Wat zijn zwangerschapssymptomen?

Wat-zijn-zwangerschapssymptomen-header

Alles over de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapssymptomen zijn de eerste signalen van een mogelijke zwangerschap. Hieraan kun je merken dat je in verwachting bent. De bekendste is natuurlijk dat je menstruatie uitblijft, maar er zijn er nog meer. We hebben hier de meest voorkomende zwangerschapssymptomen voor je op een rijtje gezet en geven je tips over hoe je met deze kwaaltjes omgaat.

Wel of niet zwanger?

Vaak ervaar je al eerder zwangerschapssymptomen dan dat je een zwangerschapstest kunt doen. Maar dat je zwangerschapsverschijnselen ervaart, wil niet zeggen dat je ook echt zwanger bent. Als je zeker wil weten of je in verwachting bent, is het goed om vier tot vijf weken na je laatste menstruatie een zwangerschapstest te doen.

Iedere vrouw is anders

Iedere vrouw is anders en dat geldt ook voor de eerste zwangerschapssymptomen. Waar de een extreem veel last heeft van ochtendmisselijkheid, staat de ander elke ochtend fluitend op. En waar de een sneller moe is, barst de ander nog steeds van de energie. Luister daarom altijd goed naar je lichaam en maak je ook geen zorgen als je relatief weinig zwangerschapskwaaltjes hebt. Misschien ben jij wel een van de geluksvogels met een nagenoeg probleemloze zwangerschap.

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapssymptomen

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen veroorzaken allerlei zwangerschapsverschijnselen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Ben je altijd regelmatig ongesteld en nu ineens overtijd? Dan is de kans groot dat je zwanger bent. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het uitblijven van je menstruatie helaas een minder goede indicator.Toch kan je ook nog steeds (lichte) bloedingen hebben als je zwanger bent, zoals een innestelingsbloeding. Zo’n 6 tot 12 dagen na de conceptie nestelt de eicel zich vast in je baarmoederwand. Dit kan een lichte bloeding en soms ook lichte buikkramp als gevolg hebben.
  • Misselijkheid is misschien wel één van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Onterecht wordt dit vaak ochtendmisselijkheid genoemd, want je kan je de hele dag misselijk voelen. Meestal heb je hier in de tweede tot twaalfde week van je zwangerschap last van.
  • Eén van de zwangerschapssymptomen die je als eerste merkt is vermoeidheid. Al in de eerste week van je zwangerschap kun je je extreem vermoeid voelen. En dat is niet zo gek, want er groeit een klein mensje in je buik en je lichaam moet dan ook hard werken.
Wat-zijn-zwangerschapssymptomen-sfeerbeeld2
  • Doordat je hormoonhuishouding verandert, krijg je een betere doorbloeding en zijn de aderen in je borsten beter zichtbaar. Je borsten kunnen hierdoor wat opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Gelukkig neemt deze zwangerschapskwaal af als je lichaam je hormonen weer wat beter op orde heeft.Je tepels maken zich tijdens je zwangerschap alvast klaar voor het geven van borstvoeding. Ze worden daarom vaak wat steviger en de tepelhoven worden donkerder van kleur.
  •  Als je in verwachting bent, gaat je lichaam calcium op een andere manier verwerken. Hierdoor kan je last krijgen van (spier)krampen in je benen of voeten.
  • Ook hoofdpijn is een bekende zwangerschapskwaal. Deze wordt veroorzaakt door je hormonen of door andere zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid of vermoeidheid. Ook kunnen stress en spanning tijdens je zwangerschap hoofdpijn veroorzaken.
  • Doordat je hormonen veranderen, stroomt er meer bloed door je nieren. Hierdoor zit je blaas sneller vol en moet je vaker naar het toilet. Dit merk je vaak vanaf de zesde week van je zwangerschap. Doordat je baarmoeder tijdens je zwangerschap steeds meer op je blaas gaat drukken, is dit een zwangerschapssymptoom waar je vaak de hele zwangerschap last van houdt.
  • Als je in verwachting bent, hou je vaak meer vocht vast en werken je darmen trager. Hierdoor ervaar je vanaf de 4e week van je zwangerschap vaak een opgeblazen gevoel en merk je dat je buik wat meer opgezet is.
  • Je hebt vast wel eens gehoord dat zwangere vrouwen veel augurken eten. Dit geldt niet voor iedereen, maar eetbuien horen vaak wel bij een zwangerschap. Andersom kan het ook, want veel vrouwen ontwikkelen tijdens hun zwangerschap een afkeer voor bepaald eten of drinken. Zo lusten sommige vrouwen ineens geen koffie meer of worden ze misselijk als ze gebakken vlees ruiken.
  • Je zwangerschapshormonen hebben ook invloed op de neurotransmitters in je hersenen. Hierdoor verlies je soms de controle over je emoties en ervaar je de bekende stemmingswisselingen. Veel vrouwen hebben hier de hele zwangerschap last van.
van 0.00 9.99

Hoe ga je om met zwangerschapskwaaltjes?

Ervaar je één of meerdere van bovenstaande zwangerschapssymptomen? Dan kan dit heel vervelend zijn. Het is daarom altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Ben je sneller vermoeid? Pak dan wat vaker rust en ga bijvoorbeeld ’s middags even een uurtje slapen. Zorg daarnaast goed voor jezelf en let op je voeding. Probeer niet te veel toe te geven aan die eetbuien en gezond te blijven eten. Heb je last van een opgeblazen gevoel? Vermijd dan voedsel dat sneller gasvorming veroorzaakt, zoals kool en bonen.

Heb je extreem veel last van een zwangerschapssymptoom, bijvoorbeeld van extreme misselijkheid? Ga dan naar je huisarts.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer