Kruidvat BLOG

Babymassage: alles wat je wil weten

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 22/11/2022

Babymassage: alles wat je wil weten

Een ontspannen massage is niet alleen heerlijk voor een volwassene, maar ook voor een baby. Je mini me wordt hier helemaal zen van. Je kan je baby natuurlijk door een professional laten masseren, maar je kan dit ook eenvoudig zelf thuis doen. Hier lees je alles over de voordelen van een babymassage, wat je ervoor nodig hebt en hoe je zelf je baby masseert.

De voordelen van een babymassage

Je baby masseren wordt steeds populairder. Een massage is niet alleen fijn wanneer je baby onrustig is of slecht slaapt, maar het is ook een leuke manier om samen bezig te zijn. Een babymassage heeft verschillende voordelen:

 • Je baby voelt zich geborgen en ontspannen
 • Het is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby
 • Jij en je baby hebben even alleen maar aandacht voor elkaar

Je baby voelt zich geborgen en ontspannen

Het belangrijkste voordeel van een lekkere babymassage is de ontspanning die je hiermee krijgt. Na de massagebehandeling voelt je kleintje zich helemaal relaxed. De spieren zijn ontspannen en je baby valt waarschijnlijk snel in slaap. Een massage kan dus ideaal zijn als je baby snel overprikkeld is of moeilijk slaapt.

Door de onverdeelde aandacht die je baby tijdens de massage krijgt en de massage zelf voelt je kindje zich ook veilig en geborgen. Vooral pasgeboren baby’s hebben nog veel behoefte aan lichamelijk contact. Deze huidhonger wordt door een massage gestild.

Goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby

Door je baby te masseren stimuleer je de bloedsomloop en spijsvertering van je kindje. De massage heeft daarnaast een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen en het immuunsysteem van je kleintje. Ook maakt je baby meer van het gelukshormoon serotonine aan. Het cortisolniveau daalt, waardoor de hartslag van je baby omlaag gaat en hij of zij rustiger gaat ademhalen.

Een massage is ook goed voor de ontwikkeling van je kindje. Je baby wordt zich namelijk bewuster van zijn eigen lichaam. Vooral de tastzin wordt tijdens de massage gestimuleerd.

Jij en je baby hebben even alleen maar aandacht voor elkaar

Een massage is een perfect moment voor wat quality time samen. Voor een goede massage is het belangrijk dat jullie even ongestoord samen zijn. Je baby merkt dit en geniet volop van deze onverdeelde aandacht.

Masseren tegen darmkrampjes

Ja, een babymassage kan helpen tegen krampjes. De massage stimuleert namelijk de spijsvertering en darmwerking. Je baby wordt meer ontspannen en hierdoor worden ook de krampjes dragelijker. Door de ontspanning kan een massage ook helpen bij andere babykwaaltjes, zoals doorkomende tandjes.

Benodigdheden voor een babymassage

Om je baby thuis te masseren heb je gelukkig maar weinig nodig. Leg dit alvast klaar:

 • Massageolie geschikt voor baby’s
 • Een handdoek of hydrofiele doek
 • Een schone luier en kleertjes voor na de massage

Massageolie voor baby’s

Masseren is het fijnst als je een olie gebruikt. De meeste babyolies zijn zeer geschikt voor babymassages. Kies bijvoorbeeld voor onze voordelige Kruidvat Baby Huidolie met vitamine E, deze Zwitsal Baby Huidolie of de parfumvrije huidolie van Neutral.

Je baby masseren: zo doe je dat

Zijn je en je baby er helemaal klaar voor? Dan is het nu tijd om met de massage te beginnen. Dit doe je als volgt:

 1. Leg je baby op een zachte ondergrond, zoals je bed of een verzorgingskussen. Kleed je kindje helemaal uit.
 2. Pak wat babyolie en wrijf dit warm tussen je handen.
 3. Leg je hand op de borst van je baby en strijk naar de buik toe. Herhaal dit een aantal keer. Geef op de borst niet te veel druk, op de buik mag je wat steviger druk geven.
 4. Houd met je linkerhand de beentjes tegen en beweeg met je rechterhand met de klok mee over het buikje. Doe dit vrij stevig. Zo stimuleer je de darmen.
 5. Leg je handen bij de heupjes van je baby en ga met je rechterhand langs de rechterkant. Je linkerhand gaat schuin over de borst en naar dezelfde schouder. Doe dit een paar keer.
 6. Buig de knietjes en doe je handen eromheen. Ga met de klok mee en beweeg de knieën naar de buik.
 7. Til de voetjes met één hand omhoog tot je kindje in een hoek van 90 graden ligt. Leg je onderarm zachtjes onder de borst zonder te veel druk te geven en haal je arm zo langs de buik en beentjes. Geef langzaamaan meer druk op de buik. Wanneer je baby lucht in de buik heeft, masseer je het zo los.
 8. Masseer de armen en benen. Begin bij de heup of schouder en beweeg langzaam naar de voetjes en handjes toe. Ga daarna met je duim over de onderkant van het voetje, van de hiel naar de teentjes.
 9. Leg je baby op zijn buik over je benen en masseer de rug. Dit is niet alleen goed voor de rug, maar ook voor de buik. Klop daarna op de rug en zie hoe je baby heerlijk ontspant.
 10. Na de massage veeg je de overtollige olie af met een hydrofieldoek en kleed je je baby weer aan.

Heerlijk toch? Vergeet niet om je kindje na de massage nog even heerlijk te knuffelen. Waarschijnlijk valt je baby daarna als een blok in slaap.

Zijn de gebruikte massagetechnieken nog niet helemaal duidelijk of wil je zien hoe je een babymassage uitvoert? Bekijk dan deze video waarin het stap voor stap uitgelegd wordt:

Tips voor een ontspannen babymassage

Kan je niet wachten om je baby te masseren? Neem toch nog even de tijd en lees onderstaande tips nog even door. Zo maak je er een nog leukere babymassage van:

 • Zorg ervoor dat de kamer waarin je je baby masseert een aangename temperatuur heeft. Zeker als je je baby in zijn blootje masseert, is het aangenaam als het zo’n 24 graden is.
 • Doe je ringen en armbanden af. Deze sieraden kunnen scherp zijn op het huidje van je baby.
 • Doe gerust tussendoor nog wat extra massageolie voor baby’s op je handen. Zo zorg je ervoor dat je handen gemakkelijk over de huid glijden.
 • Zet je telefoon op stil zodat je ongestoord kan genieten van dit gezellige moment met je kindje.
 • Vind je baby het niet fijn als je een bepaald deel van het lichaam masseert? Doe dit dan maar kort of helemaal niet. Het moet zowel voor jou als voor je kleintje aangenaam zijn.

Heel veel succes en geniet ervan!

Wil je massageolie voor je baby kopen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment met huidverzorgingsproducten voor baby’s. Hierin vind je niet alleen babyolie, maar ook bodylotions, babyzalf en babycrèmes. Alles dus voor een goede verzorging van het kwetsbare huidje van je baby!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 22 november 2022

close

Previous

Nagels van je baby knippen: vanaf wanneer en ...
close

Next

Baby inbakeren: wanneer en hoe doe je dat?