Kruidvat BLOG

Jeuk tijdens de zwangerschap? Dit kun je doen!

Header_ Jeuk tijdens de zwangerschap Dit kun je doen!

Zo verlicht je zwangerschapsjeuk

Tijdens je zwangerschap krijg je last van allerlei kwaaltjes. Een daarvan is jeuk. Maar hoe ontstaat zwangerschapsjeuk? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen? Je leest het hier.

Wat zijn de oorzaken van jeuk tijdens je zwangerschap?

Om de jeuk te kunnen verlichten, is het handig om eerst te weten waar het vandaan komt. Dit zijn de mogelijke oorzaken van jeuk tijdens de zwangerschap:

● Een warme huid. Tijdens je zwangerschap is de doorbloeding van je lichaam beter. Je hebt het dan het sneller warm, waardoor je jeuk kunt krijgen op je rug, armen of benen.
● Een droge huid. Doordat je huid uitrekt, droogt ze sneller uit. Ook daarvan krijg je jeuk.
● De groei van je buik en borsten. Als je zwanger bent, groeien je buik en borsten. Daardoor komt er heel wat spanning op te staan, wat zorgt voor jeuk.
● Eczeem. Door je zwangerschap raakt je immuunsysteem in de war. Daardoor kan eczeem ontstaan. Je hebt dan rode, schilferende plekken of alleen jeuk en jeukbulten.
● PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy). Deze aandoening komt voor in het derde trimester. Je hebt dan last van jeukende blaasjes en bultjes. Die komen vooral voor op je buik, rondom de striae, maar ook op andere delen van je lichaam.
● Zwangerschapscholestase. Hierbij hopen galzouten zich op in je lichaam, waardoor je heftige jeuk krijgt, zonder huiduitslag. Andere symptomen zijn minder eetlust, misselijkheid, donkere urine en een gelige huid. Neem meteen contact op met je huisarts als je vermoedt dat je deze aandoening hebt.
● Herpes gestationis. Dit is een zeldzame blaarziekte, waarbij je antistoffen tegen je huid aanmaakt. Je hebt dan jeukende blaren en blaasjes die beginnen op je buik, ook in je navel. Daarna breiden ze uit over de rest van je lichaam. Neem ook bij deze symptomen contact op met je huisarts.

Dit helpt tegen zwangerschapsjeuk

Gelukkig kun je van alles doen om de jeuk te verlichten. Zo hoef je niet de hele dag te krabben, want dat verergert de jeuk alleen maar. Denk hier bijvoorbeeld eens aan:

  • Kleed je niet te warm aan en draag kleding van katoen. Deze is luchtdoorlatend, waardoor je huid kan ademen.
  • Ga niet te lang onder de douche en neem alleen een kort bad. Zorg ook dat het water niet te heet is. Daardoor droogt je huid namelijk uit.
  • Neem in plaats daarvan een wisselbad of -douche, waarbij je steeds wisselt tussen warm en koud water. Je eindigt met koud water.
  • Smeer jezelf regelmatig in met een vochtinbrengende crème of huidolie. Zo blijft je huid gehydrateerd. Het beste is om een crème zonder parfum te gebruiken, zoals de Kruidvat Lanettecrème. Of gebruik een bodylotion, bijvoorbeeld de Neutral Parfumvrije Bodylotion.
  • Leg een koud, vochtig kompres op de jeukende plekken.
  • Gebruik mentholpoeder of mentholgel. Ook dat werkt verkoelend. Probeer bijvoorbeeld eens de Mentho 10 Mentholpoeder.
  • Drink veel water, zodat je huid niet uitdroogt.
Sfeerbeeld- Jeuk tijdens de zwangerschap Dit kun je doen!
  • Hoe verleidelijk het ook is, probeer niet te krabben. Dat beschadigt niet alleen je huid, maar maakt de jeuk ook alleen maar erger.
  • Heb je last van eczeem? Gebruik dan een speciale eczeemcrème, zoals de Bepanthen Eczeem Crème. Die kun je veilig gebruiken tijdens je zwangerschap.
  • Heb je PUPPP? Dan schrijft de huisarts je een hormooncrème of speciale zalf voor.

De meeste vormen van jeuk tijdens de zwangerschap zijn gelukkig onschuldig. Maar bespreek je klachten altijd met je verloskundige. Als je last hebt van hevige jeuk, ga dan naar je huisarts. Bij aandoeningen als zwangerschapscholestase of herpes gestationis verwijst hij of zij je door naar een gynaecoloog en dermatoloog.

close

Previous

Met deze 8 tips voorkom je dat je peuter zich...
close

Next

Is een papfles goed voor je baby?