de bevalling.

Het is verstandig om een kraamzorg te kiezen die vergoed wordt door je ziekteverzekeraar, omdat de kosten anders flink kunnen oplopen. Kies het liefst een kraaminstelling bij jou in de buurt, zodat de kraamhulp snel bij je is wanneer er problemen voordoen.

Kind erkennen

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je in verwachting raakt, maar wanneer je niet getrouwd bent, dan moet je als vader je kind officieel erkennen en gezag aanvragen. Wanneer dit niet gebeurt, heeft het kind bij de geboorte nog geen wettelijke vader. Het kind erkennen doe je samen als partners in de gemeente waar jullie wonen. Wanneer je niet in dezelfde gemeente woont, mag je kiezen tussen beide gemeentehuizen.

Kind verzekeren

Wanneer je kind geboren wordt, is het van belang om het kleintje zo snel mogelijk in te schrijven bij je ziekenfonds. Na aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand wordt het ziekenfonds automatisch op de hoogte gebracht. Je moet evenwel zelf nog een afspraak maken om het geboorteattest te bezorgen en je kind in te schrijven.

Papierwerk in orde maken

Bij de komst van een baby komen financiële regelingen om de hoek kijken. Zo heb je als ouders recht op een geboortepremie en kinderbijslag, het zogenaamde Groeipakket en maak je kans op kinderopvangtoeslag als beide ouders werken.Bovendien zijn heel wat inkomensgebaseerde tegemoetkomingen ook afhankelijk van het aantal kinderen ten laste.

De geboortepremie van het Groeipakket kan je ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum aanvragen bij één van de vijf Vlaamse uitbetalers. De maandelijkse kinderbijslag ontvang je vervolgens automatisch.

Tips voor zwanger zijn

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam veranderingen mee waar je rekening mee moet houden. Zo is het van belang dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Foliumzuur wordt niet in je lichaam aangemaakt, waardoor je het via voeding binnen moet krijgen. Foliumzuur is van belang omdat het aangeboren afwijkingen, zoals een open rug of hazenlip, helpt te voorkomen. Voor zwangere vrouwen wordt er aangeraden om extra foliumzuurtabletten te slikken.

Wanneer je zwanger bent, moet je je voeding aanpassen. Verkeerde voeding tijdens de zwangerschap kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje. Zo worden rauwe eieren, ongepasteuriseerde melk en rood vlees afgeraden. Focus je op het eten van veel groente en fruit. Blijf daarnaast ook voldoende in beweging, zodat je gezond kan herstellen van de bevalling.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Ovulatietest: zo bepaal je je vruchtbare dage...
close

Next

Babyflesjes: soorten en schoonmaken