Waarom gebruik je een fopspeen?

waarom-gebruik-je-een-fopspeen-_-header

Wat zijn de voor- en nadelen van een fopspeen?

Wist jij dat de fopspeen al duizenden jaren bestaat? In het begin was het een knotje van stof die vaak in honing werd gedoopt. Dit werd gebruikt om huilende baby’s te kalmeren. Halverwege de 20e eeuw werd de eerste fopspeen zoals we die nu kennen ontwikkeld. Maar waarom gebruik je eigenlijk een fopspeen en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een fopspeen?

Een fopspeen is eigenlijk gewoon een speen zonder fles. De speen bestaat uit een rubberen of siliconen zuiggedeelte en een plastic schildje. Het schildje voorkomt dat je baby in de speen stikt en zorgt ervoor dat je de fopspeen weer gemakkelijk uit de mond haalt.

Waarvoor gebruik je een fopspeen?

Baby’s hebben een natuurlijke zuigbehoefte. Een fopspeen helpt je kindje om aan zijn zuigbehoefte te voldoen. Als je kindje deze behoefte heeft, maar je hem geen voeding wilt geven, komt een speen goed van pas. Je kindje kan op de speen zuigen zonder dat hij voeding binnenkrijgt.

Het zuigen op een speen werkt kalmerend. Veel ouders gebruiken daarom een fopspeen als troost wanneer hun kindje huilt. Let er wel op dat je de fopspeen elke zes weken vervangt. Lees er alles over in Hoe vaak vervang jij de fopspeen van je kindje?

De voor- en nadelen van een fopspeen

Het gebruik van een fopspeen heeft voor- en nadelen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

De voordelen:

  • Op een fopspeen zuigen maakt je kindje rustig.
  • Een fopspeen kalmeert je kindje soms bij pijn of krampjes.
  • Als je kindje met een fopspeen in slaap valt, traint hij zijn mondspieren. Ook leert hij op een goede manier door zijn neus te ademen.
  • Je kindje slaapt met een speen vaak rustiger in.
  • Als je kindje met een fopspeen gaat slapen, kan dit het risico op wiegendood verminderen. Je kindje leert namelijk door zijn neus ademen, slaapt rustiger in en draait zich minder om in zijn bedje.
  • Een fopspeen is beter voor de tanden dan duimzuigen. Een speen is namelijk zachter.

De nadelen:

  • Kindjes met een zuigbehoefte hebben ook vaak honger. Als je ze dan een speen geeft, drinken ze hierna soms korter en minder krachtig. Dit kan invloed hebben op je borstvoeding.
  • Het zuigen op een speen vraagt van je kindje een andere techniek dan het zuigen aan de borst. Als je kindje deze techniek ook tijdens de borstvoeding gebruikt, kan je kindje te weinig voeding binnen krijgen of kan jij last krijgen van tepelkloven.
  • Fopspenen vallen regelmatig en worden hierdoor vies. Als je ze niet goed schoonmaakt, kan dit de kans op spruw vergroten.
waarom-gebruik-je-een-fopspeen-_rond-sfeerbeeld

Wanneer stop je met de fopspeen?

Het is belangrijk om op tijd met de fopspeen te stoppen. Dit is voor je kindje begint met het wisselen van zijn melktanden. De stand van de melktanden kan door het gebruik van een fopspeen veranderen, maar als je op tijd stopt met de speen merk je hier in het volwassen gebit niks van. De regel is daarom: stop voor de 6e verjaardag van je kindje met de fopspeen.

Ben jij benieuwd naar ons hele assortiment fopspenen? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer