Waarom is het goed om extra foliumzuur te slikken tijdens je zwangerschap?

Header_Waarom is het goed om extra foliumzuur te slikken tijdens je zwangerschap

Hoeveel foliumzuur moet je slikken tijdens je zwangerschap?

Veel vrouwen weten dat ze extra foliumzuur moeten slikken als ze zwanger zijn. Maar weet jij eigenlijk waarom dit is? En wist je dat het goed is om deze vitamine ook al te slikken als je zwanger wilt worden? Ontdek er hier alles over!

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is ook wel bekend als vitamine B11. Deze wateroplosbare vitamine zit van nature in groene groenten, volkoren producten, zuivel en vlees. Je lichaam heeft deze vitamine nodig voor de goede werking en groei van je lichaam. Ook helpt foliumzuur bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen en heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem.

Hoeveel foliumzuur heeft je lichaam nodig?

Volwassenen hebben dagelijks 300 microgram* foliumzuur nodig. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je dit via je voeding binnen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in verwachting willen raken hebben meer foliumzuur nodig, namelijk 400 microgram*. Omdat het lastig is om die hoeveelheid uit je voeding te halen, is het verstandig om een supplement te slikken.

Sfeerbeeld - Waarom is het goed om extra foliumzuur te slikken tijdens je zwangerschap

Wat is de invloed van foliumzuur op je zwangerschap?

Foliumzuur speelt een belangrijk rol in de ontwikkeling van je baby. De vitamine draagt bij aan de groei van het weefsel, de vorming van de placenta en de vorming van het centrale zenuwstelsel van je kindje. Het slikken van extra foliumzuur maakt de kans op aandoeningen van het zenuwstelsel zoals een open ruggetje, open schedel of hazenlip kleiner. Je kindje begint al vroeg in de zwangerschap met de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom is het belangrijk om op tijd extra foliumzuur te slikken.

Wanneer begin je met het slikken van extra foliumzuur?

Foliumzuur is vooral belangrijk bij de ondersteuning van de groei van je kindje in de eerste weken van je zwangerschap. Het is daarom goed om op tijd te beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Deze vitamine heeft namelijk zo’n vier weken nodig om in je lichaam opgenomen te worden.

Heb je een kinderwens en probeer je zwanger te worden? Begin dan al met het slikken van extra foliumzuur zodra je stopt met de anticonceptie. Het is geen probleem om voor langere tijd extra foliumzuur te slikken. Ook tijdens het verdere verloop van je zwangerschap blijft de behoefte aan foliumzuur verhoogd. Ben je onverwachts zwanger geworden? Geen paniek. Neem dan gewoon zo snel mogelijk extra foliumzuur in.

Ben je zwanger? Dan is het belangrijk om tot de tiende week van je zwangerschap extra foliumzuur te blijven slikken.

Hoeveel extra foliumzuur moet je slikken?

Zwangere vrouwen en vrouwen die in verwachting willen raken, wordt aangeraden 400 microgram* extra foliumzuur te slikken. De meeste voedingssupplementen met foliumzuur voldoen aan deze hoeveelheid. Het foliumzuur in deze tabletten wordt goed door je lichaam opgenomen.

Supplementen met foliumzuur zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld Kruidvat Foliumzuur Tabletten. 

*Bron: voedingscentrum.nl

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer