Waarom heb je tijdens je zwangerschap sneller gaatjes?

header zwangerschap

Een goede mondverzorging is belangrijk, ook tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je meer kans op gaatjes en ontstoken tandvlees. Door de veranderingen in je hormonen zijn je tanden tijdens je zwangerschap kwetsbaarder. Het is daarom extra belangrijk dat je goed voor je gebit zorgt. Hier lees je hoe je dat doet.

Onze tip: Verwijder tandplak en voedselresten op plaatsen waar je tandenborstel niet goed bij komt met Kruidvat Ultradent Was Tandfloss. De floss met mintsmaak bevat een waslaagje waardoor het gemakkelijk tussen je tanden glijdt.

Hou je gebit goed in de gaten

Tijdens je zwangerschap is je gebit kwetsbaarder. Je hebt hierdoor sneller gaatjes. Ook kan je tandvlees door de hormonale veranderingen overgevoelig reageren op tandplak. Je tandvlees bloedt daardoor sneller en de kans op een ontsteking is groter. Het is daarom belangrijk om goed op je gebit te letten. De eerste symptomen van mogelijke problemen zijn:

 • Een vervelende smaak in je mond;
 • Een onfrisse adem;
 • Opgezwollen en/of rood tandvlees;
 • Teruggetrokken tandvlees;
 • Bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen of eten;
 • Tanden of kiezen die los zitten.

Heb je één of meerdere van deze klachten? Neem dan direct contact op met je tandarts. Laat de tandarts ook altijd weten dat je zwanger bent. Zo kan hij hier rekening mee houden tijdens de behandeling.

Zwangerschapsgingivitis

Bij zwangere vrouwen wordt tandvleesontsteking ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Vooral van de 2e tot 8e maand van je zwangerschap kun je hier last van hebben. Het is belangrijk om dit snel te behandelen om zo parodontitis te voorkomen. De ontsteking zit dan ook in je kaakbot.

Voor zwangere vrouwen is parodontitis heel gevaarlijk. Het kan namelijk tot een vroeggeboorte leiden. Neem daarom bij de eerste tekenen van een ontsteking al contact op met je tandarts.

Last van ochtendmisselijkheid?

Heb je in de eerste maanden van je zwangerschap last van ochtendmisselijkheid? Dan is het heel verleidelijk om direct na het overgeven je tanden te poetsen. Maar het maagzuur heeft dan je tandglazuur aangepast en kwetsbaar gemaakt. Als je direct na het overgeven je tanden poetst, is de kans groot dat je het beschermende glazuur wegpoetst. Spoel daarom liever eerst met wat (mond)water en poets je tanden pas na een uur.

rond sfeerbeeld tanden

Tips voor het verzorgen van je gebit tijdens je zwangerschap

Wil je goed voor je gebit zorgen tijdens je zwangerschap? Dan is dit belangrijk:

 • Poets minimaal twee keer per dag je tanden twee minuten lang.
 • Gebruik ragers, floss of tandenstokers om etensrestjes tussen je tanden en kiezen weg te halen.
 • Eet en drink niet meer dan zeven keer per dag.
 • Heb je veel last van misselijkheid? Gebruik dan een tandenborstel met een kleinere kop.
 • Vertel je tandarts altijd dat je zwanger bent. Hij of zij kan grote behandelingen dan eventueel aanpassen of uitstellen en altijd het juiste advies geven.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer