Kruidvat BLOG

Kraamzorg: waar moet je allemaal aan denken?

Chinouk After 3

Kraamzorg of kraamhulp is professionele zorg voor de moeder en (verwachte) baby. De kraamverzorger helpt mee tijdens de bevalling en in de eerste weken daarna. Wil jij graag weten wanneer je kraamzorg moet regelen en wat de kosten ervan zijn? Je ontdekt hier alles over kraamzorg!

Wat doet een kraamverzorgster?

Een kraamverzorger ondersteunt de moeder (kraamvrouw) en het gezin tijdens en na de bevalling. Sommige kraamhulpen starten pas met assisteren na de bevalling. Ga je thuis bevallen of heb je een andere niet-medische bevalling? Dan begint de kraamzorg al tijdens de bevalling.

In de periode na de bevalling moet je als moeder herstellen en uitrusten. Hierdoor heb je vaak te weinig energie en kracht om zelf taken op te pakken. Als partner kom je ook in een nieuwe situatie terecht, waar je waarschijnlijk nog aan moet wennen. De kraamverzorgster ondersteunt de moeder en het gezin op verschillende manieren.

Kraamzorg voor moeder en baby:
● Temperatuur opmeten
● Hechtingen controleren
● Bloedverlies in de gaten houden
● Hygiëne bewaken

Kraamzorg voor het gezin:
● Luiers verschonen
● Instructies voor borstvoeding en/of flesvoeding
● Baby aankleden
● Baby in bad stoppen
● Problemen signaleren
● Luisterend oor bieden
● Kleine huishoudelijke taken oppakken
● Zorg voor je eventuele andere kinderen

De kraamverzorgende biedt een luisterend oor en geeft je advies, steun en tips voor de zorg voor je baby en de rest van je gezin. Zo brengt de kraamverzorgster bijvoorbeeld ook je andere kinderen naar school en helpt ze bij het spelen en huiswerk maken.

Chinouk Before 1

Een kraamverzorgster zorgt dus in principe voor de kickstart van je ouderschap. Houd er wel rekening mee dat diegene geen huishoudelijke hulp is. De kraamverzorger helpt bijvoorbeeld met het wassen van de babykleren of met stofzuigen, maar is geen schoonmaker en zal zich ook niet op die taken focussen. Is dit in jouw situatie wel nodig? Stem dit dan af met het kraambureau en kraamverzorgster.

Kraamzorg regelen

Wanneer je de kraamzorg moet regelen is een veelgestelde vraag. Kraamzorg aanvragen kan vanaf de zesde maand van je zwangerschap. Je kan dit ontvangen tot 3 maanden na de bevalling. In onvoorziene noodsituaties kan kraamzorg al na een dag opgestart worden. Organiseer kraamzorg best al 3 maanden voor je bevalling.

Kraambureau uitkiezen

Het zoeken naar een kraambureau kan vrij veel tijd in beslag nemen. Er zijn een heleboel kraambureaus te vinden, maar hoe weet je waar je op moet letten bij het uitkiezen van een kraambureau? We zetten een aantal punten voor je op een rij:

● Kies een kraambureau in de regio
● Vraag naar het beleid
● Welke extra´s bieden ze?
● Wordt het vergoed door de mutualiteit of verzekering?
● Controleer de ervaringen in je omgeving en bij online recensies

Het is verstandig om een kraambureau in de regio te kiezen zodat de kraamverzorgster er snel bij kan zijn wanneer je het ziekenhuis verlaat na de bevalling of wanneer er complicaties zijn in de week erna. Heb jij al een aantal kraambureau´s op het oog? Vergelijk dan het beleid met elkaar. Sommige kraambureaus zijn namelijk onderdeel van een grote organisatie en andere werken zelfstandig. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij de ene instelling verschillende kraamverzorgsters verwachten en bij de ander krijg je er één toegewezen.

Er zijn ook kraambureaus die rekening houden met religieuze achtergronden. Zo kun je bijvoorbeeld christelijke kraamzorg aanvragen of islamitische kraamzorg. Tot slot worden er vaak bepaalde extra´s aangeboden door kraambureaus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan babymassages of een cursus Dunstan Babytaal.

Wat kost kraamzorg?

De kosten voor kraamhulp worden berekend aan de hand van het netto belastbaar gezinsinkomen. Mutualiteiten in de kosten van kraamhulp maar ook aanvullende verzekeringen vergoeden in sommige gevallen een deel van de kosten. Het is dus verstandig om de poliswaarden van je verzekeraar erbij te pakken zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan. Voor meer informatie kan je terecht bij deze instellingen of bij het Expertisecentrum.

close

Previous Article

Kinder-EHBO: eerste hulp aan kinderen
close

Next Article

Zwanger, en nu? Checklist zwangerschap