Kruidvat BLOG

Constipatie bij je baby: hoe herken je het en wat kun je doen?

Header_Obstipatie bij je baby hoe herken je het en wat kun je doen

Wat kun je doen als je baby moeite heeft met zijn stoelgang?

Heeft je baby moeite met zijn stoelgang? Als de ontlasting te lang in de darmen blijft, kan het hard en droog worden. Het is voor je kindje dan moeilijk en pijnlijk om de ontlasting eruit te persen. Hierdoor kan hij of zij huilerig en onrustig worden. Gelukkig kun je je kindje helpen met onze tips.

Wat is constipatie?

Na het eten en drinken komt het voedsel in je darmen terecht. Je darmen nemen het vocht en de voedingsstoffen op, wat hierna overblijft noem je je ontlasting. Als deze ontlasting te lang in je darmen blijft, kan het hard en droog worden. Als dit zich ophoopt in je darmen spreek je van constipatie of verstopping.

Constipatie komt voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen en baby’s. Als je baby last heeft van een moeizame stoelgang of verstopping is dat heel vervelend om te zien.

Hoe weet je of je kindje last heeft van constipatie?

Als je kindje vaak huilt en maar weinig zijn behoefte doet, is de kans aanwezig dat hij of zij moeite heeft met zijn stoelgang. Voor een baby is het weinig als hij of zij minder dan twee keer per week een grote boodschap doet. De ontlasting is dan vaak droog, hard en je kindje heeft duidelijk moeite het eruit te persen.

In de eerste zes maanden hebben sommige baby’s ook moeite met hun ontlasting omdat hun maag-darmstelsel nog volop in ontwikkeling is. De stoelgang gaat moeilijk, maar de ontlasting is dan wel gewoon zacht. Meestal gaat dit binnen enkele weken weer over. Maar als de ontlasting droog en hard is, bestaat de kans dat je kindje conspitatie heeft.

Tip: ben je in de afgelopen weken overgestapt naar ander voeding? Bijvoorbeeld van borst- naar flesvoeding of ben je begonnen met vast voedsel? Geef de darmen van je kindje dan de tijd om te wennen. Wacht een paar weken om te kijken of de stoelgang verbetert.

Sfeerbeeld- Obstipatie bij je baby hoe herken je het en wat kun je doen

Hoe help je je baby met constipatie?

Heeft je kindje een moeilijke stoelgang? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om het voor je baby wat makkelijker te maken:
• Bij constipatie zijn vezels heel belangrijk. Deze houden namelijk het vocht vast. Geef je je baby al vaste voeding? Kies dan voor vezelrijke voeding zoals groente, fruit en volkoren producten. Het heeft geen zin om te veel vezels te geven, houd dus altijd de aanbevolen hoeveelheid voeding aan.

• Daarnaast is het belangrijk dat je kindje genoeg vocht binnenkrijgt. Houd ongeveer 150 milliliter per kg lichaamsgewicht aan. Als je kindje ouder dan zes maanden is, mag je tussen de voedingen door wat extra drinken geven. Denk hierbij aan water of slappe thee.

• Maak je een flesje? Zorg er dan voor dat de verhouding poeder en water goed is. Als je te weinig water gebruikt, kan dat verstopping veroorzaken. Giet ook eerst het water in de fles en dan pas het melkpoeder. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid water hebt en het mengt zo beter.

• Laat je kindje het flesje rustig opdrinken en laat hem of haar na het voeden een boertje laten.

• Heeft je kindje last van een moeizame stoelgang? Doe dan per 100 milliliter flesvoeding 10 milliliter extra water in de fles voor extra vocht.

• Laat je kindje bewegen. Door beweging komen de darmen op gang. Leg je kindje op zijn rug en ‘fiets’ met zijn of haar beentjes.

Blijft je kindje geconstipeerd of worden de klachten erger? Neem dan contact op met je huisarts.

Ben jij benieuwd naar ons hele Baby en Kind assortiment? Ga dan snel naar onze webshop!

close

Previous

10 fijne zonnecrémes voor je baby en kind
close

Next

Hoe kies je de juiste luiermaat?