Kruidvat BLOG

Kruidvat kraamvragen afl. 5 – Luieruitslag, wat is het en wat doe je eraan?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 16/07/2021
Article_header_kraamvragen_afl5

Wij hebben het antwoord op al jouw kraamvragen!

Als je voor de eerste keer papa of mama wordt, spoken er veel vragen door je hoofd. Want hoe moet je eigenlijk een luier verschonen? En hoe doe je je baby in bad? Geen nood, wij zijn er voor je. In deze serie beantwoorden we al jouw kraamvragen met in deze vijfde aflevering het antwoord op de vraag: wat is luieruitslag en wat doe je eraan?

Wat is luieruitslag?

Veel baby’s krijgen wel een keer last van luieruitslag. Gelukkig is het niks ernstigs, maar wel vervelend. Luieruitslag ontstaat meestal doordat de huid in contact komt met urine of ontlasting. Dit gaat dan irriteren. Twijfel je of je baby luieruitslag heeft of misschien iets anders? Laat dan de huisarts er even naar kijken. In deze video zie je wat je tegen luieruitslag kunt doen en hoe je luieruitslag voorkomt.

Tips om luieruitslag te voorkomen

Wil je luieruitslag bij je baby voorkomen? Volg dan deze tips:
1. Verschoon de luier altijd op tijd. Dat betekent dus direct nadat je kindje gepoept heeft of als de luier zwaarder aanvoelt. Je verkleint dan de kans op irritaties.
2. Doe de luier niet te strak zodat er altijd wat lucht bij het huidje kan komen. Dat voorkomt uitslag.
3. Laat je baby soms even in zijn blote billetjes liggen. Zorg er dan wel voor dat de ruimte waar je kindje is warm genoeg is.

Wat doe je als je baby luieruitslag heeft?

Heeft je kindje al last van luieruitslag. Dan is het belangrijk om de billetje extra goed te verzorgen. En dat doe je zo:

  1. Verschoon de luier vaak zodat het huidje zo min mogelijk in aanraking komt met urine of ontlasting.
  2. Gebruik billendoekje voor gevoelige billetjes, zoals de Kruidvat Sensitive billendoekjes.
  3. Zorg dat de huid goed droog is voordat je een nieuwe luier omdoet. Dit doe je door de huid droog te deppen en een beetje talkpoeder te gebruiken. Doe dit op je hand en dep het voorzichtig op de billetjes.
  4. Smeer de billetjes bij elke verschoonbeurt heel dik in met zinkzalf. Dit zorgt voor een beschermende laag op de huid waardoor urine of ontlasting minder contact heeft met de billetjes. Dik smeren betekent ook echt behoorlijk dik smeren!

Geef de huid de tijd om te herstellen. Dit kan namelijk een aantal dagen duren. Wordt de luieruitslag niet minder? Ga dan naar je huisarts.

Kruidvat beantwoordt al jouw kraamvragen

Heb je meer kraamvragen? Bekijk dan ook de andere afleveringen:

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat kraamvragen afl. 4 – Hoe verschoon j...
close

Next

Kruidvat kraamvragen afl. 6 – Hoe doe je je b...