Is jouw huis veilig voor je baby?

Article_header_Is jouw huis veilig voor je baby

Is jouw huis veilig voor je baby?

Als er een baby op komst is, ga je natuurlijk meteen aan de slag met de wieg en de kinderkamer. Maar dat is niet genoeg: als baby's beginnen te kruipen en te lopen, zijn ze ontzettend nieuwsgierig. Zorg er dus voor dat je huis veilig is. Hier ontdek je hoe je elke kamer in je huis babyproof maakt!

Woonkamer

Salontafels en bureaus met scherpe hoeken zijn vooral een gevaar als kleintjes vallen en hun hoofd stoten. Hoekbeschermers zien er misschien niet zo mooi uit, maar ze kunnen wel voorkomen dat je actieve peuter zich (ernstig) bezeert!
Zorg ervoor dat dikke kabels van lampen en computers goed zijn weggewerkt, zodat kinderen er niet bij kunnen en zo de lamp of computer omtrekken. Overweeg ook om zware meubels, zoals boekenkasten, tv-meubels en ladekasten, vast te maken aan de muur om te voorkomen dat ze omvallen.
Heb je een open haard? Zet er een vuurscherm voor en houd een brandblusser bij de hand. Bewaar lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen.

Keuken

Brandwonden door hete koffie of thee komen helaas vaak voor bij kinderen. Zet koppen met hete dranken niet zomaar op een tafel waar kinderen erbij kunnen. Zorg er om dezelfde reden voor dat tijdens het koken de steel van een pan altijd naar binnen wijst.
Ook een tafelkleed is niet echt veilig als er kinderen in de buurt zijn. Gebruik liever placemats.
Zet schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel en ovenreiniger in de bovenste kastjes, veilig buiten het bereik van kinderen.

Sfeerbeeld_Is jouw huis veilig voor je baby

Slaapkamer

Houd grote ramen altijd dicht als je niet in de kamer bent en zorg ervoor dat meubels waar kinderen op kunnen klimmen niet te dicht bij de ramen staan.
Maak net als in de woonkamer grote meubels, zoals kledingkasten en ladekasten, aan de muur vast zodat ze niet kunnen omvallen.
Berg alle kleine voorwerpen die een peuter kan vastpakken en in de mond stoppen goed op. Denk bijvoorbeeld aan make-up, haarspelden en wat er verder allemaal op je kaptafel ligt.

Badkamer

Het grootste gevaar in de badkamer is heet water. Overweeg een kapje over de hete kraan te plaatsen om te voorkomen dat kinderen ermee kunnen spelen. Laat hele kleine kinderen nooit alleen in de badkamer. Doe de deur op slot en gebruik een speciaal toiletslot als je niet in de badkamer bent.

Trappen

Trappen moeten altijd goed worden verlicht. Leg geen spullen op de trap waar iemand over kan struikelen (inclusief een volwassene met een kind in de armen!). Repareer of vervang tapijt dat versleten of gescheurd is. Controleer de openingen in de balustrade: kan een kind er doorheen kruipen of kan het hoofdje erin vast komen te zitten?
De beste beveiliging is een traphekje, om te voorkomen dat kinderen van de trap vallen. Zet zowel bovenaan als onderaan de trap een hekje, vooral om te voorkomen dat je kind 's nachts naar beneden kruipt terwijl iedereen slaapt!

Wil je even een snelle work-out doen terwijl je kinderen een dutje doen? Probeer deze vijf work-outs die je thuis kunt doen zonder materiaal...

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer