Help, mijn baby weigert de fles!

Header_Help, mijn baby weigert de fles!

Gebruik deze tips als je kindje de fles weigert

Is je verlof bijna ten einde of mag je straks niet meer thuiswerken terwijl je borstvoeding geeft? Dan vind je het misschien fijn als je kindje (gedeeltelijk) overstapt van de borst naar de fles. Maar wat doe je als je kindje de fles weigert? Wij helpen je met deze tips!

Waarom is de overstap van borst naar fles lastig?

Wil je (deels) overstappen van borstvoeding naar flesvoeding? Dan is het verstandig om je baby alvast te laten wennen aan de fles, want veel baby’s hebben moeite met de overgang van borst naar fles. Er zijn zelfs baby’s die de fles pertinent weigeren.

Dit kan veroorzaakt worden doordat je kindje voor het uit de fles drinken een andere techniek gebruikt dan bij aan de borst drinken. Voor borstvoeding heeft je baby een happende reflex nodig, en voor flesvoeding een zuigreflex. Als je te laat begint met het stimuleren van het zuigreflex, kan je kindje deze als het ware vergeten.

Deze tips helpen je als je kindje de fles weigert

Met de juiste stimulans kan elke baby uiteindelijk de fles accepteren. Met deze 10 tips laat je je baby het beste wennen aan de fles.

Tip 1:

Begin op tijd met oefenen. Dat geeft jou minder stress, want als het in het begin niet lukt is dat niet erg. Genoeg moeders geven helemaal geen borstvoeding, dus je kunt zo vroeg als je wilt beginnen met oefenen met de fles. In de eerste 12 weken heeft je kindje van nature ook nog de zuigreflex en is het dus makkelijker om hem of haar te leren uit een fles te drinken.

Tip 2

Ga oefenen met de fles wanneer je baby vrolijk is en wanneer hij of zij niet te veel honger heeft. Anders is je kindje sneller overstuur en dan is de kans dat hij de fles weigert groter.

Tip 3:

Begin met kleine beetjes. Elk slokje is goed. En als je baby toch koppig de fles weigert, heb je in elk geval niet een hele fles voor niets opgewarmd.

Tips 4

Leid je kindje af met een speeltje tijdens het geven van de fles of geef de fles wanneer je kindje slaperig is. Dan is de kans op protest van je kindje kleiner.

Tip 5:

Laat, als het kan, iemand anders de fles geven. Je kindje associeert jou namelijk met borstvoeding en verwacht dat dan dus ook.

Tip 6:

Hou je baby in dezelfde houding vast als wanneer je borstvoeding geeft. Dat voelt vertrouwd aan voor je kindje.

Tip 7:

Als je baby blijft weigeren, is het niet verstandig om een paar dagen de fles links te laten liggen. Waarschijnlijk moet je daarna namelijk weer van voor af aan beginnen. Zet dus altijd door.

Sfeerbeeld -Help, mijn baby weigert de fles

Tip 8:

Vermijd stress en forceer niet. Als je gestresst bent, merkt je baby dat. Probeer dus rustig te blijven en praat tegen je baby. Als het echt niets lijkt te worden, forceer je baby dan ook niet. Er is dan namelijk kans dat je baby een afkeer van de fles ontwikkelt en al overstuur raakt als hij de fles ziet.

Tip 9:

Als het drinken uit de fles écht niet lukt, kun je proberen met je werkgever afspraken te maken over borstvoeding onder werktijd.

Tip 10:

Je kunt tot slot ook nog proberen je baby met een babycup te voeden in plaats van een fles. Een babycup is een kleine beker waaruit je baby kan leren drinken. Doordat een babycup geen speen heeft, associeert je baby het niet met borstvoeding.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer