Kruidvat BLOG

Babyactiviteiten: de leukste dingen om te doen

Zit jij op een roze wolk en wil je de hele dag bij je baby zijn en samen leuke dingen doen? Hier vertellen we je wat een baby allemaal kan en geven we je tips voor leuke activiteiten samen met je baby. Veel plezier!

Wat kan een baby?

Het leven van je baby bestaat vooral uit eten, slapen en luiers vullen. Met name in de eerste maand vindt je kindje het heerlijk om gewoon dichtbij je te zijn. Daar voelt hij of zij zich vertrouwd. In het eerste levensjaar ontwikkelt je kleintje zich razendsnel. Zo leert je baby hoe hij of zij het hoofdje op moet tillen, om moet rollen en moet gaan zitten. Ook gaat je baby steeds beter gezichten herkennen en op geluiden reageren.

Naarmate je baby iets ouder wordt, kun je steeds meer met hem of haar doen. Onthoud hierbij dat elk kindje in zijn of haar eigen tempo ontwikkelt. Pas hier waar nodig de spelletjes of activiteiten op aan.

Tips voor leuke babyactiviteiten

Je vraagt je misschien af wat je allemaal met je baby kan doen. Nou, te veel om op te noemen! Om je toch een idee te geven, hebben we hier vijf leuke babyactiviteiten voor je op een rij gezet.

  • Zwemmen met je baby
  • Geef je baby een massage
  • Ga wandelen met je baby
  • Spelletjes spelen met je baby
  • Samen luisteren naar muziek

Zwemmen met je baby

Babyzwemmen  is één van de activiteiten waar veel ouders naar uitkijken. Van dat vrolijke snoetje in het water wordt iedere ouder blij! Je baby kan natuurlijk nog niet echt zwemmen, maar in een babyzwemband kan je kleintje toch lekker in het water genieten. Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kleintje. Je baby verbetert namelijk de motorische vaardigheden, de coördinatie en het evenwicht.

Vanaf een leeftijd van 2 tot 3 maanden is je baby al klaar om te gaan zwemmen. Twijfel je of je kindje er klaar voor is? Overleg dan met je huisarts of het consultatiebureau van Kind & Gezin.

Geef je baby een massage

Niet alleen jij vindt een massage heerlijk om even te ontspannen, maar je baby ook. Door je baby te masseren versterk je niet alleen de band met je baby, maar versterk je ook het immuunsysteem en stimuleer je de spijsvertering en bloedsomloop. In deze video ontdek je welke massagetechnieken er zijn en hoe je je kleintje een babymassage geeft.

Ga wandelen met je baby

Met je baby wandelen is heerlijk. Zodra je kindje naar buiten mag, kun je samen van de frisse buitenlucht genieten. Het is het handigst om je kindje in een kinderwagen mee te nemen, maar een draagzak kan ook. De buitenlucht is goed voor je baby en je kindje ziet en hoort van alles om zich heen. En dat is weer goed voor de ontwikkeling.

Spelletjes spelen met je baby

Babyspelletjes zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kleintje. Je baby leert allerlei nieuwe dingen en dat is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook verbeter je zijn of haar motorische, sociale en taalvaardigheden.

‘Kiekeboe’ is natuurlijk een heel bekend spelletje, net als ‘handjes draaien’ en ‘hoedje van papier’. Ook tijdens het badderen zijn er genoeg leuke spelletjes om te doen. Gebruik je creativiteit en bedenk zelf ook de leukste spelletjes!

Vind je baby het spelletje niet leuk of snapt hij of zij het niet helemaal? Probeer het dan later nog een keer. Het kan dan zijn dat je kindje er nog niet aan toe was, maar het later wel geweldig vindt.

Samen luisteren naar muziek

Muziek is goed voor je baby. Wist je dat je kleintje al in je buik muziek kon horen? Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap werken de oren. Eerst hoort hij of zij alleen je hartslag, maar later ook andere geluiden zoals muziek. Heb je vaak naar een bepaald liedje geluisterd tijdens je zwangerschap? Dan heb je kans dat je baby dit liedje al herkent.

Naar muziek luisteren is ook goed voor de ontwikkeling. Het stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht van je kindje. Ook is het goed voor de taalvaardigheid.

Leuke dingen doen met je baby

Je baby ontwikkelt in razendsnel tempo en kan steeds meer. Op elke leeftijd zijn er leuke dingen die je samen kunt ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wandelen, zwemmen of kiekeboe spelen? Met onze vijf leuke babyactiviteiten vermaken jullie je zeker!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Luieruitslag: wat te doen bij luieruitslag?
close

Next

Babyspenen: alles over fopspenen