Kruidvat BLOG

Luieruitslag: wat te doen bij luieruitslag?

Article_header_18_Luieruitslag wat kan ik er tegen doen

Oh nee! Je verschoont de luier van je kindje en dan zie je het: rode billetjes! Elke baby heeft er wel eens last van. Het is een onschuldige, maar pijnlijke aandoening. Als je de billetjes aanraakt, schreeuwt je kindje het uit. Je wilt de pijn graag verzachten, maar hoe? Wij helpen je.

Wat is luieruitslag?

Kindjes die luiers dragen kunnen last krijgen van luieruitslag. Dit wordt ook wel luierdermatitis genoemd. De huid is rood, schraal en soms erg geïrriteerd. De uitslag zit meestal op de billetjes of op andere plekken die onder de luier zitten, zoals bovenaan bij de beentjes en in de liezen.

Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar wel erg pijnlijk. Je kindje huilt veel. Het doet vooral pijn als er urine of ontlasting op de geïrriteerde plekjes komt. Auw! Luiereczeem kan ook jeuk veroorzaken. Als je kindje luieruitslag heeft, kan hij of zij door de pijn wat minder eetlust hebben en prikkelbaarder zijn.

Hoe ziet luieruitslag eruit?

Als je kindje last heeft van luieruitslag, is de huid rondom de luier vaak rood, gezwollen en voelt warm aan. De plekjes met luieruitslag lijken wel wat op schaafwondjes. Als de luieruitslag lang aanhoudt, kunnen er zelfs kleine blaren en vochtige, open plekjes ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van luieruitslag:

 • Een rode, geïrriteerde en schrale huid
 • De huid voelt warm aan
 • Kapotte plekjes en wondjes
 • Mogelijk blaasjes en vochtige plekjes

Luieruitslag bij volwassenen

Het klinkt misschien gek, maar ook als volwassene kun je last krijgen van luieruitslag. Dit komt vooral voor bij volwassen met incontinentieproblemen. Maar goed nieuws, je hebt dan ook zeker wat aan onze tips en producten voor luieruitslag, want die helpen jou ook!

De oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag ontstaat op plekken waar urine en ontlasting in contact komen met het tere babyhuidje. Je kunt luiereczeem ook wel zien als een vorm van huidirritatie. Als je kindje in de luier geplast heeft of een grote boodschap heeft gedaan, wordt het hierin vaak erg vochtig. Dit is niet goed voor de huid van je kindje, want ze wordt hierdoor weker. Bepaalde stoffen in de urine en ontlasting irriteren de huid en de luier die hier overheen wrijft, maakt dit nog erger.

Vaak denk je dat het jouw schuld is. Je hebt misschien de luier te strak gedaan of te laat verschoond. Maar dat hoeft niet de oorzaak te zijn. Je kindje kan om verschillende redenen luieruitslag krijgen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • De huid van je baby komt langdurig in contact met urine of kaka.
 • De luier schuurt tegen de huid van je baby.
 • Je kindje heeft een (over)gevoelig huidje of eczeem.
 • De huid rondom de luier is niet goed schoongemaakt of de luier is niet vaak genoeg verschoond.
 • Het gebruik van bepaalde zeep, schoonmaakmiddelen of badschuim.
 • Je baby heeft recentelijk antibiotica geslikt.

Komen de tandjes van je kindje net door? Dan heeft je kleintje vaak last van zure en dunnere ontlasting. Diarree zorgt vaak voor (erge) luieruitslag.

Sfeerbeeld_18_Luieruitslag wat kan ik er tegen doen

Luieruitslag door schimmel

Naast deze oorzaken kan luieruitslag ook veroorzaakt worden door een schimmel. Elke baby heeft schimmels op zijn of haar huid, dat is heel normaal. Maar als de huid zacht of kapot is, kan de schimmel in de huid doordringen en daar een schimmelinfectie veroorzaken die zorgt voor een vorm van luieruitslag.

Luieruitslag of schimmel?

Luieruitslag en een schimmelinfectie lijken erg op elkaar en soms hebben ze met elkaar te maken. Het is goed om te weten wat het verschil precies is. Bij luieruitslag heeft je kindje rode vlekjes of wondjes onder de luier. Soms zitten er ook blaasjes. Als er witte pus uit de plekjes komt of als er een schilferige kring rond de plekjes zit, dan heeft je kindje waarschijnlijk een schimmelinfectie. In dat geval kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

Luieruitslag behandelen

Je wilt je kindje graag van de pijnlijke billetjes afhelpen. Begin met het regelmatig of vaker verschonen van de luier. Zo verklein je de kans op irritaties. Verschoon een kakaluier direct en verschoon je kindje voor en na elk slaapje. Helpt dit niet? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips:

 • Zinkzalf verlicht snel en helpt ook nog eens luieruitslag voorkomen. De zalf zorgt als het ware voor een beschermende laag tussen de billetjes en luier.
 • Talkpoeder zorgt voor een soepele, droge en gladde huid. Het vermindert de wrijving tussen huid en luier. Dat is ook best prettig voor gevoelige billetjes. Talkpoeder absorbeert daarnaast vocht en voorkomt zo pijnlijke plekjes.
 • Misschien heeft je kindje een (over)gevoelige huid. Probeer dan eens andere verzorgingsproducten, het liefst zonder allergenen zoals parfum en alcohol.
 • Heeft je kindje last van een droge huid? Probeer dan eens een fijne babycrème.

Helpt dit allemaal niet en heeft je kindje nog steeds last van luieruitslag? Neem dan contact op met je huisarts. Als de luieruitslag veroorzaakt wordt door een schimmel kan je huisarts een speciale crème voorschrijven.

Tips om luieruitslag te voorkomen

Wil je voorkomen dat je kindje last krijg van luieruitslag? Dan is het belangrijk om deze hygiëne- en verzorgingstips op te volgen. Hiermee voorkom je rode billetjes:

 • Verschoon de luier van je baby altijd zo snel mogelijk om irritatie te voorkomen, zeker als je kleine een kakaluier heeft.
 • Kies voor luiers die vocht goed absorberen en zo je kindje langer droog houden.
 • Doe de luier niet te strak. Zo kan er nog wat lucht bij de billetjes komen.
 • Maak de billetjes altijd goed schoon, bijvoorbeeld met billendoekjes of een washandje met lauw water. Gebruik hierbij geen zeep en laat de billetjes na het schoonmaken nog even aan de lucht drogen.
 • Zorg dat de huid goed droog is voordat je een schone luier omdoet.
 • Heeft je kindje een gevoelig huidje? Gebruik dan babydoekjes zonder parfum of alcohol.
 • Smeer de huid na het verschonen in met zinkzalf of een luiercrème. Dit beschermt tegen vocht en herstelt de huid.
 • Talkpoeder vermindert de wrijving tussen de huid en de luier. Het maakt het babyhuidje glad, droog en soepel.
 • Leg je baby na het badderen zo lang mogelijk zonder luier op een handdoek zodat de huid in contact komt met de frisse lucht.
 • Gebruik geen badschuim, lotions of zeep op de plekken waar uitslag zit.
 • Laat je kindje af en toe met de billen bloot liggen. De huid kan zo herstellen en ook de plooitjes drogen dan goed.

Rode billetjes? Wij helpen je

Heeft je kindje rode, schrale billetjes? Dan heeft je kleine waarschijnlijk last van luieruitslag. Dit kan erg pijnlijk zijn, maar kan gelukkig verder geen kwaad. Met onze tips verzacht je de pijn en voorkom je dat je kindje nog een keer luieruitslag krijgt.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Huilende baby: waarom huilt je kleintje?
close

Next

Babyactiviteiten: de leukste dingen om te doe...