Hoe vaak vervang jij de fopspeen van je kindje?

Hoe vaak vervang jij de fopspeen van je kindje - header

Vervang de fopspeen van je kindje elke 6 weken

Baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Met een fopspeen hebben ze iets om op te zuigen zonder dat zij voeding binnenkrijgen. Het is eigenlijk gewoon een speen zonder fles. Met een fopspeen is je kindje vaak rustiger. Maar wist je dat je de fopspeen wel elke 6 weken moet vervangen? Hier lees je waarom.

Veel ouders vervangen de fopspeen niet op tijd

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het belangrijk om de fopspeen regelmatig te vervangen. Het advies is om dit elke zes weken te doen. Volgens een onderzoek bij onze noorderburen vervangt maar liefst 70% van de Nederlandse ouders de fopspeen te laat. En dat kan gevaarlijk zijn voor je kindje.

Als een fopspeen vaak gebruikt is, kan het zuiggedeelte zwakker worden door speeksel en uitdroging. Krijgt je kindje zijn eerste tandjes? Dan kan hij gaatjes in de speen bijten. Door deze kleine beschadigingen aan de fopspeen, kunnen er stukjes speen in de keel van je kindje schieten. Daarom is het belangrijk om je fopspeen regelmatig te controleren op beschadigingen en de speen elke zes weken te vervangen.

Hoe vaak vervang jij de fopspeen van je kindje - sfeerbeeld

Hoe controleer je je fopspeen?

Controleer zo vaak mogelijk de fopspeen voor je deze aan je kindje geeft. Dit doe je heel eenvoudig: Trek even aan het zuiggedeelte van de speen en je ziet al snel eventuele beschadigingen. Ontdek je kleine gaatjes of vreemde plekjes? Gooi de speen dan direct weg en pak een nieuwe.

Vervang daarnaast je fopspeen sowieso elke zes weken. De kans op beschadigingen wordt daarna namelijk steeds groter. Let er ook op dat je een fopspeen hebt die bij de leeftijd van kindje past. De kaken van je kindje worden namelijk steeds sterker en de speen moet hier goed tegen bestand zijn. Er zijn fopspenen voor verschillende leeftijden. Die voor oudere kinderen hebben vaak een steviger zuiggedeelte.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer