Kruidvat BLOG

Kinder-EHBO: eerste hulp aan kinderen

11-Fopspeen_gebruiken-Kruidvat_Kraamvragen

Je loopt even naar de keuken om wat te pakken en o jee, je kleine is gevallen. Dat wordt zeker een blauwe plek! Of je kind komt na het buitenspelen thuis met een schaafwond. Auw! Wat moet je dan doen? Hier vertellen we je alles over eerste hulp aan kinderen.

Wat is kinder-EHBO?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het altijd verstandig om goed voorbereid te zijn. Goede EHBO gaat verder dan een pleister plakken of een armsling omdoen. Want wat doe je als je baby van de commode valt? Of als je kindje kokend heet water over zich heen krijgt? Dit leer je tijdens een cursus EHBO voor baby’s en kinderen. Voor ouders, maar ook opa’s en oma’s die vaak babysitten, is dit echt een aanrader!

Veel voorkomende ongevallen bij kinderen

Wat betreft ongelukjes met kinderen staan verwondingen door een val op één. Maar in en om huis kan je kind meer overkomen. Zo kan je kleine hete thee over zich heen krijgen of zich verslikken. Dit zijn de meest voorkomende ongevallen bij kinderen:
• Verwondingen door vallen, zoals een blauwe plek of schaafwond
• Brandwonden
• Verslikking of verstikking
• Vergiftiging

Verwondingen door vallen, zoals een blauwe plek of schaafwond

Ze zeggen niet voor niets: opgroeien gaat met vallen en weer opstaan. Kinderen vallen namelijk regelmatig. Dit hoort bij het ontdekken van de wereld en leren hoe alles werkt. Na een valpartij kan je kind een schaafwond of blauwe plek krijgen. Een blauwe plek is meestal onschuldig en behandeling is dan ook niet nodig. Een schaafwond kun je het beste schoonspoelen met lauwwarm stromend water en daarna aan de lucht laten drogen en helen.

Reageert je kindje na een val afwezig, is hij of zij buiten bewustzijn (geweest) of vermoed je dat je kleine iets gebroken heeft? Ga dan altijd naar je huisarts of de spoedeisende hulp.

12-Tepelhoedje-Kruidvat_Kraamvragen

Brandwonden

Kinderen zien nog weinig gevaar. Een hete pan zullen ze dan ook gedachteloos vastpakken of ze gooien per ongeluk het kopje hete thee om. Een brandwond is dan snel opgelopen. De eerste stap bij een brandwond is koelen, het liefst met lauw stromend water. Bij een eerstegraads brandwond moet je de huid daarna goed hydrateren om de heling te bevorderen. Neem bij een diepe tweedegraads brandwond contact op met je huisarts. Bij een ernstige derdegraads verbranding bel je direct de Noodcentrales 112.

Verslikking of verstikking

Kleine kinderen ontdekken graag met hun mond. Van eten tot speelgoed, alles gaat naar binnen. Maar dat kan gevaarlijk zijn, zeker bij kleine onderdelen of als je kindje te gulzig is met eten. Bij een EHBO-cursus leer je precies wat je moet doen als je kindje zich verslikt of als er iets vastzit in zijn luchtpijp. Bij een ernstige verstikking bel je altijd direct de Noodcentrales 112.

Vergiftiging

Heeft je kind iets giftigs gegeten of gedronken? Bel dan direct je huisarts en houd de verpakking van wat je kind gegeten of gedronken heeft bij de hand. Heeft je kind ernstige vergiftigingsverschijnselen? Bel dan direct de Noodcentrales 112.

Basisstappen EHBO

Er zijn een aantal EHBO-basisstappen die iedere ouder moet weten. Zo weet je precies wat je moet doen als je kind of die van een ander een ongeluk krijgt. Probeer hierbij niet in paniek te raken en verplaats het kind alleen als dat echt nodig is. Door het kind te verplaatsen, kunnen verwondingen verergeren.

1. Zorg dat het slachtoffer en jezelf veilig zijn.
2. Controleer de vitale functies van het kind. Dit zijn de ademhaling, de hartslag en dus bloedsomloop en het bewustzijn.
3. Bel de hulpdiensten of laat iemand de Noodcentrales 112 bellen.
4. Verleen eerste hulp.

Kinder-EHBO-cursus

Verschillende stichtingen en instellingen bieden kinder-EHBO-cursussen aan. Informeer eens bij een aanbieder bij jou in de buurt. Soms gaat het om een cursus van een aantal avonden, soms kan je ook een ééndaagse cursus volgen. De prijzen variëren, en we beloven je: het is het geld zeker waard!

Hoelang is kinder-EHBO geldig?

Het is niet wettelijk vastgelegd hoelang een EHBO-certificaat geldig is. Hoelang een certificaat van kinder-EHBO geldig is, staat op het certificaat vermeld. Meestal is het één of twee jaar.

Wees goed voorbereid

Kinderen ontdekken de wereld, maar dat gaat met vallen en opstaan. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje. Weet jij wat je dan moet doen? Door een kinder-EHBO-cursus te volgen ben je goed voorbereid op veel voorkomende ongelukjes in en rond huis. Er zijn verschillende instellingen die zo’n cursus aanbieden. Na het volgen van de cursus krijg je een certificaat, maar belangrijker: je weet wat je moet doen als er iets gebeurt. En dat geeft een veilig gevoel!

close

Previous Article

Babyspenen: alles over fopspenen
close

Next Article

Kraamzorg: waar moet je allemaal aan denken?