Kruidvat BLOG

Welke vitamines heeft je baby nodig?

Header_Welke vitamines heeft je baby nodig

Met deze vitamines help je je baby gezond te blijven

Natuurlijk wil je dat je baby zich goed ontwikkelt en gezond blijft. Vitamines helpen daarbij. Maar welke vitamines heeft je baby nu precies nodig? En waar zijn ze goed voor? Wij vertellen het je.

Voeding of supplementen?

Gelukkig krijgt je kindje de meeste vitamines al binnen uit voeding. Borstvoeding is het beste, maar ook in flesvoeding zitten alle nodige vitamines. Als je baby na 4 tot 6 maanden vaste voeding gaat eten, haalt hij of zij de vitamines ook daaruit. Toch is het bij sommige vitamines wel nodig om ze als supplement te geven. Bijvoorbeeld omdat je kindje ze zelf nog niet kan aanmaken. Hieronder leggen we dat per vitamine uit.

Vitamine K

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling en sterke botten. Bacteriën in de dikke darm maken vitamine K aan. Maar je baby heeft deze darmbacteriën nog niet. Het is daarom nodig om deze als supplement te geven als je kindje tussen de 8 dagen en 3 maanden oud is. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de Kruidvat Vitamine K Druppels gebruiken. 150 microgram per dag is genoeg.

Geef je flesvoeding? Stop dan met extra vitamine K geven als je baby meer dan 500 ml per dag krijgt. Deze vitamine zit namelijk ook in flesvoeding.

Vitamine D

Vitamine D:

 • zorgt voor sterke botten en tanden
 • zorgt voor gezonde spieren
 • zorgt voor een goede weerstand
 • Helpt om calcium uit voeding op te nemen

Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Verder vind je het in vlees, vette vis en eieren. Kinderen onder de 4 jaar kunnen uit beide niet genoeg vitamine D halen. Daarom is het verstandig om tot die leeftijd een supplement te geven. Denk bijvoorbeeld aan onze Vitamine D Druppels op Oliebasis of Vitamine D Druppels op Waterbasis. 10 microgram per dag is genoeg. Lees de verpakking om erachter te komen hoeveel druppels dat zijn. Dat verschilt namelijk per product.

Vitamine C

Vitamine C zorgt voor een goede weerstand. Je kindje krijgt hier via voeding genoeg van binnen. De groente- en fruithapjes die hij of zij vanaf 4 maanden eet, zijn voldoende voor een gezond immuunsysteem. Extra supplementen zijn dus niet nodig. Van te veel vitamine C kan je baby zelfs darmkrampjes krijgen.

Vitamine B

Vitamine B zet voeding om in energie. Ook hiervan krijgt je kindje voldoende binnen via voeding. Tussen 6 maanden en 1 jaar heeft hij of zij er een klein beetje van nodig. Er zijn allerlei soorten vitamine B. Je vindt deze vitamine dan ook in verschillende producten:

 • In dierlijke producten:
  • Vlees
  • Vis
  • Zuivel
  • Eieren
 • In plantaardige producten:
  • Brood en andere graanproducten
  • Aardappelen
  • Groente
  • Peulvruchten
Sfeerbeeld -Welke vitamines heeft je baby nodig

Vitamine A

Net als vitamine D en C draagt vitamine A bij aan een goede weerstand. Daarnaast is het goed voor de groei en het zicht. Vanaf 6 maanden heeft je baby meer behoefte aan deze vitamine, maar supplementen zijn niet nodig. Je vindt het in dierlijke en plantaardige producten. De dierlijke soort is schadelijk als je kindje er veel van binnenkrijgt. Geef hem of haar dus vooral de plantaardige soort, bijvoorbeeld uit abrikozen, wortels en broccoli.

Twijfel je of je baby wel genoeg van elke vitamine binnenkrijgt? Bespreek dit dan op het consultatiebureau of met je huisarts.

Ben jij benieuwd naar ons hele baby assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

close

Previous

Is een papfles goed voor je baby?
close

Next

Hooikoortsmedicijnen gebruiken tijdens je zwa...